Recenze Nokia Music Stand: hraje na plné pecky

Styloví uživatelé chtějí stylové mobily. Stylové mobily vyžadují stylové příslušenství. Styloví uživatelé by tedy měli chtít také stylové příslušenství. Budou tedy chtít i Nokii Music Stand, s nímž lze poslouchat rádio z mobilů Nokia skutečně na plné pecky?

Fanouškové Nokie samozřejmě dávno vědí, co Nokia Music Stand je. Pro ty ostatní doplním, že se jedná o příslušenství k vybraným mobilům Nokia vybavených radiopřijímačem, tedy typy 7250(i), 6800 a 6610/7210 (pouze s novějšími verzemi firmware), které umožňuje hlasitý příposlech telefonu. Na první pohled může zařízení vypadat jen jako velký stojan na mobil, při bližším zkoumání bude ale vše jasné. Nokia Music Stand totiž tvoří dva stereofonní reproduktory, uprostřed nichž je plošinka, na níž je umístěn Pop-port pro připojení telefonu a dvě zarážky pro jeho přidržení. Na čelní straně plošinky jsou pak dvě ovládací tlačítka.

Plnohodnotné rádio

Jakmile připojíte jeden z podporovaných mobilů Nokia k Music Standu, vytvoříte vlastně plnohodnotné rádio. Plnohodnotné rádio sice nabízí už samotný mobil, Music Stand ale jeho možnosti přece jen o něco rozšíří. Je totiž vybaven prodlouženou anténou, čímž zvýší citlivost mobilu pro příjem radiových vln. Funguje pouze s připojenou nabíječkou, takže po vložení telefonu do Music Standu se mobil zároveň začne nabíjet.

Při prvním používání jsem byl trošku zmaten významem obou ovládacích tlačítek. Každé z nich se totiž ovládá jiným pohybem. Zatímco pomocí levého ovládacího tlačítka, kterým horizontálně otáčíte vpravo nebo vlevo, můžete nastavovat hlasitost reproduktorů (výkon reproduktorů je nečekaně silný), pravé tlačítko slouží k rychlému přepínání mezi frekvencemi stanic uložených v paměti mobilu a ovládá se klasicky stisknutím. Může sloužit i k příjmu hovorů.

  Nokia Music Stand vypadá hezky; neudělá ostudu ani na stole manažera

V zadní části přístroje můžete kromě konektoru nabíječky najít ještě jeden. Ten slouží pro připojení dalšího hudebního zařízení; pokud tedy máte kompatibilní přehrávač cédéček nebo empétrojek, i hudbu z nich můžete poslouchat přes Music Stand.

Pro „bezruké“ telefonování

Žádné ze současných zařízení si v dnešní době nevystačí pouze s jednou funkcí a jako pouhý „zesilovač rádia“ by zřejmě neuspěl ani Music Stand. Proto je tady další užitečná funkce. Po připojení mobilu k Music Standu vznikne zároveň univerzální zařízení s hlasitým reproduktorem. Při příchozím hovoru nebudete muset mobil odpojovat a dávat k uchu, můžete jej rovnou přijmout a pak uslyšíte volajícího zřetelně a hlasitě přímo z reproduktorů Music Standu; rádio se pak ztlumí. Samozřejmě pro příjem a ukončení hovoru funguje i nadále červené a zelené sluchátko. 

Zařízení je také vybaveno integrovaným mikrofonem, takže vás dobře uslyší i volající. Samozřejmě citlivost mikrofonu je omezená - pohybujete-li se ve vzdálenosti přibližně do jednoho metru od zařízení, zvuk je snímán dobře a můžete mluvit normálně, z větší dálky je už však třeba hlas o poznání zvýšit a také volající už uslyší patrné zkreslení hlasu.

Zařízení samozřejmě zesiluje všechny zvuky, které vydává mobil, takže zesíleně uslyšíte také vyzváněcí melodie, tóny SMS, a pokud byste zvládli s připojeným mobilem hrát i hry (to se vám asi nepovede, protože připojený mobil je přece jen trochu vratký a nemá pevnou oporu po celé své délce), uslyšíte i hudbu z nich.

Do kanceláře podnikatele?

Music Stand není výrobek určený pro každého uživatele. Vzhledem k tomu, že nejlevnější mobil, se kterým pracuje, seženete kolem deseti tisíc korun, je určen spíše pro mobilní „smetánku“. Na pracovním stole manažera nebo podnikatele bude působit profesionálně a reprezentativně, teenager nebo studentík jej denně pravděpodobně nevyužije. Cena zařízení je necelých sedmnáct set korun. Je to docela dost, ale protože přístroj patří do kategorie zboží s visačkou „stylový doplněk Nokia“, je nutné vyšší cenu očekávat. Za nejoblíbenější značku se zkrátka platí.

Ve zkratce:

  • Hudební stojan Nokia Music Stand
  • Zdroj: Nokia ČR
  • Telefon: 900 160 90
  • Cena: 1 682 Kč
  • Určeno pro mobilní telefony Nokia 7250(i), 6800 (zařízení podporují všechny verze firmwaru), 6610/7210 (zařízení podporují pouze novější verze firmwaru)
Diskuze (8) Další článek: Siemens SX1 bude mít zpoždění

Témata článku: Nokia, , Nokia 7250, Hra, STAN, Bezruké telefonování, Patrné zkreslení