Recenze navigace ve Volkswagenu Passat: královská jízda

Vyzkoušeli jsme pokročilý navigační systém, který je dostupný jako příplatková výbava k vozům Volkswagen Passat. Jaká je špičková navigace za sedmdesát tisíc korun? Anebo stačí jednoduché přenosné navigátory za zlomek ceny?

TMC a TIM: výhoda pevných navigací

FM přijímač dokáže stejně jako všechna ostatní autorádia identifikovat dopravní zpravodajství. Kromě toho, že přeruší přehrávání cédéčka, dokáže dopravní zprávy také nahrávat do paměti. Když potom sednete do auta, můžete si nechat přehrát poslední nebo ještě starší informace. To ale není unikátní funkce, u lepších autorádií je takové chování běžné.


Základní obrazovka s dopravními informacemi

Vestavěné navigátory, které jsou kombinované s rádiem, ale umí dopravní informace přijímat i prostřednictvím signálů RDS. Tento systém se nazývá TMC. Zprávy se zobrazí na displeji a počítá se s nimi i při plánování cesty. Navigace díky tomu nenaplánuje trasu přes silnici, která je dočasně uzavřena, kde je například velká dopravní nehoda.


Přehled textových informací systému RDS/TMC

Spolehlivost v tomto případě závisí na provozovateli TMC systému. Pokud dopravní situaci ohlásí, navigace se jí může vyhnout. Když ale provozovatel neví nebo neřekne, že třeba konkrétně centrum Mikulova, kde jsem s Passatem jezdil, je plné uzavírek, nebude to vědět ani navigace.


Nastavení rozhlasových stanic, které vysílají RDS/TMC

Jednotlivé zprávy systému TMC lze prohlížet i v textové podobě. Na displeji je seznam posledních položek, které lze otevřít do detailu. Je v nich uvedeno místo, typ omezení a případně další informace. Na mapě se u takové silnice ukáže příslušná ikona dopravní značky.

 
Detailní informace o dvou dopravních událostech

Práce s TMC daty je jednou z důležitých výhod, kterou se vestavěné navigátory v autě mohou pyšnit vůči přenosným navigačním systémům. U nich to ale také není úplně vyloučeno. Čím dál více se objevují přenosné navigátory, kde lze dokoupit přijímač signálů RDS anebo pouze jednoduchou anténu. Případně lze přijímat data prostřednictvím GPRS. V tomto posledním případě bývá služba dopravních informací placená – TMC je zdarma.


Na mapě si všimněte ikony dopravní značky – to je indikace události RDS/TMC

Mapa: při navigaci žádná hudba

Pokud zrovna není aktivní navigace, přes celou plochu displeje může být zobrazena mapa. Rychlým tlačítkem se dá na mapě zobrazit aktuální poloha vozidla, aktivovat mód pro posun mapy a hledání kurzorovým křížem, zapnout kompas a otevřít nastavení mapy.

V tomto nastavení může řidič například zvolit, jestli mu víc vyhovuje, když je nahoře na mapě sever, nebo jestli se má mapa otáčet podle směru cesty. Dá se také nastavit, jaké zájmové body se na mapě budou formou ikon zobrazovat.

 
Nastavení mapy • zájmové body do mapy

Mapa je pochopitelně vektorová a silně schematická. Řekl bych, že zobrazení se od doby, kdy jsem před lety testoval první mapové navigace Blaupunkt ve vozech Škoda, vůbec nezměnilo. Mapy v moderních přenosných systémech jsou hezčí. Na druhou stranu schématické zobrazení řidiči při rychlém pohledu na displej může říct víc než prokreslený obrázek. Ideální stav by byl asi někde uprostřed.


Různá měřítka mapy

Ani grafické prostředí ale není žádný zázrak. Je velmi strohé, spíše textové. Navigace ale používá velmi dobře čitelné písmo, a to se počítá.

Po zkušenostech s jinými současnými navigacemi mě překvapilo trhané zobrazování mapy. S plynulostí některých přenosných anebo i softwarových navigátorů se nedá srovnávat. Kvůli datům uloženým na DVD je pomalé i překreslování mapy. Při změně měřítka musíte počkat, až se data z disku načtou, čeká se i při mnoha jiných operacích. Rychlost navigátorů s pevnou pamětí nebo pevným diskem je nesrovnatelně vyšší.

Navigátory Blaupunkt používají mapy společnosti Tele Atlas. V Passatu bylo k dispozici DVD s mapou celé Evropy – přesné označení je Navigation Europa (V3). Balení bylo v designu Volkswagenu, mapa se také prodává jako originální příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dévédéčko s mapou a detaily k pokrytí

Mapové podklady ale nebyly nejnovější. Teleatlas už nabízí čísla domů v mnoha velkých městech České republiky, tady jsem se ale až k domům mohl nechat navést jen v Praze. Jinak je pokryta celá Evropa, na východě končí Skandinávií, Polskem, Českem, osamocené je potom Řecko.

Disk s mapami se vkládá do slotu nad displejem. Pokud je však DVD v mechanice, není možné poslouchat hudební CD – jedině po vybavení automobilu měničem disků. Prostřednictvím dokoupitelného kabelu ale lze k přístroji připojit například externí MP3 přehrávač.


Článek pokračuje v další kapitole: hledání cíle, zájmové body

Témata článku: , Typický znak, Číselný údaj, Dopravní nehoda, Volkswagen, Pás, Král, Anglický hlas, DSG, FSI, Kompaktní disk, Pevná součást, Fulltextové vyhledávání, Pas, Jízda