Recenze kapesního počítače s operačním systém Penbex OS

Již před časem jsem si v jednom z článků pro Živě postěžoval na přístup k inovacím ze strany amerického Palmu a vzpomenul jsem malé, výkonné a levné kapesní počítače s operačním systémem Penbex. Tato zařízení jsem tehdy spatřil na vlastní oči na letošním Hannoverském CeBitu a po krátké chvíli jejich zkoušení mne opravdu zaujaly.

Teprve nyní jsem však měl možnost kapesní počítač s tímto – v našich krajích poměrně neznámým – operačním systém vyzkoušet v několikatýdenním ostrém provozu doslova na vlastní kůži.

Začnu tedy poměrně obvykle v recenzích těchto zařízení a přiblížíme si tak základní vlastnosti tohoto kapesního počítače. Pokud čekáte nějaké překvapení v hardwarové části tohoto zařízení, budete zřejmě zklamáni – v ruce totiž držíte v podstatě Palm; stejný je použitý procesor Motorola DragonBall běžící na 33 megahertzích, k dispozici pro svá data a další aplikace máte celých osm megabajtů operační paměti, zatímco operační systém si hoví ve dvou magabajtech přepisovatelné Flash paměti (ano, operační systém jde prostřednictvím dodané utility snad povýšit na vyšší verzi).


Pěkně v pouzdře.

Už vykukuje.

Protože osm megabajtů se poměrně brzy zaplní, najdete na horní straně zařízení slot pro malé paměťové karty formátu MMC – my jsme současně s přístrojem měli přibalenu kartu o kapacitě třiceti dvou megabajtů. Větší paměť určitě oceníte, především pro přehrávání hudebních souborů ve formátu MP3. Přehrávač empétrojek je totiž přímo součástí operačního systému – pro hudební reprodukci na cestách tak stačí pouze připojit dodávané stereo sluchátka do zdířky na horní straně přístroje.

Komunikační schopnosti s okolím se omezují na poměrně pomalý sériový port a na klasický infračervený port, který uzavírá trojici zařízení (současně s konektorem sluchátek a slotem na paměťové karty), které můžete najít na horní straně přístroje. Dále již máte k dispozici čtyři obvyklá hardwarová tlačítka umístěná dole pod displejem doplněná o kolébkové tlačítko zastávající funkci kurzoru.


V plné kráse.

I s pěkným koženým pouzdrem.

Displej je samozřejmě dotykový, disponuje běžným palmovským rozlišením 160 x 160 obrazových bodů a dokáže zobrazit čtyři odstíny šedé barvy. Kontrast displeje lze nastavit ikonou na displeji a lze jej označit jako velmi dobrý. Jednu výhradu však k displeji mám – je totiž příliš lesklý a bez obav jej můžete používat také jako kapesní zrcátko.

O napájení se starají vestavěné Lithium-iontové akumulátory, jejichž kapacitu se nám bohužel nepodařilo zjistit, nicméně podle mých zkušeností byla výdrž tohoto kapesního počítače větší, než kupříkladu hardwarově srovnatelného Palmu m500.

Co však dělá každý počítač počítačem je bezesporu použitý operační systém. Protože u počítačů kapesních tomu není jinak, podíváme se teď na zoubek právě Penbexu. Hned úvodem nutno říci, že se jedné o otevřený a alternativní operační systém. Mezi jeho výhody patří poměrně snadná (podmíněná registrací) dostupnost zdrojových kódů i celého vývojového balíku včetně dobře použitelného emulátoru této platformy. Pokud jste někdy pracovali s kapesním počítačem třídy Palm, zvyknete si za chvilku i na Penbex. Ovládací prostředí je totiž Palmům hodně podobné – lze velmi dobře rozeznat, odkud čerpali autoři systému inspiraci.

Pro tento systém je na Internetu k dispozici skutečně hodně nejrůznějších aplikací, mezi kterými si téměř určitě najdete tu, kterou hledáte. Jen jedno se mi však nepodařilo – nikde jsem prozatím neobjevil použitelný webový prohlížeč.


Ještě schovaná paměťová karta MMC.

Už se zabydluje.

Přestože spoustu věcí najdete na známém místě – například ikonový správce aplikací, ovládací menu, nastavení, narazíte také na několik odlišností. Tou nejvýznamnější je existence ikonového pruhu v horní části okna – zatímco na Palmu musíte pro provedení různých úkonů neustále otevírat roletová menu, zde jsou pro nejčastější úkony (například otevření či zavření souboru, odeslání pošty, přeposlání emailu, změnu velikosti písma a jiné).

Rychlost systému můžu označit jako dobrou – nicméně zkritizovat musím rychlost odezvy na provedení jednotlivých dotyků na obrazovku: nezřídka totiž systém zareaguje až na třetí dotyk obrazovky. Za celou dobu testování se mi podařilo systém také shodit, fotografii obrazovky s chybovým hlášením si můžete prohlédnout.

K dispozici máte kromě běžných kapesních aplikací (kalendář, úkolovník, adresář, světové hodiny či správce výdajů) také několik ne zcela obvyklých aplikací. O přehrávači hudebních souborů ve formátu MP3 jsem se již zmínil, používat však můžete také poměrně přehledný správce souborů nebo e-mailového klienta.


Boční pohled na kartu.

Celkový pohled na přístroj.

Ten není jen tak ledasjaký, protože s vaší Internetovou poštovní schránkou si dokáže povídat nejen běžným protokolem POP3, ale i modernějším a pohodlnějším protokolem IMAP. K Internetu se můžete připojit velmi jednoduše a rychle buď prostřednictvím svého mobilního telefonu vybaveného infračerveným portem nebo můžete kabelem připojit běžný externí počítačový modem.

Právě práci s elektronickou poštou prostřednictvím mobilního telefonu považuji za jednu z hlavních deviz kapesních počítačů se systémem Penbex. S e-mailovými zprávami pracujete stejně, jako jste zvyklí ze svého stolního počítače – zprávy můžete po přijmutí automaticky ukládat do různých složek dle předem nastavených pravidel a filtrů, na dopis můžete odpovědět, můžete jej také přeposlat dál nebo hromadně odpovědět všem adresátům. Emailový klient je provázán s adresářem.

Systém Penbex bohužel prozatím nepodporuje naše národní znaky – vlastní je mu pouze angličtina. U kapesního počítače bez klávesnice – který stejně není primárně určen pro žádné velké spisování – by však tento neduh nemusel příliš vadit. Celý systém používá znakovou stránku 8859-1, ve které jsou české texty poměrně dobře přelouskatelné.


Další pohled, tentokrát zepředu.

A znova karta MMC.

Synchronizaci se stolním počítačem probíhá prostřednictvím dodávaného sériového kabelu – bohužel nelze synchronizovat vzduchem s využitím infračerveného portu. Ovládací program jakoby z oka vypadl desktopu dodávanému s kapesními počítači třídy Palm – podívejte se nyní na ilustrační obrázky a hned vám bude jasné, která položka k čemu slouží. Synchronizace probíhá jednoduše a (v rámci možností sériového portu) i poměrně přijatelně rychle.

Kapesních počítačů s operačním systémem Penbex je na asijském trhu k dispozici nepřeberné množství. Můžete si vybrat růžovoučký kapesní počítač podobný kočičí hlavě či elegantní stříbrný manažerský model s barevným TFT displej a digitálním fotoaparátem. Námi testovaný model patří tak někam doprostřed těchto dvou extrémů – jedná se o poměrně dobře použitelné zařízení, jehož největším problémem je (prozatím) absence podpory naší mateřštiny. Ovšem za cenu, za kterou se tento stroječek prodává, lze lecjakou nectnost překousnout. Nemyslíte?


Opravdu nejsem nijak veliký :)

Ve zkratce:

Váš názor Další článek: Políček mobilním operátorům

Témata článku: , , , , S Pen!, Dodávané stereo, Počítač, S PEN, Nejčastější úkon, System, Pen, Systém, Kapesní počítač, Operační systém,