Recenze LG B2050: mrňous za pár korun

Pokud chcete za málo peněz hodně muziky, popřemýšlejte o nákupu nového LG B2050. Ten nabízí kvalitní vyzvánění a displej, elegantní vzhled a dostatečnou funkční nabídku. Vše je zabaleno do štíhlého mobilu klasické konstrukce.

Nechť barvičky blikají

Když telefon spustíme červeným tlačítkem s nápisy END a pod ním menším fontem vyvedeným PWR, nejen z displeje na nás zazáří spousta barev. Klávesnice je podsvětlena dobře, avšak alespoň mně, modrá barva ve tmě příliš nevyhovovala. Jasně zeleně svítí tlačítko pro příjem hovorů a červeně již zmiňovaná klávesa pro ukončování hovoru a zapínání telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je dobře podsvětlena • Displej je čitelný i ve světle

Z práce s klávesnicí mám rozporuplné pocity. Malá tlačítka totiž nezřídka nachytala mé méně obratné prsty, a tak jsem musel dost často opravovat překlepy. Šikovnější člověk nebo někdo s menšími prstíky, si asi stěžovat nebude. Jinak má ale klávesnice jistý stisk a mimoděk tlačítka asi nezmáčknete. Jediný problém, který jsem ještě zaznamenal, bylo tlačítko pro mazání označené nápisem CLR. To je totiž nejmenší a můj palec několikrát zuřivě mačkal jeho pevný rámeček a tlačítku zůstávalo netknuté.

Funkční tlačítka jsou oddělena od zbytku klávesnice a slouží pro pohyb v nabídce, stejně jako číselné zkratky. Ovládání je celkem intuitivní, jediné co mě chybělo byla středová poloha křížového přepínače pro potvrzení volby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Funkční klávesy jsou od čísel jasně odděleny

Pasivní displej zobrazuje 65 536 barev s rozlišením 128 × 128 bodů. Jeho čitelnost s přibývajícím světlem výrazně neklesá a překreslování probíhá bez okem postřehnutelných prodlev.

  
Pasivní displej zobrazuje 65 tisíc barev

Nabídka: v řadě za sebou…

Nabídka tohoto telefonu je upravena do řady jdoucí za sebou. Nepohybujete se tak ani v matici, ani v záložkách jdoucích od shora dolů. Všech devět odkazů v nabídce reprezentují pěkné animované ikony. V nabídce se můžete pohybovat buď prostřednictvím čísel, nebo křížového přepínače a potvrzovacích, a nebo odmítacích tlačítek.

  
Nabídka není maticová, ale seřazená za sebou

Velmi příjemnou pomůckou je při pohybu v nabídce zobrazení aktuálního nastavení vybrané položky. Při kontrole tak nemusíte otevírat každou ze záložek. Pro potvrzení výběru slouží levé kontextové tlačítko, pro posun o úroveň zpět můžete využít buď pravé kontextové tlačítko, nebo klávesu CLR. Pro návrat na pohotovostní displej slouží tlačítko END.

Pro rychlý přístup k některým funkcím slouží čtyři polohy křížového přepínače. Směr nahoru zpřístupňuje volbu oblíbených položek, které si sami můžete přednastavit. Volba vpravo vás zavede do editoru textových zpráv, směr dolů vede ke kontaktům v adresáři a levá strana je vyhrazena volbě profilů.

Telefonování a adresář

Telefonování s tímto přístrojem není z nejlepších. V klidném prostředí a maximálně zesíleným sluchátkem, jsem se svýma zdravýma ušima slyšel celkem obstojně a hovor nebyl zkreslený. Jakmile jsem však telefonoval na ulici, v tramvaji, nebo na jakémkoli rušnějším místě, slyšel jsem druhou stranu jen velmi špatně. Ještě horší dojmy měli ti, se kterými jsem hovořil. Všichni si nezávisle na sobě stěžovali, že jsem velmi špatně slyšet. Hlasitý odposlech telefonu chybí úplně. Naopak příjemnou funkcí je možnost ztlumit při hovoru zcela mikrofon tak, aby druhá strana neslyšela co říkáte.

Adresář se ukrývá v záložce Organizér a nabízí 200 volných míst na telefonní čísla v mobilu. Jednotlivá jména vyberete podle prvního písmene. Ke kontaktu můžete přiřadit tři telefonní čísla, jedno faxové, a také emailovou adresu. Čísla můžete seřazovat do skupin a přiřadit jim obrázky.

 
Adresář umožňuje řaditk kontakty do skupin

Na přicházející hovor vás upozorní polyfonní čtyřicetihlasé vyzvánění. Na výběr je 32 různých zvuků, které můžete přiřadit různým skupinám. Kromě zvuků nabízí LG i vibrační vyzvánění. Trvání hovoru ohlídá minutové pípání.

   
Na přicházející hovor vás LG upozorní jednou z 32 zvuků

Psaní zpráv

Při psaní zpráv vám pomáhá česká T9. Se slovníkem jsem problémy neměl a naučil jsem ho jen několik neobvyklých slůvek. B2050 umožňuje psát dlouhé zprávy, které rozdělí na několik standardních. Při tvorbě zpráv si můžete vybrat velikost písma, ale také styl. Slovník tvoří slova s českou diakritikou, ale ta je při odeslání či uložení ořezána a nedochází proto ke zkracování zpráv.

 
Textové zprávy lze poslat až šesti kontaktům naráz

Do zprávy můžete vložit jeden z patnácti předvolených obrázků, deseti zvuků a vytvořenou EMS zprávu můžete poslat až šesti příjemcům. Pro ohlášení zprávy si můžete vybrat jeden ze čtyř připravených zvuků a vibraci. Příchozích zpráv můžete do telefonu uložit na 200.


Na zprávu upozorní jeden ze čtyř zvuků

Stejně snadná je i tvorba MMS zpráv. Také ty můžete odeslat až šesti adresátům naráz.


Jednoduchý je i editor zpráv MMS


Třetí kapitola nám představí zbývající funkce telefonu a přístroj zhodnotíme.

Témata článku: LG, , , LG B2050, Nokia 3120, Nokia 3120 classic, Samsung C200, Klidné prostředí, Pár, Zbývající funkce, Pár korun, ČLR, Boční strana