Recenze mobilu Samsung SGH-A800: prcek do každé kapsy

Nejmenším „véčkem“ Samsungu je model s označením SGH-A800. Jeho malé rozměry jsou velmi příjemné a ostatní vlastnosti jakbysmet. Podívejte se, co lze do tak malého telefonu vtěsnat.

Ovládání a ergonomie

Blok klávesnice je shodný s tím, který jste mohli vidět i u modelu SGH-T100. Všechny klávesy z výjimkou wapové jsou zapuštěny a nevyčnívají jako u ostatních telefonů. Přes pochybnou ergonomii jsou ale překvapivě snadno ovladatelné. Samsung má svérázné ponětí o jednoduchosti ovládání, jeho změť ovládacích prvků pod displejem může leckoho dostat do úzkých.

  
Ovládací prvky zdědil od svých kolegů

Dodnes mi není jasné, proč se klávese pro spuštění wapového prohlížeče dostává takového privilegia. Je největší a nejsnáze dosažitelná na úkor ostatních nepochybně důležitějších kláves. Snad každý nováček se s ní pokouší vše potvrzovat a potom nemile sleduje nabíhající prohlížeč. Avšak je to vlastnost většiny „véček“ Samsungu a je nutné s ní počítat. Pokud přežijete i nástrahy dvojice drobných kontextových kláves máte vyhráno a můžete se směle vypravit do graficky povedeného menu.

  
Pohyb kloubu je jistý a nemá tendenci se viklat

Grafické menu je trochu zákeřné

Grafické menu vychází z podstaty z modelové řady Nxxx a stejné jste mohli vidět i u modelu SGH-T100 – tzn. že nejrychleji se do něj dostanete levou kontextovou klávesou. Na displeji se objeví pouze jedna položka, ostatní čekají ukryté vlevo respektive vpravo a proto je nutné poprvé použít kurzorové klávesy. Toto netradiční horizontální řazení je celkem logické a rychle si na něj zvyknete. Osobně mi ale vadilo, že nabídka dalších funkcí v aktivní položce zůstává „nevysvícená“ po určitou dobu. Buď si musíte sekundu počkat nebo použít kurzor, aby se zviditelnily a mohli jste je používat. Trochu to zdržuje.

   
Několik úvodních obrazovek

V klidovém stavu slouží čtyři tlačítka kurzorového kříže k rychlému spouštění přednastavených položek z menu. Ke každému směru můžete navolit funkci podle svého uvážení. 

Monstrum jménem tel. seznam

Pravé kontextové tlačítko je nejrychlejší cestou do telefonního seznamu. Telefonní seznam se může pochlubit neskutečnou kapacitou paměti – uložíte do něj asi 2 000 kontaktů. Nejedená se o překlep, opravdu jsou za dvojkou tři nuly. Takovou mamutí paměť mu může závidět téměř každý tzv. manažerský mobil. Telefonní seznam je vícepoložkový – k jednomu jménu můžete uložit pět telefonních čísel, email a webovou adresu. Již tradičně lze jednotlivé kontakty odlišit vyzváněním a jednou ze sedmi barev, kterými může poblikávat systémová dioda.

   
Menu dostatečně přehledné

Kontakty můžete pro větší přehlednost rozdělit také do několika skupin volajících, které si můžete pojmenovat podle libosti a potřeby. Stejně jako u jednotlivých kontaktů je můžete odlišit melodií, barvou diody a také jedním ze sedmi předdefinovaných obrázků. Hlasové vytáčení je praktická záležitost a najdete ho i zde. Hlasovou jmenovku můžete namluvit k dvaceti kontaktům. Slabou stránkou hlasového vytáčení bývají rušné prostory a ani Samsung není vůči nim imunní. I když „véčková“ konstrukce ze své podstaty spoustu rušivých elementů eliminuje.

   

Nyní nastává správný okamžik přiblížit si standardně dodávanou bondovku. Ta je vzhledově velmi povedená a stejně tak i její konstrukční vypracování. Bondovka je kombinovaná s poutkem na krk, přičemž většina drátů je vedena uvnitř poutka. Kombinace obou působí velmi kompaktně. Jelikož se Samsung díky své hmotnosti a velikosti nosí nejlépe zavěšen na krku je přítomnost konektoru na horní straně odůvodnitelná. Bondovka se lehce připojuje a naopak.

Stejně snadno lze v případě potřeby odpojit i telefon od poutka – k tomu slouží dvojice tlačítek v středové části bondovky. Telefonování s bondovkou je snadné a přenos zvuku na obě strany dobrý. Jen reprodukce linoucí se do ucha si rozumí s hlubokými tóny více, než by bylo zdrávo. Pokud budete dodávanou bondovku používat častěji, připravte se na stále nechápavé pohledy kolemjdoucích.

  

Témata článku: Samsung, Tiché vyzvánění, Samsun, Úplný opak, Optimální velikost, Mobil, Prcek, Sam, MOBI