Recenze PDA iPAQ h2210: v malém těle velký duch

Rodina kapesních počítačů iPAQ se po krátkém čase opět rozrostla o nového člena. A vězte, že ne ledajakého! iPAQ h2210 má všechny předpoklady pro úspěšnou kariéru. Více v této rozsáhlé recenzi.
Kapitoly článku

Hewlett-Packard do nedávné doby nabízel jen jednu řadu kapesních počítačů: 3630, 3760, 3850 a 3870, 3950 a 3970. Uživatel si mohl vybrat buď špičkový model, nebo model zastaralejší. HP nyní řadu 3xxx uzavírá a startuje dvě nové kategorie: entry-level, kde budou figurovat dvě modelové řady: h19x0 jsou zástupci nejlevnější kategorie, iPAQ h2210 pak představuje střední třídu. V kategorii Hi-End budou taktéž dvě modelové řady: 51xx a 55xx (54xx). Zákazník si tak bude moci koupit model přesně šitý na míru jeho požadavkům. A to je jen a jen dobře.

Kapesní patří do kapsy

iPAQ h2210 je oblečen do zbrusu nového kabátku. Už nejde o pouhý „facelift“ předchozích modelů, jako v případě řady 38xx až 5450. Oproštění od starých zvyků má své klady, ovšem i jeden neopomenutelný zápor: používáte-li nějaký kabátek – tzv. Jacket, iPAQ h2210 pro vás není. Toto je však jediná nevýhoda nových tvarů iPAQu.

  

iPAQ v celé své kráse, zepředu i zezadu

Mrkněte na obrázky, ale říkám to na rovinu, moc jim nevěřte, lžou. I ty srovnávací. Slova chvály raději šetřete do svého oblíbeného obchodu s kapesními počítači. Nový iPAQ ale není nejmenším PDA na platformě Pocket PC, tento primát drží iPAQ h1910, který se však kvůli své „hubenosti“ hůře drží v ruce. iPAQ h2210 je zkrátka tak akorát. Příjemně potěší hmotnost 144 gramů. Této hodnoty však bylo dosaženo mimo jiné využitím obyčejných plastů namísto lesklé a chladivé kovové slitiny u předchozích modelů. I přesto je zpracování nového iPAQu na tradičně výborné úrovni.

  

   

Ve srovnání s iPAQem h5450 je h2210 hezky malý, na fotografiích to však není tak patrné

Pojďme nový iPAQ prozkoumat podrobněji. Přední části dominuje dotekový displej, jehož kvalitám se budeme věnovat v druhé kapitole. Ve spodní části se nachází čtveřice hardwarových tlačítek. Zleva: kalendář, kontakty, pošta, iTask. Tlačítka jsou vcelku malá, tuhá a zapuštěná pod úroveň okolí. Možná se vám u starších modelů stává, že se nechtěným stiskem v pouzdře spustí aplikace a dojde k vybití akumulátoru. S iPAQem h2210 by se vám tato nepříjemnost měla vyhnout.

Tlačítka jsou tuhá a zapuštěná

U prostřed je nepřehlédnutelný pětisměrový D-PAD, který si zaslouží pochvalu. Vychýlení do stran jde velmi lehce a přesně. Neméně problémů je se stiskem uprostřed. Šťouralové mohou poznamenat, že D-PAD nemá dolíčky pro hrot pera. Mohu vás ujistit, že D-PAD lze ovládat perem velmi dobře do všech čtyř směrů. Zkrátka D-PAD jak má být.

D-PAD se opravdu povedl

Nad displejem se tísní vedle sebe dvě diody. Levá modré barvy signalizuje aktivované Bluetooth, pravá signalizuje nabíjení (oranžová) či výstrahy na události (zelená). V pravém horním rohu je vypínač.

Diody jsou hezky vytvarovány

Po levé i pravé hraně se táhnou zhruba do dvou třetin černé lemy vyrobené z gumy, které zlepšují jistotu držení. To je ale vše, co mohu k bočním hranám nového iPAQu říci. Ano, iPAQ h2210 nemá tlačítko pro přímé spuštění diktafonu. Využíváte-li tuto funkci, jistě mi dáte za pravdu, že to bez tlačítka prostě nejde. Než vytáhnete stylus, zapnete PDA a zvolíte New-Note – myšlenka je pryč. Absence ovládacího kolečka překvapením není, iPAQy jej nikdy neměly. (Jog-dial měly ale předchůdci iPAQů - modely Compaq Aero).

Bok iPAQu: kde nic, tu nic

Zatímco boky iPAQů zejí prázdnotou, v horní hraně je doslova našlapáno. Kromě mikrofonu a 3,5 mm stereo Jacku pro připojení sluchátek zde nalezneme dva paměťové sloty nad sebou. Poprvé se u iPAQů v jejich dlouhé historii setkáváme se slotem Compact Flash Type II. Slot Secure Digital / Multi Media Card se v kapesních počítačích již stal standardem.

  

Na horní hraně není k hnutí: mikrofon, dva sloty, konektor na sluchátka a stylus

Pravý horní roh jako vždy patří ovládacímu peru. To není na svém místě drženo žádným mechanismem, stačí pouhé vytažení. Pero je kulaté, souměrné podle svislé osy, vcelku tenké a taky nudně černé. Kombinace stříbrné a černé by k barvám iPAQu pasovala mnohem lépe. V balení také naleznete pero jen jedno, ztratíte-li jej, musíte si koupit náhradní.

  

Tenký stylus stačí jen vytáhnout

Témata článku: , , , Velký, Rozšiřující modul, Zbytečné plýtvání, Malé překvapení, Jediná nevýhoda, PDA, Požehnání, Duch