Regulátor v Itálii napařil operátorům miliardové pokuty. Měli se domlouvat na zvýšení cen

Že mobilní operátoři táhnou za jeden provaz, není ve světě telekomunikací vůbec neobvyklé. Na většině trhů je jich pouze několik a mají až na výjimečné okamžiky (např. aukce frekvencí) jistotu, že jejich pozice neohrozí žádná nová konkurence. Proto je pro ně výhodnější vzájemně se moc neprovokovat a radši se vždy nějak „domluvit“. Jakékoli skryté dohody jsou ovšem většinou v neprospěch zákazníků. Aby na trhu nedocházelo k nesoutěžnímu jednání, hlídá v každé zemi jeden nebo více regulačních orgánů.

V Itálii je to antimonopolní úřad AGCM, který minulý týden vyměřil tamním operátorům Wind Tre, Telecom Italia, Vodafone a Fastweb pokutu v úhrnné výši 228 milionů eur (cca 5,75 miliard korun). Tamní operátorská čtyřka se v roce 2018 měla domlouvat na zvýšení cen pro zákazníky. Informovala o tom agentura Reuters. Pokuta má mít výstražný charakter a operátoři se proti ní ještě mohou odvolat.

Nesoutěžní jednání ve shodě

Jednání tzv. „ve shodě“ není u firem operujících na v podstatě uzavřeném trhu nic výjimečného, ovšem v případě čtyř hráčů už bije do očí více než u dvou nebo tří tržních subjektů. Operátoři v Itálii chtěli před dvěma lety zvednout ceny zákaznických paušálů „jako jeden muž“ o 8,6 %. Důvodem tehdy byla nová zákonná úprava, která nařizuje operátorům vystavovat faktury za kalendářní měsíc, nikoli za čtyři týdny, jak to bylo v Itálii dříve obvyklé.

Operátoři se proto rozhodli, že cenu za původně čtyřtýdenní paušál navýší o poměrnou část a „náhodou“ se shodli na sazbě 8,6 %. Regulátor je okamžitě začal vyšetřovat a uložil nasadit nové ceny tržním způsobem. Někteří z operátorů nakonec vůbec nezdražili a podle výpočtů antimonopolního úřadu tak jejich zákazníci za rok ušetřili celkem mezi 300 a 400 miliony eur.

Diskuze (9) Další článek: Půjde otevřít i jednou rukou. Na světě je první video Samsungu Galaxy Z Flip

Témata článku: , , , , , , , Zvýšení cen, Antimonopolní úřad, Operátor, Zákazníci, Zvýšení, AGC, Telecom Italia, Itálie, Regulátor