Recenze Palm Z22: hodně levný, ale hodně dobrý

Superlevný kapesní počítač Palm Z22 by mohl být lákadlem předvánočního trhu. Za tři a půl tisíce nabízí barevný displej, rozumné množství uživatelské paměti a plnohodnotný operační systém Palm OS. Zaslouží si ucházet se o vaši přízeň? Bonus: video
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • cena, cena, cena
  • střízlivý vzhled
  • funkce pro organizaci času
  • nabíjení přes USB

Hlavní nedostatky

  • nekrytý USB konektor
  • kratší stylus
  • pomalý displej
  • „třepotání“ barev
  • nelze se připojit na internet

Již mnohokrát se od kapesních počítačů očekávalo, že pošlou jednoúčelové digitální organizéry a papírové plánovací diáře do starého železa. Stále se tak nestalo a podle mého názoru za to mohou především dvě věci: kapesní počítače jsou stále poměrně drahé přístroje a současně se jich mnoho laických uživatelů „bojí“. Tyto osoby znám, v mém okolí se také vyskytují a mnozí z nich skutečně poměrně bravurně ovládají jednoduché elektronické diáře. Od používání PDA je odrazuje právě to slůvko počítač. Oni totiž mají respekt ze všeho, co se jmenuje počítač. Ale co takhle na ně zkusit jednoduše vyzrát? Zkrátka jim neřekneme, že mají v ruce kapesní počítač!

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální snímky Palmu Z22 

Přesně stejnou cestou se vydala společnost Palm se svým novým nejnižším modelem Z22. Přestože se podle všech parametrů jedná o kapesní počítač se vším všudy, sám výrobce tento přístroj prezentuje spíše jako organizér s barevným displejem. Jaký je tedy Palm Z22 organizér a nakolik zůstává ještě kapesním počítačem?

Podívejte se na video s Palmem Z22

Sněhově bílá je elegantní

Testovaný organizér Palm Z22 již na první pohled nezapře svoji příbuznost s nejnižší řadou kapesních počítačů třídy Palm, řadou Zire. Stejná zůstala bílá barva i provedení vnějšího plastového krytu, přetrvává i trochu pocit levného přístroje. A proč by také ne, Palm Z22 je levný a jeho tvůrci zřejmě nepotřebují cokoli předstírat. Rozměry 103 × 68 × 15 milimetrů jsou o něco menší než u předchůdce a i přes nízkou hmotnost (96 gramů) působí Z22 robustním dojmem. Troufám si tvrdit, že bez úhony přečká nejeden pád, který by mohl být jinému přístroji osudný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A naživo

Velkou část přední strany přístroje tradičně zabírá barevný dotykový displej. Ten je zapuštěn poměrně hluboko pod úroveň přední stěny, což mírně komplikuje přesnou práci s dotykovým perem těsně u okrajů. Jakákoli manipulace s posuvníkem u pravého okraje je často doslova utrpením. Při prvním zapnutí přístroje pro mne byl displej tohoto přístroje velkým zklamáním. Běžně bych od pasivního displeje s rozlišením pouze 160 × 160 obrazových bodů (i dnešní mobilní telefony mají vyšší rozlišení) nečekal žádné zázraky, ovšem omámen prezentací samotného Palmu jsem zkrátka čekal víc. No posuďte sami, po přečtení vět jako: „Jasný barevný displej nabízí pohodlný přístup k Vašemu kalendáři...“ jsem zkrátka nečekal líný displej s nejasnými barvami a výrazně žlutě zabarveným podsvícením. Navíc je rastr displeje je vzhledem k velké úhlopříčce hrubý. Jenže často je tomu tak, že recenzent míní, a recenzovaný přístroj mění.

Klepněte pro větší obrázek Trochu jako iPod – inspirace?

Po dvou dnech každodenního používání jsem začal na displej radikálně měnit názor. „Vždyť to stojí jen tři tisíce korun“ říkal jsem si. „Co se mi na displeji vlastně nelíbilo?“ ptal jsem se sám sebe. Rozluštění je jednoduché. Ano, displej trpí všemi neduhy popsanými v předchozím odstavci. Ano, většina současných mobilních telefonů střední třídy nabízí kvalitnější displej. Jenže displej v Palmu Z22 výborně slouží k účelu, ke kterému je přístroj určen. Vždyť se přece jedná o levný přístroj řazený do kategorie organizérů. Má přesně takový displej, jaký potřebuje. A teď si vyberte.

Pod displejem najdete dvě nastavitelná tlačítka pro rychlé spouštění předdefinovaných aplikací. Jsou soustředěna okolo oválného kurzorového kříže. Jeho střed lze stisknout a provést tak potvrzení aktuální volby. Palm Z22 se zapíná a vypíná stiskem tlačítka na levém boku ve spodní části, samozřejmě je možné také naprogramovat automatické vypnutí po předem definované době nečinnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka

Žádná další tlačítka na testovaném přístroji nenajdete. Pouze v pravém boku je ukryt plastový stylus, kterému by rozhodně neuškodilo pár centimetrů délky. Celkově designově vyvážený vzhled tohoto kapesního počítače výrazněji narušuje pouze ničím nekrytý miniUSB konektor zapuštěný v horní hraně. Zde se ukrývá také okénko infračerveného portu, který je jediným prostředkem Palmu Z22 pro bezdrátovou komunikaci s nejbližším okolím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pero a nekrytý USB konektor

Výdrž na jedno nabití

S USB konektorem souvisí také zásobování elektrickou energií. Jeho prostřednictvím lze dobíjet vestavěný, uživatelsky nevyměnitelný Lithium-iontový akumulátor nezjištěné kapacity. Tuto skutečnost oceníte vždy, když budete na cestách – zatímco vozit s sebou cestovní dobíječku je nepříjemné, krátký USB kabel příliš prostoru nezabere a počítač se dá sehnat snad všude. Výdrž na plné nabití akumulátorů je velmi slušná, při běžné práci vydrží přístroj bez nabíječky asi jeden týden, takzvaně „na jeden zátah“ jsem akumulátor vybil za osm hodin prezentace fotografií.

Každý, kdo kdy přišel o data z kapesního počítače v důsledku vybití akumulátorů, musí stejně jako já jásat nad provedením vnitřní úložné paměti. Má celkovou velikost 32 megabajtů (z nichž je dostatečných 20 MB dostupných uživateli) a je typu Flash, takže i při naprostém vyčerpání energie o svá data nepřijdete!


Údaje o paměti (omlouváme se za fotografie displeje, nepodařilo se nám udělat otisky)

Výhody standardního systému

Použitý operační systém PalmOS 5.4.9 Garnet je zárukou jistého pohodlí, jakož i střídmosti uživatelské rozhraní a prakticky neexistujícího multitaskingu. Jenže svět je nespravedlivý a jakkoli bych vyšší model kapesního počítače za tento operační systém vykrákal za uši, na Z22 budu hodný. Operační systém totiž padne přesně na míru tomuto typu přístroje, tedy chytrému osobnímu organizéru, který si nečiní nároky stále se supermoderním a super výkonným kapesním počítačem.


Informace o verzi systému a programů

Uživatelské rozhraní v podstatě stále stejné již několik let, což však potencionálním uživatelům testovaného zařízení nebude vůbec vadit. S největší pravděpodobností bude model Z22 jejich prvním kapesním počítačem. Základy práce v jeho operačním systému jsou velmi jednoduché a i „nepočítačoví“ uživatelé se velmi brzy zorientují. Takové uživatele ani nenapadne, aby po svém přístroji chtěli přepínat více aplikací mezi sebou. Zřejmě si ani neuvědomí, že například při spuštění kalkulačky se ostatní programy ukončí a přepnou zpět do základní obrazovky.


Kalkulačka

Práce s operačním systémem je snadná, i přes nepříliš rychlý procesor jsou odezvy na příkazy uživatele takřka okamžité (Palm Z22 pohání srdce ze stáje Samsung taktované na 200 MHz). Základní menu přístroje reprezentují ikony uspořádané maticově, hlavní obrazovka současně informuje také o aktuálním čase a zbývající energii v akumulátoru.

 
Hlavní nabídka: ve formě ikon a seznamu


V příští kapitole vám řekneme, co Palm Z22 vlastně umí

Témata článku: Palm, Hod, Notepad, Dobrý, Kapesní organizér, Hrubé zacházení