Recenze Toshiby e750: kapesní počítač pro vyvolené!

Společnost Toshiba uvedla inovovaný model kapesního počítače na platformě Pocket PC. Opět máme tu čest s konzervativním krasavcem s nejnovějším procesorem a integrovanou bezdrátovou Wi-Fi kartou.
Kapitoly článku

Kvalitní displej

Kde jsou ti hlasové, kteří považovali barevný displej v kapesním počítači za zbytečnost a žrouta energie? Dnes ohrnujeme nos i nad mobilním telefonem bez barviček. Toshiba nabízí kvalitní displej s klasickým rozlišením 240 × 320 obrazových bodů s barevnou hloubkou 65 536 barev. Škoda, že lze intenzitu podsvícení korigovat jen ve čtyřech stupních. Čitelnost je výborná za šera a v místnosti, na přímém slunci displej nevyčnívá nad konkurencí.

Pozornost si zaslouží i grafický čip. ATI IMAGEON 100 má k dispozici 384 kB paměti, což bohatě dostačuje pro potřeby běžného uživatele. Grafický čip umí přes speciální rozšiřující modul „vykouzlit“ na externích monitorech (či častěji projektorech) rozlišení až 800 × 600 obrazových bodů. Pokud jste na prezentace tahali notebook, nyní vám stačí kapesní počítač značky Toshiba.

Tep na čtyři sta

Toshiba ve svých útrobách skrývá nejnovější procesor Intel PXA255 na frekvenci 400 MHz. Práce se systémem je vskutku svižná, a to i při více spuštěných procesech. Procesor lze „podtaktovat“ na poloviční frekvenci, jako je tomu třeba u Axima.

Procesoru sekunduje operační paměť o velikosti 64 MB. Tato velikost je dostačující pro elektronické dokumenty, internet, PIM aplikace a mnoho programů. Multimediálně založení uživatelé, kteří na svém PDA chtějí přehrávat hudbu a video, budou muset sáhnout do kapsy pro penízky na paměťovou kartu. Jak jsme naťukli v úvodu, může se majitel rozhodnout mezi kartou Secure Digital a Compact Flash. Oba sloty přijímají rozšiřující karty – například Bluetooth, fotoaparát, GPS, GSM modul a jiné. Dva paměťové sloty jsou bezesporu velkou výhodou.

Zajímavá situace nastává u paměti ROM. Operační systém je uložen ve Flash paměti o velikosti 32 MB. Dalších 32 MB má uživatel k dispozici jako Flash ROM Disk, tedy obdoba iPAQ File Store u iPAQů. O data uložená v této paměti nepřijdete ani v případě, necháte-li Toshibu dlouhou dobu bez energie. Jak potvrzuje oficiální stanovisko Fujisu-Siemens v souvislosti s Pocket Looxem, i PDA s Flash ROM pamětí o velikosti 32 MB bude upgradovatelné na Pocket PC 2003.

Do sítě odkudkoli

Toshiba e750 nabízí jako jeden z mála kapesních počítačů integraci bezdrátové síťové karty Wi-Fi. Pracujete-li v kanceláři či skladu prošpikovaném vlnami bezdrátové sítě, můžete se k firemní databázi a intranetu připojit odkudkoli. Praktických využití je mnoho, jen nejsou na první pohled patrná.

Wi-Fi u Toshiby šlape jako hodinky. Stačí nastavit přístupové informace a jste připojení. Dosah zařízení závisí na mnoha aspektech a bohužel nedisponujeme přesnou měřící technikou, abychom dosah zařízení vyzkoušeli. Subjektivně se Toshiba e750 vyrovná iPAQu 5450, tedy zhruba 150 metrů na přímou viditelnost. Mějte na paměti, že bezdrátová síťová karta se stává jedním z největších žroutů energie ve vašem PDA.

Je na čase prozradit, cože je tím chybějícím kontrabasem orchestru jménem Toshiba e750. Je jím Bluetooth, které nachází stále větší uplatnění při spojení s mobilním telefonem, stolním počítačem či notebookem a s ostatními kapesními počítači. Bluetooth můžete dokoupit v podobě CF či SD karty, obě jsou již běžně dostupné. Pohlédneme-li do druhého odstavce první kapitoly, zjistíme, že starší řada e740 disponuje dvěma modely. Jedem disponuje technologií Bluetooth, druhý Wi-Fi. Je pravděpodobné, že se na trhu za krátkou dobu objeví i model e750 Bluetooth. Záleží tedy jen na vás a na vašich prioritách, která technologie u vás najde větší uplatnění. Požadujete-li technologie obě, mrkněte na iPAQ 5450. Ten jako jediný zvládá provoz obou technologií současně.

Příslušenství

Spolu s Toshibou obdržíte synchronizační USB kolébku, která je na můj vkus až příliš strohá. Také postrádám otvor pro odložení pera při práci, není pohodlné vytahovat stylus neustále z PDA či jej zvedat ze stolu.

  

Tak citlivé zařízení, jakým kapesní počítač bezesporu je, si žádá ochranu. Toshibu e750 ochráníte černým koženkovým pouzdrem s vyztuženou plochou pro lepší ochranu displeje.

  

Ke všem kapesním počítačům Toshiba je dodávána malá lokalizace, tedy počeštění klávesnice, podpora českých znaků a české měny, kalendář. Pochvalu si zaslouží barevné vyvedení softwarové klávesnice.

Drobnosti ve Woknech

Toshiba běží na standardním operačním systému Pocket PC 2002, přidává jen několik odlišností. Tou největší je určitě sekce Home, která má i své hardwarové tlačítko. Zde jsou v jednoduchém přehledu ikony aplikací, přehledně rozdělené do kategorií. Ikony lze samozřejmě přidávat i mazat. Potěší okno Running. Zde je výčet všech běžících aplikací, které je možné jednoduchým způsobem ukončit.

Užitečná je aplikace DataBackup. Nedosahuje sice kvalit zálohovacího programu iPAQu 5450, na jednoduchou a rychlou zálohu však dostačuje.

Výdrž spíše průměrná

Toshibu udržuje při životě vyměnitelný Li-Ion akumulátor o kapacitě 1000 mAh. Necháme-li Toshibu e750 ležet se zapnutým podsvícením bez jakékoli činnosti, baterie se vyčerpá za 4 hodiny a 16 minut. Při práci s dokumenty, mobilním internetem či multimédii se výdrž znatelně snižuje.

  

Konkurence

Toshiba e750 je velmi dobře vybavený kapesní počítač. Svým zpracováním a konzervativním designem zaujme nejednoho zájemce o reprezentativní a hlavně užitečný kapesní počítač. Výhodou jsou dva paměťové sloty, rychlý procesor a bezdrátová síťová karta, nevýhodou je naopak absence Bluetooth. Záleží jen a pouze na vašich potřebách, kterou z technologií využíváte.

Ve zkratce

  • Toshiba e750 Wi-Fi
  • Zdroj: CHG Trade
  • Cena: 24 388 Kč vč. DPH
  • Operační systém: Pocket PC 2002
  • Rozměry: 125 × 80 × 16 milimetrů
  • Hmotnost: 190 gramů
  • Procesor: Intel XScale PXA255 400 MHz
  • RAM/ROM: 64 / 32 MB (+ 32 MB Flash ROM)
  • Displej: 240 × 320 bodů, 65 536 barev
  • Skutečné rozměry displeje: 57 x 76 milimetrů
  • Sloty: Secure Digital/ Multi Media Card (SDIO), Compact Flash Type II
  • Komunikace: synchronizační USB kolébka, IrDA, Wi-Fi
  • Akumulátor: vyměnitelný, Li-Pol 1000 mAh
  • Příslušenství: synchronizační kolébka, síťový adaptér, ochranné pouzdro

Témata článku: , , , Kapesní počítač, Počítač, Zajímavá situace, Pro +, Rozšiřující modul, Systémové rozhraní