Recenze mobilů Xelibri 5 a 7: exkluzivně a poprvé v ČR

Jestli stále váháte, který mobil označit slovem "stylový", už si nemusíte lámat hlavu. Nová kolekce Xelibri od Siemensu totiž jednoznačně stylová je. Výrobce vsadil především na neobvyklý design, neotřelé nápady a novou filozofii používání mobilu.

Když se před rokem objevila zbrusu nová značka Xelibri, způsobila mezi konzervativními modely mobilních telefonů malou revoluci. Šlo o mobily, u kterých poprvé nezáleželo na tom, jaké funkce nabízejí, ale pouze jak vypadají. Neobvyklé byly i prodejní kanály - místo specializovaných obchodů se daly telefony koupit spíše v módním butiku.

   
Všechny barevné varianty modelů 5 a 7 pohromadě na oficiálních obrázcích

Móda značky Siemens

Netradiční byla i myšlenka uvádět dvakrát do roka vždy novou kolekci čtyř mobilů podle nejnovějších módních trendů. Uživatel toužící po stylovém doplňku tak může spolu se šatníkem obměňovat i svou technickou výbavu. Po zajímavé kolekci Xelibri Jaro/Léto přišla před nedávnem na trh nová kolekce Xelibri Podzim/Zima, ze které jsme pro recenzi získali dva spíše "pánské" modely označené čísly 5 a 7. 

   
Nenápadná krabička představuje model 5

Stylové telefony Xelibri se u nás dosud neprodávaly, přesto jsme se jim na MobilManii dostatečně věnovali. Pro připomenutí předchozí kolekce se můžete podívat na tento článek nebo si naopak prohlédnout článek o nové kolekci. Proč to všechno zmiňuji? Protože se blýská na lepší časy! S mobilními telefony značky Xelibri se brzy setkáte i na českém trhu, a tak snad sami budete mít možnost poznat, v čem je jejich kouzlo.

   
Model 7 překvapí svou jedinečnou konstrukcí

Xelibri 5 - hranatá přezka

"Pětka" je nejlevnějším modelem nové kolekce Xelibri a je určena především mladší generaci. Existuje ve dvou barevných provedeních, my jsme měli k dispozici černou variantu. Telefon je hranatý a má připomínat plastovou přezku, jakou vídáme například na zapínání batohu nebo pásku. Plastovým otvorem vespod lze provléknout silný popruh, který najdete ve standardním balení (neměli jsme jej k dispozici), a pak můžete telefon pověsit na krk nebo jinak upevnit. Vtipné řešení rozepínací přezky je velmi praktické zejména při příchozím hovoru, kdy lze mobil, který vám bezvládně visí u pasu, jednoduše odepnout a přemístit k uchu. Rozepínací spona je robustní a měla by vydržet i nešetrné zacházení.

    
Proměna jako u motýla po vyjmutí spony

Když má telefon sponou zapnutou, vidíte jen relativně velký plochý displej a rozměrný obdélník s navigačním křížem. Celý obdélník ve skutečnosti představuje tlačítko, které funguje v pěti směrech. Pokud budete jen hledat v telefonním seznamu či přijímat hovor, nemusíte sponu odepínat, vše zvládnete i v zavřeném stavu. Ale například při psaní zprávy už musíte sponu odepnout.

   
Tlačítko s nulou budete zpočátku hledat marně, přesunulo se na pravou stranu

Pod ní na vás čeká překvapení v podobě nestandardní klávesnice. Tradiční spodní řada tří tlačítek se posunula na pravou stranu numerického bloku kláves. Přes počáteční problémy si na toto uspořádání rychle zvyknete. Klávesnice s pouhými třemi řadami je velice štíhlá a díky přísně geometrickým tvarům i elegantní. Pravoúhlé linie jsou viditelné na celém těle telefonu a ten díky nim působí nezvykle čistě a technicky.

   
Pár detailů

Záplava emocí 

Až do teď to nic nebylo. Teprve až telefon zapnete, čeká vás ten pravý zážitek. Celá klávesnice včetně ovládacího obdélníku pod displejem se rozzáří namodralým světlem, všechny hrany kláves začnou příjemně světélkovat a i při denním světle je tento efekt velmi silný. 

   
Kryt karty SIM a konektoru nabíječky je gumový, kartu lze vyměňovat i za chodu

Díky barevnému displeji získáte pocit, že telefon Xelibri je opravdu neobyčejný. Na ploše 101 x 80 pixelů nabízí 4 096 barev a nutno podotknout, že v porovnáním s displeji u jiných modelů značky Siemens vyhrává na celé čáře. Ale není původem TFT, takže na přímém slunci z něj moc nevyčtete a stejně dopadnete i při vypnutém podsvícení.

   
Podsvícení je jedním slovem úchvatné

Malým hlavolamem u všech modelů Xelibri je otázka "kam vsunout kartu SIM". Při podrobném zkoumání a neúspěšném prohledání prostoru pod Li-Ion baterií s kapacitou 680 mAh musí vaše pozornost zákonitě dojít ke gumovému špuntu na levém boku telefonu. Ten sice po odkrytí odhalí jen zdířku pro zastrčení nabíječky, ale při podrobnějším přezkoumání si všimnete malého prostoru nad ní. Tam je ono tajné místo. Kartu SIM tam stačí jen zastrčit, až zacvakne. Výhodou je snadné šachování s více kartami, které jednoduše vyměníte i za chodu. Telefon se jen zeptá na nový PIN a jede dál.

Xelibri 7 - praktická sponka

Druhým testovaným modelem byl neméně zajímavý kousek v měděné barvě, který existuje ještě v tmavě modrém provedení. Vypadá na první pohled jako obyčejný mobil. Očekávané rozložení kláves, displej na svém místě, integrovaná anténa, tedy nic výjimečného. Musíte se na něj ovšem podívat z profilu. Pak teprve zjistíte, že je nezvykle zakřivený do tvaru sponky. Profil se zužuje po celé své délce, nejtenčí je pak v místě ohybu. Tato konstrukce slouží pro pohodlné připevnění za okraj kapsy, okraj límce či kabátu, za výstřih nebo za kapsu tašky. 

   
Na první pohled normální mobil, z boku je to však jiné

Telefon na všech možných místech vašeho oblečení drží překvapivě pevně, ale rozverné poskakování bych rozhodně nedoporučoval. Exponované místo ohybu je kompletně vyrobeno z plastu, stejně jako zbytek těla telefonu. Tloušťka plastu asi nebude nijak ohromující, takže nějaké rozevírání "sponky" velkou silou bych raději nezkoušel, plast působí dost křehce. Vnitřní část telefonu je z bílého plastu, který při zapnutém podsvícení v místech pod displejem výrazně prosvítá.

   
Uchytit se dá snad kdekoli

K výměně karty SIM je nutná trpělivost

Přední části dominuje stejný displej jako u předchozího modelu, pod kterým se nachází ovládací pětisměrné tlačítko. Blok numerických kláves je dost podobný klávesám u modelu SL55, jen jsou více ploché. Vše je na správném místě a ve správném pořadí, rozestupy mezi numerickými klávesami by však mohly být větší.

  
Na boku jsou patrné otvory reproduktoru pro polyfonní vyzvánění

A opět oblíbená hra s vložením katry SIM. Po zkušenostech z předchozího modelu jsem ihned zamířil ke zdířce pro nabíječku a prostor pro kartu tam naštěstí byl. Bohužel není vůbec snadné se k němu dostat kvůli jeho umístění uvnitř sponky, navíc kryt působí dost nejistě, protože drží jen na vetché plastové harmonice. Když si představím, že jej budu muset otevřít při každém nabíjení telefonu, které mimochodem bude častější než u předchozího modelu, neboť je použitá slabší baterie s kapacitou 510 mAh, nevěřím, že dlouho vydrží.

   
Dostat se do prostoru pro kartu SIM není vůbec lehké - podsvícení je dostatečné


V druhé části recenze se zaměříme na popis funkcí obou mobilních telefonů

Témata článku: Siemens Xelibri 5, Siemens Xelibri 7, Specializovaný obchod, Xelibri, Rozepsaná textovka, Podívání, Vnitřní výbava, Konzervativní model, Mobil, Nová kolekce, Sao Paulo, MOBI, Nestandardní klávesnice, Barevné prostředí, Pop