Retro aplikace. Zavzpomínejte, jak vypadala první verze Instagramu, WhatsApp, Mapy.cz a dalších

  • Společně s technologiemi se průběžně vyvíjí i aplikace
  • Pamatujete na první verze nejpoužívanějších titulů?
  • Prohledali jsme archiv, a zde máte to nejzajímavější, co skrýval

Psal se rok 2007 a Apple představil první iPhone. Způsobil revoluci v pojetí smartphonů, s příchodem App Storu a Google Play došlo na to stejné s aplikacemi. Právě bez možnosti instalování aplikací by nebyly mobilní telefony tam, kde jsou. S tím, jak se ale vyvíjela samotná zařízení, vyvíjely se i aplikace. Přibývaly jim funkce, možnosti, některé zanikly, jiné vznikly. Tady předkládáme seznam těch nejznámějších. Můžete se podívat, jak tehdy vypadaly, a zjistit, kolik toho (ne)uměly. Poznaly byste je vůbec?

Mapy.cz

Platforma byla spuštěna už v roce 1998, prvního velkého rozšíření se dočkala v roce 2005, a v roce 2007 přibyla turistická mapa. V App Storu se pak aplikace objevila na konci roku 2010. Oproti Google mapám bylo pro tuzemské uživatele jednoznačným přínosem právě to, že, vyjma turistických, jste zde našli třeba i historické mapy.

Klepněte pro větší obrázek

Aplikace samozřejmě rozeznala vaši aktuální polohu a nabídla vám kategorie bodů zájmu seřazených podle vzdálenosti. Vybrané kategorie jste si pak rovnou mohli zobrazit na mapě v podobě klikacích vlaječek. Mapy.cz uměly také vyhledávat trasu a nechyběl jim ani vestavěný elektronický kompas.

Nejlepší aplikace

Každý týden na MobilManii doporučujeme nejlepší mobilní aplikace pro všechny tři nejrozšířenější mobilní platformy: Android od Googlu, iOS od Applu a EMUI/HarmonyOS od Huawei. U každého titulu se dozvíte základní charakteristiku a zaměření aplikace, její hodnocení z marketu i naši redakční zkušenost. 

Sledujte naše seriály s aplikacemi:

Diskuze (14) Další článek: Samsung připravil limitovanou edici krytů pro skládací véčko Z Flip3. Spolupracoval se slovenskou značkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Apple mapa, PINCH, Aplikace, Dropbox, Windows Phone, Retina displej,