Regulace EU: po Evropě levněji už od léta

EU si vymýšlí, operátoři zuří a zákazníci skáčí radostí. Dolů půjdou ceny zahraničních SMS, mobilního internetu a také volání.

Evropská unie opět zasahuje. Opět do byznysu mobilních operátorů a tentokrát s Českým předsednictvím v čele. V hledáčku je toho tentokrát více: ceny roamingového volání, způsob účtování hovorů, SMS a mobilní internet. To všechno by mělo být levnější už od prvního července, chybí ještě potvrzení jednotlivých zemí EU.

Volání

Nejprve ceny roamingu. Oproti v minulosti stanoveným taxám jsou tentokrát stanoveny stropy, pod kterými mohou operátoři vést cenovou válku. Snižování stropu je naplánováno na tři roky dopředu podle následujícího schématu:

 Maximální cena minuty hovoru v eurech bez DPH (přepočet na koruny podle fixního kurzu 23,94 Kč za 1 euro)
 Odchozí hovorPříchozí hovor
Od 1. července 2009€ 0,43 (10,29 Kč)€ 0,19 (4,55 Kč)
Od 1. července 2010€ 0,39 (9,34 Kč)€ 0,15 (3,59 Kč)
Od 1. července 2011€ 0,35 (8,38 Kč)€ 0,11 (2,63 Kč)

Pokud se ptáte, kde se vzala přepočetní sazba 23,94 Kč/ 1 euro, pak vězte, že pro přepočet Evropskou unií stanovených cen se používá jednou ročně stanovený pevný kurz. Poslední takový pochází ze září 2008, má právě zmíněnou hodnotu a měl by platit i pro aktuálně diskutovanou regulaci cen. Stejně tak je ale možné, že bude stanoven kurz nový, který lépe odpovídá současné síle koruny.

Když už jsme v podkapitole Volání, zastavme se u nenápadné věty v tiskové zprávě Evropského parlamentu, kterou většina zpravodajských serverů bez jakéhokoliv komentáře pouze zmiňuje. „Od 1. července 2009 budou muset operátoři účtovat své zákazníky po sekundách, povoleno je zpoplatnění první půlminuty naráz už při započetí hovoru“. Tedy jinými slovy, jde o systém tarifikace 30+1. Podle mého názoru je tato změna daleko významnější, než fakt, jestli bude k tomu či onomu datu cenový strop nastaven na 17 nebo 19 eurocentů. O tom, jak významně ovlivňuje způsob tarifikace reálnou cenu volání si můžete přečíst zde.

Data a SMS

Roamingové textovky by měly od začátku letošního července stát maximálně 11 eurocentů bez daně, tedy 2,63 Kč bez DPH. Tolik stručná a jasná informace, v českých poměrech to však trošku zavání Kocourkovem. Někteří uživatelé předplacených karet totiž dnes platí za SMS částku o něco vyšší, a tak pokud nedojde k úpravám místních cen, mohlo by dojít k paradoxu, že jednoho uživatele přijde SMS ze zahraničí levněji, než SMS odeslaná z domovské sítě.

Rozvoj technologií s sebou nese stále větší oblibu mobilního internetu a EU vychází tomuto trendu vstříc regulací cen mobilního internetu. Zde bude cenový strop stanoven trochu jiným způsobem. Nebude stanovena maximální cena pro koncového zákazníka, ale maximální cena, kterou zaplatí váš domovský operátor operátorovi u kterého v zahraničí právě hostujete a datujete. Uvidíme, co tento způsob regulace udělá s koncovými cenami...

 Maximální cena v eurech bez daně (korunách bez DPH), kterou zaplatí váš operátor operátorovi, u kterého hostujete, za 1 MB dat
Od 1. července 2009€ 1,00 (23,94 Kč)
Od 1. července 2010€ 0,80 (19,15 Kč)
Od 1. července 2011€ 0,50 (11,97 Kč)

Ještě jeden instrument by měl zamezit nechtěnému prodatování horentních sum pěněz. Všichni uživatelé dostanou bezplatnou možnost nastavit si vlastní cenový strop pro datové služby v roamingu. Při vyčerpání 80 % této částky bude zákazník upozorněn textovou zprávou, stejně tak při dosažení stropu a nadále využívat datové služby bude možné pouze po výslovném souhlasu zákazníka. To je rozumné a užitečné. Z nějakého zvláštního důvodu však budou muset operátoři tuto službu nabízet až od března 2010.

Za tři roky konec regulací?

Zatímco podobná nařízení operátorům radost neudělají, uživatelé mobilních služeb se radovat mohou. Popisované regulace však nejsou navždy. V současnosti se mluví o tom, že v polovině roku 2011 by měl mezinárodní trh mobilních služeb projít důkladnou analýzou se zaměřením na reálný efekt aplikovaných regulací. V plánu také je, že se začátkem června 2012 veškeré zásahy EU do mezinárodního trhu s mobilními službami skončí.

Diskuze (7) Další článek: Herní novinky: Chuck Norris a romantika v Paříži

Témata článku: , , , Kocourkov, Zvláštní důvod, Maximální cena