Recenze zařízení Nokia Observation Camera: lepší než hlídací pes

Multimediální zprávy nejsou pouze bezcennou zábavou pro teenagery a neslouží jen k posílání fotek z dovolené. Lze je také využít i ke sledování bytů či jiných objektů. Jak? Díky zařízení nazvaném Nokia Observation Camera.
Kapitoly článku

Poté, co projdete všemi možnostmi nastavení, můžete odpojit kameru od počítače. Vámi provedená nastavení zůstanou uložena v kameře, můžete si je samozřejmě zálohovat i v počítači. Budete-li chtít v budoucnu radikálněji upravovat nastavení, bude nutné kameru opět připojit k PC, drobné změny můžete provádět i pomocí vašeho mobilu; k této možnosti se dostanu za chvilku. Nakonfigurovanou kameru poté umístíte na zvolené místo, připojíte ji k nabíječce a aktivujete stiskem aktivačního tlačítka. Do jedné minuty po stisku aktivačního tlačítka je kamera v pohotovosti a připravena pracovat podle vašeho nastavení.

 
Nastavení odesílání MMS

Kradou vám auto?

Jakmile nastane některá ze situací, které jste nastavili, Nokia Observation Camera vyfotí hlídaný prostor a pošle na váš mobil nejprve informační SMS a poté i MMS s obrázkem. Kamera v sobě obsahuje infračervené čidlo pro fotografování v horších světelných podmínkách a snímač pohybu, který indikuje pohybující se a teplé objekty do vzdálenosti 5 – 6 metrů.

 
Takto vypadá obrázek z kamery

Opravdu dálkové ovládání

Přednastavené situace nemusejí vždycky pokrýt vaše potřeby. Může se stát, že budete chtít vědět, co se děje v určitém okamžiku, který není v kameře předdefinován. I na takové situace ale Nokia Observation Camera myslí. Jestliže chcete fotografii hlídaného místa zaslat na mobil v libovolnou chvíli, stačí poslat na kartu SIM v kameře textovou zprávu ve speciálním tvaru se slovním příkazem. Kameru je totiž možné na dálku řídit pomocí textovek. SMS příkazy umožňují spoustu drobných operací – umí třeba zapínat či vypínat snímač pohybu, přidávat či odebírat další uživatele nebo měnit bezpečnostní kódy.

 
Základní nastavení kamery jako pozice, rozlišení apod.

Jestliže podle fotografie zaslané kamerou zjistíte, že na hlídaném místě není něco v pořádku, můžete na ni pro kontrolu také zatelefonovat a slyšet zvuky z jejího okolí, které také napoví, co že se v okolí kamery asi děje. Pak už byste měli mít jasno, zda je nutné volat policii nebo se jedná o planý poplach.

 
Co se má stát, když bude zjištěn pohyb --- Nastavení snímání teploty

Úspěšný hned první pokus

Obecně platí, že první produkty z úplně nových výrobních řad většinou mívají svoje mouchy, které později dolaďují až další vylepšené přístroje stejného typu. Nokia Observation Camera mě ale příjemně překvapila svými možnostmi, kterým k maximální spokojenosti příliš nechybělo. Navíc bych ocenil kromě vestavěné baterie snad jedině možnost dálkového ovládání zorného pole kamery, pak by se ovšem cena přístroje musela vyšplhat o poznání výš. Kamera se u nás zatím neprodává, na český trh by měla dorazit pravděpodobně po prázdninách. V zahraničí se kamera prodává v přepočtu za zhruba patnáct tisíc korun, což je myslím odpovídající cena. V případě maximálního využití kamery se náklady na její provoz mohou sice trošku prodražit, za pocit bezpečí to ale myslím stojí.

Ve zkratce

  • Nokia Observation Camera
  • Zapůjčil: Nokia ČR
  • Cena: zatím neurčena (cca 15 tisíc korun)
  • Hlavní parametry a funkce: Hmotnost 200 g, rozměry 120 x 95 x 52 mm, režimy rozlišení obrazů 640x480, 320x240 a 160x120 bodů, fotografie s kódováním JPEG, volitelný kompresní poměr snímku, zorný úhel kamery 53°, zaostření na vzdálenost 0,5 m až nekonečno, interní anténa, konektor pro externí anténu, frekvenční pásma GSM 900/1900 MHz, ochrana proti vlhkosti s kondenzací.
  • Funkce uživatelského rozhraní: ovládání prostřednictvím SMS, programem PC Suite nebo tlačítkem na místě, signalizace aktuálního stavu zařízení pomocí tří diod LED, možnost definovat různé úrovně přístupu pro uživatele, identifikace uživatele podle identifikačního čísla telefonu, podpora bezdrátových konfiguračních zpráv a příkazových SMS.

Témata článku: Nokia, , Camera, Identifikace uživatele, Zář, Bezpečnostní zařízení, Hlídací pes, Interní anténa, Odpovídající cena, Lep, Zařízení, Pes