Rekordní zisky Samsungu za rok 2017. Mobilní divize zůstává na stejných číslech

Společnost Samsung Electronics oznámila finanční výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku a také za celý kalendářní rok 2017. Roční profit celé společnosti se zastavil na rekordní metě 53,7 trilionů wonů (1,019 bilionů Kč), doposud přitom držel rekord rok 2013 se ziskem 36,8 trilionů wonů. Operační zisk Samsungu za Q4 2017 vzrostl meziročně o 64 procent na 15,15 trilionů, což rámcově odpovídá dřívějším odhadům analytiků.

Mobilní divize Samsungu byla v Q4 meziročně zhruba na stejných číslech. Zatímco loni oznámila zisky na úrovni 2,4 trilionů wonů, o rok dříve se jednalo o ziskovost 2,5 trilionů wonů. Mobilní divize očekává hned ze začátku roku zvýšenou poptávku po nových modelech Galaxy S9 a Galaxy S9+. Analytici očekávají, že vzhledem k agresivní čínské konkurenci porostou Samsungu za Q1 dodávky smartphonů na trh maximálně o 2 procenta.

Displejová divize si meziročně zůstala téměř na tom stejném (zisky vzrostly z 1,3 na 1,4 milionů wonů), analytici však v letošním roce očekávají výraznější růst, pokud si Apple objedná další dodávky OLED displejů. Divize také pracuje na zvýšení ziskovosti současných High-end LCD displejů, přestože očekává, že se v roce 2018 stanou OLED displeje mainstreamem. A to, nejen mezi smartphony, ale také v segmentu skládacích, automobilových a IT displejů.

Polovodičová divize v prvním čtvrtletí letošního roku očekává zvýšenou poptávku pro čipsetech a fotočipech, což by se mělo výrazněji promítnout i do budoucích finančních výsledků. Samsung dále těží ze silné poptávky po paměťových čipech, která je označena jako „paměťový supercyklus“. Ten má pokračovat i v průběhu letošního roku.

Zdroj Samsung News

Diskuze (10) Další článek: Asistentka Siri povídá na půlmiliardě zařízení. Pomohl start prodeje repráku HomePod

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Současný high-end, Sam, Operační zisk, Trilión, MOBI, Div, Samsun