Recenze sluchátek Huawei Freebuds 4. Lehčí o gramy, ale i bezdrátové dobíjení

  • Varianta pro ty, kteří nemají rádi špuntová sluchátka
  • Jsou extrémně lehká a pohodlná
  • Mají také ANC, i když spíš jen jako doplněk

Po roce přichází Huawei s novou generací zcela bezdrátových sluchátek peckové konstrukce. Mají název Freebuds 4 a navzdory své otevřené konstrukci, která neobsahuje koncové gumové náušníky, dostaly také technologii aktivního potlačení hluku (ANC). Prodávají se za 3 500 Kč v bílém a šedém provedení.

Sluchátka navazují na loňský model Freebuds 3. Proti němu ještě více zeštíhlela a zmenšila i rozměry dobíjecího pouzdra ve tvaru kruhového oblázku. Tím se vizuálně liší od vyššího špuntového modelu Freebuds Pro, jenž má krabičku oválného tvaru. Sluchátka neztratila ani odolnost proti postříkání vodou (IPx4), na krabičce se ale šetřilo – loňský model měl pouzdro s kovovou ploškou pro logo, letos byl kov nahrazen plastem. Do pouzdra se pecky vkládají na výšku.

Samotné pecky s necelými 4 cm dlouhou stopkou váží každá pouhé 4 gramy a jsou tak lehké, že se opravdu může stát, že po chvíli zapomenete, že je máte vůbec v uchu. Většině lidí, kterým jsme sluchátka půjčili, seděla ve zvukovodu dobře. Pro někoho mohou ovšem být příliš volná s tendencí k vypadnutí. V takovém případě pak není možná žádná redukce, protože pecková sluchátka nemají žádné náušníky. Před nákupem proto doporučujeme sluchátka vyzkoušet na prodejně a udělat s nimi v uších pár prudších pohybů.

Vyvážený zvuk a logické ovládání

Zvuk ve sluchátkách vytváří 14mm dynamické LCP měniče a systém posilující vibraci membrán ke zvýraznění basů. Přesto je zvukové podání u těchto sluchátek překvapivě vyvážené, nikoli přebasované. Proti loňské generaci Freebuds 3 sice o něco klesla maximální hlasitost, ale došlo k lepšímu vybalancování středů s výškami i basovými polohami, což se pozitivně projevuje na univerzálnějším využití sluchátek jak pro hudbu, tak i k telefonování nebo použití při videokonferencích, zatímco loňské Freebuds 3 měly zejména vyšší středy zbytečně ostré a videohovory s nimi byly spíše nepříjemné.

K dispozici je funkce aktivního potlačení hluku (ANC), která je ale vlivem otevřené (open fit) konstrukce spíše doplňkem. Sluchátka si dokážou pomocí senzorů a mikrofonů zmapovat vnitřek ucha a přizpůsobit jej na míru nositeli. V praxi při aktivním ANC sice k určitému útlumu hluku dochází, ale sluchátka nedokáží pohltit úplně všechny ruchy – eliminují spíše monotónní méně intenzivní zvuk, např. vzdálený hukot vysavače nebo hluk letadla. Na nerovnoměrné zdroje hluku nebo lidský hlas nestačí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obslužná aplikace AI Life je k dispozici pro platformy Android, iOS i Harmony OS

Je to dáno otevřenou konstrukcí, která si bez gumových náušníků nemůže vypomoci pasivním odstíněním. I tak je ale výsledek docela dobrý a ANC bych nehodnotil jako vyloženě slabinu sluchátek. Výhodou otevřené konstrukce je potom naopak přirozená propustnost zvuku, kterou si zase špuntová sluchátka musí naopak suplovat elektronicky pomocí ambientního (transparentního) režimu. Pro lidi, kteří nesnesou „hermeticky“ utěsněné ucho, jsou pecková sluchátka o mnoho příjemnější variantou.

Zlepšilo se také ovládání. Na sluchátkách lze přirozenými a logickými tahovými gesty po nožce regulovat hlasitost zvuku. K tomu se používá klasické poklepání k zapauzování písně nebo dlouhé podržení k aktivaci ANC. Ovládací povely si lze přizpůsobit v aplikaci AI Live, kde máte také v grafické podobě přehled o úrovni nabití obou sluchátek zvlášť, i jejich dobíjecího pouzdra. To se hodí, například pokud používáte střídavě každé sluchátko zvlášť k telefonování.

Chytré přepínání

Pecky jsou opravdu maličké, takže každá z nich obsahuje pouze titěrný 30mAh akumulátorek. Na jeden zátah vydrží sluchátka na poloviční hlasitost (a bez zapnutého ANC) vyhrávat zhruba 3 hodiny a 15 minut, pak už je musíte dobít. To trvá v pouzdře zhruba 1 hodinu a také samotné pouzdro s již mnohem větší vestavěnou baterií 410 mAh se přes kabel dobije dokonce za něco málo méně než hodinu. Velká škoda je chybějícího bezdrátového dobíjení, které předchozí model Freebuds 3 obsahoval a jež bylo mnohem pohodlnější a srovnatelně rychlé.

Výhodou sluchátek je možnost současného napárování ke dvěma zařízením – připojí se automaticky vždy k tomu, které zrovna vydává zdroj zvuku. Pokud tedy například posloucháte hudbu z počítače a někdo vám zrovna zavolá na mobil, můžete hovor rovnou přijmout bez nějakého ručního přepínání. Sluchátka obsahují senzor nošení a poznají, jestli je máte v uchu nebo mimo – v takovém případě reprodukci hudby pozastaví. K zařízení se připojují přes Bluetooth 5.2 a využívají kodek SBC nebo AAC.

Klepněte pro větší obrázek
Klíčové vlastnosti sluchátek Huawei Freebuds 4

Sluchátka Freebuds 4 jsou příjemným pokračovatelem řady zcela bezdrátových sluchátek Huawei. Zatímco loňské peckové Freebuds 3 byly vlajkovým modelem, po příchodu ještě vyššího špuntového modelu Freebuds Pro bylo nutné novinku umístit někam mezi, a to ji připravilo (alespoň v některých regionech) o bezdrátové dobíjení. Méně účinné ANC je daní za otevřenou konstrukci, kterou ovšem část uživatelů stále preferuje před uzavřenými špunty. Zvuk je ale příjemně vyvážený, středy nejsou přepálené, basy jsou hutné tak akorát. Za cenu 3 500 Kč mnoho jiných srovnatelně hrajících peckových modelů nenajdeme.

Plusy:

  • jedny z nejpohodlnějších bezdrátových sluchátek vůbec
  • extra lehoučké s elegantním designem
  • vyvážený a měkký zvukový projev
  • poměrně rychle se dobíjejí

Minusy:

  • nemusí každému sedět v uchu
  • pouzdro nemá bezdrátové dobíjení
  • maximální hlasitost mohla být vyšší
  • ANC je vlivem otevřené konstrukce spíše doplňkem
Diskuze (5) Další článek: Poloviční SIM karty má i T-Mobile. Jsou vyrobeny z recyklovatelného plastu

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , Model, FreeBuds, Hluk, AI Life, Dobíjení, Huawei Freebuds, Konstrukce, Free +, F +, Sluchátko, Pouzdro, Africký národní kongres, Bezdrátové dobíjení, AAC, Část uživatelů,