Recenze Mitsumi Bluetooth USB adapter: malý šikovný diblík

Bluetooth adaptérů pro USB existuje na trhu několik. Mitsumi sice nepatří mezi nejlevnější, ale jeho koupí si zcela jistě peněženku „neuvaříte“.

Mitsumi Bluetooth USB adapter máme už v redakci delší dobu. Bohužel dosud jsme s ním měli více problémů než užitku a rozchození komunikace s různými mobily bylo vždy velmi problematické; ve Windows XP to zkrátka moc nechodilo. Nedávno se ale na webu Mitsumi objevil nový komunikační balíček ve verzi 1.08, s nímž běží Bluetooth konečně jako po másle i ve Windows XP . Proto přicházíme s touto minirecenzí.

 
Adaptér do USB je opravdu mini. Při práci s notebookem si
musíte dát pozor na to, že vám z něj kouká takový malý „cimprdlik“.

Po instalaci komunikačního balíčku se v seznamu portů vytvoří čtyři virtuální, z nichž nejdůležitější je virtuální sériový port a DUN port. První je určen pro běžnou komunikaci, např. synchronizační programy s mobilním telefonem, druhý pro komunikaci „modemovou“. Mitsumi Bluetooth adaptér jsem testoval s Nokií 7650, takže veškeré obrázky jsou vytvořené při práci s tímto mobilem.


Seznam virtuálních portů v mém počítači.

Poznámka: Bohužel, komunikační program PC Suite pro 7650 nebere v úvahu jiný Bluetooth adapter než ten od Nokie, proto klasickou synchronizaci nebo instalaci programů musím nadále provádět přes infra. Nicméně jiných mobilů s Bluetooth se tento problém naštěstí netýká. Tuto skutečnost mi potvrdili i zástupci Nokie.

Kromě instalace nových portů se vám v nabídce Start objeví program Mitsumi Bluetooth Suite, bez něhož vám žádná bezdrátová komunikace fungovat nebude. Po jeho spuštění program vyhledá dostupné Bluetooth zařízení v dosahu, vypíše jejich názvy a v dolní části okna pak dostupné služby. Nyní je možné zařízení spárovat, takže už nemusíte před každým použitím vyhledávat zařízení a vybírat to, s nímž chcete pracovat. Kromě toho lze nastavit něco jako „pevnou komunikaci“, kdy není nutné před každým použitím zadávat kódy.

   
Program Mitsumi Bluetooth Suite je velmi intuitivní.

Jak jsem již psal výše, PC Suite přes toto a další Bluetooth adaptéry s Nokií 7650 nekomunikuje, takže jsem funkčnost adaptéru testoval na připojení k Internetu. Nainstaloval jsem patřičný ovladač modemu - Nokia 7650 Bluetooth a přiřadil sériovému portu DUN, v mém případně COM 7. V nastavení v Ovládacích panelech jsem pak u daného modemu nastavil u dat HSCSD rychlost 43,2 kb/s a standard V.120, do políčka APN jsem napsal „internet“ - testoval jsem v síti Eurotelu. Následně jsem vytvořil patřičná připojení, jedno pro běžná data, jedno GPRS. Výsledek vidíte na obrázku - protože používám i infra, jsou zde i variace pro komunikaci přes IrDA.

 
Seznam připojení k Internetu, mezi
nimiž jsou i ty přes Bluetooth.

Nyní stačí jen zapnout na mobilu Bluetooth a vytočit připojení; program se vás ještě pro jistotu zeptá, které zařízení chcete použít (to je dobré v případě, že používáte více Bluetooth mobilů nebo jiných zařízení) a je to. Na obrázku jsem právě připojen přes Bluetooth v síti Eurotelu.


Právě jsem připojen s Nokií 7650
k Internetu přes Bluetooth.

Kromě připojování k Internetu přes mobil a komunikaci s různými programy lze Bluetooth použít i pro komunikaci s jinými zařízeními, jako jsou tiskárny nebo dva počítače mezi sebou, ale také třeba k posílání obrázků z mobilu do počítače - něco si vyfotíte např. Nokií 7650 a šup s tím do počítače. V programu Bluetooth Suite si na záložce OBEX Properties nastavíte, do které složky se mají soubory (obrázky či melodie) ukládat a je to; zkrátka je podobné jako práce s infra, ale není vyžadována přímá viditelnost.

 
Nastavení složky pro přijaté soubory;
složka s přijatými obrázky.

S novým komunikačním balíčkem, který funguje i pod Windows XP a který jsou je o něco jednodušší na nastavení a používání, je Mitsumi Bluetooth USB adapter pohodlným prostředníkem ke komunikaci. Rozchození je sice stále o něco složitější než nastavení infra, ale už to není takový horor jako v počátcích. Teď jde jen o to vybrat ten správný Bluetooth adaptér; Mitsumi může být jedním z nich.

Pro lepší orientaci v cenách různých adaptérů jsem vybral několik dalších možných adeptů na koupi z obchodu Cybex.cz:

  • MSI USB Bluetooth modul - 1720 Kč
  • Acer USB Bluetooth mini USB adapter - 2144 Kč
  • Xircom CreditCard BlueTooth Adapter (PC karta) - 5269 Kč
  • Nokia Bluetooth PC Card DTL-4 (PCMCIA)  - 5695 Kč
  • 3Com BlueTooth PC Card (PCMCIA) - 4724 Kč
  • 3Com BlueTooth USB adapter 128bit Crypto - 4724 Kč

Ve zkratce:

  • Mitsumi USB adapter
  • Zapůjčil: Cybex
  • Cena: 2197 Kč

Poznámka: Pokud se někomu podaří rozchodit PC Suite s Nokií 7650 s jiným Bluetooth adaptérem než od Nokie (na WXP), nechť svoje zkušenosti napíše do diskuse. Mně se to zkrátka nepodařilo.

Diskuze (53) Další článek: Eurotel zlevnil DataPhone

Témata článku: , , , Nokia 7650, USB, BLU, Možné zařízení, Bluetoot, Blue, Šik, Mít, Patřičný ovladač, ADA