Recenze Motoroly T720i: další véčko s foťáčkem

Je stylová, moderní, luxusní a barevná. Zaslouží si podobné přívlastky nejnovější mobil ze třídy rozklápěcích véček od Motoroly? Můžeme o Motorole T720i prohlásit, že je to dobrý telefon nebo Motorola tentokrát šlápla vedle?
Kapitoly článku

Do Ameriky se nepodívá

Rychlou volbu lze přiřadit i dvěma funkčním tlačítkům pod displeje. Mezi nimi leží klávesa pro vyvolání kompletní nabídky menu a po jejím stisku se také dostáváte do „vnitřního“ podrobnějšího menu u některých vybraných funkcí. Posledními dvěma tlačítky jsou pak červené a zelené sluchátko se zřejmě jasnými funkcemi pro ukončení a přijetí hovoru. Červeným sluchátkem zároveň vystupujete z menu a delším podržením vypínáte mobil.

Je zajímavé, že ačkoliv všechna předchozí véčka Motoroly byla triální, tedy fungovala i v americké síti 1900 MHZ, T720i nabízí pouze duální provoz 900/1800 MHz. Do Ameriky si tento mobil tedy s sebou neberte.

Menu podle vašich přání

Personalizace menu je u mobilů Motorola kvalitní. Položky hlavního menu lze jakkoliv uspořádat a přidat k nim klávesové zkratky nebo hlasové příkazy – připomínám, že těch je ale pouze pět možných. Můžete si také vybrat styl zobrazení hlavního menu. Buď bude klasicky uspořádáno jako seznam textových položek pod sebou, anebo jako matice devíti ikon. Které zobrazení je lepší jsme se v redakci nemohli dohodnout – podle mě a Petra Broži to jsou ikony, kolega Marek Lutonský je zase neochvějným přívržencem textových položek.

 
Hlavní úrvoeň menu, kam si můžete naskládat položky;
další funkce jsou už seřazeny běžným způsobem.

     
Nastavení a personalizace mobilu

Ovládání mobilu je tedy povedené. Jak je na tom Motorola T720i s funkcemi? Funkce jsou velmi podobné posledním modelům V.60i a V.66i. Funkčně je na tom mobil tedy docela dobře, ale v některých detailech bohužel slevil oproti modelu T720; k porovnání se budeme průběžně prokousávat.

Čtyři sta míst je pryč…

Začnu klasicky telefonním seznamem. Moderní mobil musí mít v prvé řadě velkou paměť a možnost vícepoložkových záznamů. Tady je první zádrhel – oproti T720 s pěti sty míst v seznamu má T720i pouhou stovku. To je podle mě dnes už málo. Můžete sice spoléhat i na paměť karty SIM, ale na ni není možné ukládat vícepoložkové záznamy. Hodilo by se alespoň tři sta míst jako u nových Nokií 6100/6610/7210, a to jsme malou kapacitu vyčítali i jim. V telefonním seznamu je navíc možné vyhledávat pouze podle prvního znaku.

   
Telefonní seznam --- Přidání záznamu do seznamu

 
Seznam hovorů --- Nastavení vyzvánění

Pojďme dál. Jména v seznamu by měla jít sdružovat do vyzváněcích skupin. Ouha, tohle Motorola neumí a v profilech tak není možné nastavit, kdo se vám dovolá a kdo ne. Co takhle odlišení volajících různým vyzváněním? To už možné je a stejně tak se také můžete upravit vlastní vyzváněcí profily nebo vytáčet pětici vybraných jmen hlasem. Chybí mi hlasitý reproduktor. Možná sice jen mně, já jej ovšem využívám docela často.

Moderní mobil vyzvání vícehlasem. V Motorole T720i konečně po letech nahradily tradiční (a nepříliš hezké) zvuky vícehlasé melodie. Na kvalitu vyzvánění japonských nebo korejských mobilů samozřejmě nemají, ale vícehlas to je. Kdyby byly melodie ještě trochu hlasitější, neměl bych k nim žádnou připomínku.

SMS – konečně použitelné

Vždy, když jsem měl až dosud v ruce nějaký mobil od Motoroly, jsem se bránil psaní SMS. Klávesnice mi nikdy nevyhovovala, českém slovníku pro rychlé psaní jsem si mohl nechat jen zdát. To je ale minulostí. U Motoroly T720i je práce s textovými zprávami pohodlná, protože už neplatí zmiňované dřívější nedostatky – klávesnice je totiž velmi dobrá a po třech letech slibů Motorola konečně připravila český slovník iTap pro rychlé psaní. Při práci s textovkami je k dispozici devět řádků. Písmo lze i zvětšit, takže mobil nezklame ani uživatele s horším zrakem.

   

Psaní s iTapem je podobné technologii T9 – místo opakovaného tisknutí každé tlačítko stisknete jen jednou a telefon odhaduje, jaké slovo se snažíte napsat. Na spodním řádku displeje pak nabízí varianty, ze kterých si vybíráte šipkami a výběr potvrdíte. Kapacita výrazů hovoří mírně ve prospěch té devítky, u iTapu to ještě není úplně ono. Brzy by ale měla být k dispozici nová verze s lepší slovní zásobou.

Multimediálno

Telefon podporuje rozšířené zprávy EMS, dlouhé zprávy a – to je novinka oproti T720 – také multimediální MMS. S nastavením mobilu pro MMS je to trochu složitější, ovšem vzhledem k tomu, že ji zatím z operátorů prodává pouze T-Mobile, neměli byste s ní mít větší problémy, protože na webových stránkách T-Mobilu najdete příslušná nastavení.

K práci s MMS nabízí Motorola také přídavný digitální fotoaparát. Připevňuje se přímo ke konektoru mobilu. Objektiv fotoaparátu je otočný o 180 stupňů, takže kromě svého okolí můžete fotit i sami sebe. Aplikace pro provoz a správu dat z digitálního fotoaparátu je naprogramována v Javě a tak je odezva mobilu pomalejší. Na displeji sice vidíte, co se právě chystáte fotografovat, ale obraz je trhaný. Můžete si vybírat ze dvou rozlišení snímku – buď malé 160 na 120 bodů, nebo velké 320 na 240 bodů. Nejlepší současné fotoaparáty v mobilech zvládnou i dvojnásobek. V horších světelných podmínkách lze nastavit speciální noční režim.

 

  K mobilu se dodává foťáček

Fotky můžete ukládat do sdílené paměti o velikosti 500 kB. K jejich prohlížení je užitečné použít funkci Prezentace, která automaticky po několika vteřinách zobrazuje nafocené snímky. Z mobilu ale zatím není možné dostat fotografie „ven“ jinak než jejich odesláním ve formě MMS. Mobil totiž nemá Bluetooth ani infraport a ke kabelu zatím není potřebný program. Ten by se ale měl objevit do měsíce.

 

Témata článku: Motorola, , Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 6310i, Nokia 7650, Panasonic GD87, Samsung Q200, Sharp GX13, Motor, Rozvírací konstrukce, Téčko, F +, Motorol, Úsporné opatření,