Recenze komunikátoru PalmOne Treo 650: z minulého století

Pro fanoušky společnosti PalmOne je komunikátor Treo 650 něco jako modla. Dlouho před zahájením prodeje byl – zejména v diskusních fórech – opěvován jako bezkonkurenčně nejlepší zařízení své třídy. Jsou však superlativy opravdu na místě?

Kam zmizel megapixel?

Další zajímavostí ve výbavě je fotoaparát. Aplikace připomíná kapesní počítač Zire72 a je graficky velmi pěkně vyvedena. Tapeta i ovládací prvky připomínají leštěný hliník a přibližují tak aplikaci vzhledem prostředí Aqua známého z počítačů Apple. Fotografie lze pořizovat ve dvou rozlišeních:polovičním 320 × 240 bodů a plném 640 × 480 bodů. Nechápu to, protože lowendový Zire72 pocházející ze stejné stáje nabízí více než megapixelové rozlišení ve velmi dobré kvalitě.

   
Aplikace fotoaparátu a prohlížení obrázků

Fotografie pořízené Treem 650 jsou rozostřené. Kdyby takhle Treo fotilo před dvěma až třemi roky, možná bych jej i pochválil, dnes to však udělat nemohu. Změnu rozlišení snímané fotografie volíte piktogramem v pravé horní části obrazovky. Můžete nastavit základní název fotografie (ten je pak doplněn pořadovým číslem fotografie) a způsob jejího uložení. Žádné další možnosti nastavení zde však nenajdete – zapomenout tak můžete na možnost nastavení vyvážení bílé barvy, zapnutí nočního režimu či alespoň elektronický zoom.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Výbava stále stejná

Tuto část recenzí zařízení třídy Palm mám nejméně rád. Již jsem totiž vyčerpal všechny podstatné špeky a zajímavosti a zbývají pouze běžné, místy až nudné základní aplikace, které se za téměř desetiletou evoluci této platformy v podstatě nezměnily. Když jsem v polovině devadesátých let držel v rukou prvního PalmPilota se 128 kB paměti, vypadala aplikace pro psaní poznámek, kalendář či kalkulačka úplně stejně jako na Treu 650 v roce 2005. Samozřejmě až na barvu, které si ale v kalendáři či „poznámkovníku“ stejně příliš neužijete. Má vůbec cenu tyto funkce stále dokola podrobně popisovat? Nemá. V základním balení naleznete přímo v přístroji nebo na přiloženém CD tyto aplikace:

  • Phone – aplikace pro ovládání telefonní části komunikátoru
  • Contacts – aplikace pro správu kontaktů
  • Calendar – kalendář
  • VersaMail – emailový klient, tentokrát ve verzi 3.0
  • Messaging – aplikace určená pro práci se zprávami SMS, EMS a MMS
  • Media – správce mediálních souborů
  • Camera – aplikace pro práci s fotografiemi
  • Camcorder – aplikace pro práci s videem
  • Web Browser – základní HTML prohlížeč
  • RealPlayer – rozšířeny přehrávač multimedií
  • Tasks – aplikace pro správu úkolů
  • Memos – aplikace pro správu poznámek
  • Calculator – jednoduchá kalkulačka
  • World Clock – světový čas
  • HotSync manager, palmOne synchronization software, Microsoft Outlook synchronization software

Za těch deset let, co se s kapesními počítači třídy Palm setkávám, se vždy těším na každý nový model. Stále doufám, že se jeho operační systém zbaví starých nectností, které mi už pěkně dlouho vadí. A také Treo 650 je pro mne v tomto ohledu zklamáním, přestože obsahuje v podstatě nejnovější dostupnou verzi operačního systému PalmOS.

Proč se stále nemohou okna zobrazovat ve vrstvách? Proč nemohu uchopit dialogové okno za jeho záhlaví a přetáhnout na jiné místo obrazovky? Vždyť to umí i přestárlý Psion Series 5. Také grafické prostředí je stále stejné – a příliš tvrdé. To, co vypadalo skvělé před lety na nekvalitních displejích se šestnácti stupni šedé barvy, se na moderní displeje se šestnáctibitovou barevnou hloubkou nehodí. Zkrátka a jednoduše: když vezmu do ruky nový model Palmu, vždy na mne dýchne historie. Dokážete si představit například Nokii 9300 s vykolorovaným prostředím Psionu Revo?

   
 
Ukázka aplikací: kalendář a kalkulačka

Ve špatné době?

Komunikátor Treo 650 jistě zaujme všechny fanoušky značky, kteří mu (spíše ze sentimentu) budou ochotni odpustit jeho nectnosti. Ostatní uživatelé, kteří nejsou s legendou jménem Palm příliš citově svázaní, se před vydáním nemalé částky za tento přístroj asi raději poohlédnou po konkurenci. Té má recenzované Treo 650, které stojí kolem dvaceti tisíc korun, více než dost. Například takový MDA Compact je soupeř, proti kterému Treo jen stěží půjde do frontálního útoku.

Podrobnou specifikaci přístroje najdete v katalogu komunikátorů.

Plusy a mínusy

+ možnost použití VPN
+ webový prohlížeč
+ rychlost

- řešení funkčních kláves
- nelze napájet z USB
- rozlišení fotoaparátu


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Blackberry 7290, Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, Ostatní text, Černá ovce, Sto, Moderní displej, Komunikátor, Původní design, Zbývající energie, Vypouklé zrcátko, Dialogové okno, Desktopové prostředí, Velký přístroj, Palm Treo, Vyzváněcí režim, Svižný běh, Leštěný hliník, Století, Min, Memos, Minulé století, Softwarový nástroj, Psion Series