Recenze kapesního počítače iPAQ h5550: z postu nejvyššího

iPAQ h5550 představuje současnou špičku mezi kapesními počítači. Chlubí se velkou pamětí, rychlým procesorem, bezdrátovými přenosy Bluetooth a WiFi. I když jde o nástupce iPAQ h5450, změny k lepšímu jsou výrazné.
Kapitoly článku

Pouzdro na opasek a kolébka

S iPaqem h5550 obdržíte spoustu příslušenství. Samozřejmostí je plná lokalizace, náhradní ovládací pero a CD s doplňkovým softwarem. Na ochranu kapesního počítače si můžete vybrat hned ze dvou přiložených pouzder. Prvním je plastová skořepina, do které se iPaq nasune. Ochráněna je celá zadní strana, boky i displej, nevýhodou je měně pohodlné držení. Ovšem jak může někdo něco tak elegantního, jako je stříbrný iPaq, používat v něčem tak nevkusném, jako je černé plastové pouzdro?

 
Plastová skořepina ochrání, ale ubírá na eleganci

Mnohem víc se mi líbí druhé pouzdro se sponou na opasek. Je vyrobeno z černé koženky, má dvě kapsičky pro SD karty a je vybaveno černým magnetickým patentem. Pouzdro je elastické, a tak se do něj vejde iPaq i v plastové skořepině, prostě paráda.

 ´
Elegantní kožené pouzdro s výtečnou magnetickou sponou

Samozřejmostí je synchronizační kolébka, která od dob iPaqu h3630 nedoznává výrazných změn, což oceňuji. Snad proto, že nevymizely otvory pro odložení pera při práci, u nových kolébek na to výrobci stále častěji zapomínají. Jde o drobnost, která je ale velmi praktická. Kolébka disponuje mechanismem, díky němuž lze připojit iPaq v plastové skořepině i bez ní. Nechybí výsuvné nožičky - můžete tak nastavit správný sklon kapesního počítače. Samozřejmostí pětitisícové řady jsou dva konektory pro propojení s PC – USB i paralelní.


Synchronizační kolébka se dvěma koncovkami

Ochrana na prvním místě

Stejně jako iPaq h5450 i nástupce h5550 disponuje zabezpečením v podobě snímače otisku prstů. Po delších zkušenostech musím konstatovat, že jde o jednoduché a dostatečně silné zabezpečení. Ostatní kapesní počítače nabízí buď ochranu čtyřmístným PINem, který není příliš silný, nebo složitým heslem, jehož zadávání při každém startu je takřka nemyslitelné. Snímání otisku prstu je velmi rychlé a funguje na výbornou. Zkoušel jsem iPaq nachytat na švestkách, můj záměr se však nezdařil. Velmi důležité je však naučit se ten správný chvat, tah musí trvat zhruba jednu sekundu a táhnout musíte ihned po přiložení prstu.

  
Učím iPaq svým otiskům. Ten mi názorně ukazuje, jak táhnout prstem

iPaq 5550 oproti svému předchůdci i něco ztratil: infraport s dlouhým dosahem. Mezi aplikacemi tedy povedený program Nevo nehledejte.

Průměrná výdrž

iPaq nás vcelku zklamal svou výdrží akumulátoru. Běžnému testu s maximální intenzitou podsvícení odolával iPaq čtyři hodiny, téměř stejně jako iPaq h1940 s akumulátorem o menší kapacitě. Ano, můžete namítnout, že má model h1940 slabší procesor. Avšak i procesorově shodný iPaq h2210 s baterií o kapacitě 900 mAh vydrží o poznání déle. Nemohu přijmout názor, že větší spotřebu způsobuje větší displej. Průměrné jsou i výsledky v testu se zapnutou bezdrátovou síťovou kartou a/nebo Bluetooth. Inženýři by měli věnovat více pozornosti power managementu.

Zařízení iPaq h5550 Acer n10 Asus MyPal A620 iPaq h1940 FS Loox610
Standardní používání   4:07  5:09  3:46   3:51   5:10 
Bluetooth  2:52  n/a  n/a  3:50  4:01

Wi-Fi

 1:53  n/a  n/a  n/a  3:31
Bluetooth + Wi-Fi  1:51  n/a  n/a  n/a  3:24
Všechny testy byly prováděny se zapnutým podsvícením na nejvyšší stupeň

iPaq disponuje jednou velmi užitečnou finesou – nabíjením z portu USB. Tuto funkci využijete zejména na cestách, kdy můžete energii dobíjet třeba z notebooku. V kufru tak bude o jeden adaptér méně.


Rozměrný akumulátor, přesto jen průměrná výdrž

Dva na jeden trůn?

iPaq h5550 je bezesporu špičkovým kapesním počítačem. Má výborné zpracování, velkou paměť a hlavně technologie bezdrátového přenosu dat. Celkový dojem kazí snad jen nižší výdrž akumulátoru. S korunovací krále bych však byl opatrný, na trhu se objevil Loox 610, který si na post nejvyšší taktéž brousí zoubky. Boj o trůn může začít.

Plusy a mínusy

+ Wi-Fi a Bluetooth
+ paměť
+ zpracování
+ snímač otisku prstů

- nižší výdrž akumulátoru
- pouze nadprůměrný displej

Ve zkratce

Produkt: iPaq h5550
Zdroj:
Hewlett-Packard
Cena včetně DPH: 25 596 Kč
Operační systém: Windows Mobile 2003
Rozměry: 138 × 84 × 16 mm
Hmotnost: 207 g
Procesor: Intel XScale PXA255 400 MHz
Bezdrátová komunikace: infraport, Bluetooth, Wi-Fi
RAM/ROM: 128/48 MB
Dostupná RAM/ROM: 126/17 MB
Displej: 240 × 320 bodů, 65 536 barev
Sloty: Secure Digital/ Multi Media Card (SDIO)
Akumulátor: vyměnitelný, Li-Ion 1250 mAh
Příslušenství: synchronizační kolébka, síťový adaptér, ochranná plastová skořepina, pouzdro na opasek, náhradní pero, plná lokalizace

Témata článku: , , , , Ericsson T39m, Přeprogramování, Post, Specializovaný software, Automatická korekce, Kapesní počítač, Červík, Silné zabezpečení, PC USB, Počítač,