Revoluce žije: jak Francie reaguje na 4. operátora Free

Staří operátoři zlevňují, přesto čelí odlivu hlav. Číslo přenese 50 000 lidí denně. Až 78 % Francouzů chce jít k Free. Co se děje ve Francii?

Příchod Free Mobile na francouzský trh strh lavinu nejen v zemi galského kohouta, ale i v ČR, když oběma národům ukázal, jak nízká může být cena za telekomunikační služby. Také lidé v tuzemsku stále hlasitěji volají po příchodu 4. mobilního operátora. Náš úterní článek vyvolal obrovskou reakci, ve Francii je ale mnohem větší pozdvižení – konkurenti Free Mobile čelí náporu výpovědí a hledají cesty jak nepříznivou situaci zvrátit, takže reagují i nabídkou levnějších tarifů a vůbec stupňují konkurenční boj.

Klepněte pro větší obrázek
16. ledna měl Free půl milionu zákazníků, do konce ledna jich bude milion

Zatím je jim to ale málo platné, dle průzkumu zveřejněného na webu challenges.fr hodlá 78 % Francouzů přejít k Free Mobile. Další zprávy ze Francie:

  • Úřad GIE-EGP, který má na starost přenosy mobilních čísel mezi operátory, nestíhá řešit všechny požadavky. Dříve prý vyřizoval 10 až 15 tisíc přenosů denně, teď je to až 50 tisíc žádostí za den. A to Free Mobile ještě úmyslně zdržuje požadavky, aby se GIE-EGP pod náporem žádostí nezhroutil.
  • Některý z konkurentů Free Mobile (šušká se, že SFR) poslal do ulic soudní znalce, aby prověřili, zda Free Mobile opravdu splnil podmínky 27% pokrytí, kterou mu stanovil francouzský regulátor. Jen pro připomenutí, Free Mobile je domluven na tzv. národním roamingu s Orange a jeho sítí dokrývá své zatím slabé pokrytí.
  • Vrabci na střeše si cvrlikají, že Bouygues už přišel o 300 tisíc zákazníků, operátor sám tvrdí, že je to desetkrát méně. Nicméně si stěžuje, že „sociální“ paušál Free za v přepočtu 50 Kč, který obsahuje 60 minut a 60 SMS není blokován a tudíž jde o past, jelikož zákazník může nevědomky utratit hromadu peněz po překročení paušálu. Nic ale není dále od pravdy.

Na vysvětlenou: francouzská vláda v březnu loňského roku nařídila operátorům nabízet i paušály pro sociálně slabé, aby si ho mohli dovolit i lidé, kteří dostávají jen podporu od státu. Stanovila, že musí obsahovat nejméně 40 minut a 40 SMS a jeho cena nesmí přesáhnout 10 € (250 Kč). Operátoři tarify nastavili přesně takto…

Šéf Free Mobile Xavier Niel proto na adresu staré operátorské trojice na tiskovce řekl, že oni se nestydí okrádat i ty sociálně slabé a i když to původně nabylo v plánu, přicházejí i s paušálem za pouhé 2 € s tím, že i tak na něm mají marži.

A teď zpět ke stížnosti Bouygues. Jak to bude se stropem se ještě uvidí, nicméně ceny u sociálního tarifu Free po spotřebování volných jednotek jsou pohádkové: 0,05 €/min. a 0,01 € za odeslání SMS. Takže 1,25 Kč za minutu hovoru a 25 haléřů za textovku!

Další francouzské hity

  • Orange hraje na city svých zákazníků. Tvrdí, že pokud přejdou k Free Mobile, tak oni budou muset šetřit a to znamená propouštění, takže: „Pokud přejdete k Free Mobile, máte na svědomí naše zaměstnance, kteří kvůli vám ztratí práci.
  • Na povrch začínají prosakovat neshody mezi trojicí plnohodnotných operátorů a virtuály, kteří v jejich sítích fungují. Operátoři vlastnící infrastrukturu chtějí od virtuálů vyšší „nájemné“, aby si kompenzovali ztráty, které jim Free Mobile působí a také proto, aby jim omezili možnost jít s cenou výrazněji dolů.
  • Jako jediný se nabídce Free Mobile vyrovnal Bouygues a jeho program služeb B&YOU (internetová generace 18 – 30 let). B&YOU má naprosto stejný paušál jako Free Mobile a dokonce za stejnou cenu, zákazníky láká na iPhone 4S, který je ještě levnější než u Free Mobile. I tato nabídka má ve Francii ohromný úspěch. Web B&YOU dokonce v jednu chvíli nevydržel nápor zákazníků a jeho systémy se zřítily.
  • První testy rychlosti 3G sítě Free v centru Paříže ukazují 3 až 5 Mbps. Síť ale zatím není příliš vytížená. Screenshoty vystavil metrofrance.com.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

  • 1 000 000 zákazníků je nadohled. S vysokou pravděpodobností je Free Mobile získá ještě do konce ledna 2012. Marketingoví analytici z prestižní společnosti Morgan Stanley se v tomto spletli o 11 měsíců, když tvrdili, že na první milion se Free Mobile dostane na konci roku 2012.
  • Operátoři ve Francii pozorně hlídají své stránky na Facebooku a „nevhodné příspěvky“ mažou nebo je alespoň nevrací zpět, když je Facebook vyhodnotí jako spam. Ve čtvrtek 12. ledna, kdy Free Mobile startoval, zakázali publikace příspěvků ze strany uživatelů úplně.

Velký dík za pomoc při přípravě tohoto článku opět si zaslouží pan Andrej Zamfirescu, který ve Francii 20 let žil a pracoval.

Diskuze (88) Další článek: Mobilní CES 2012: předehra pro Barcelonu

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Operátor, První milión, Plnohodnotný operátor, Xavier, Francie, Jak, Morgan Stanley, Free +, F +, Francouzský trh, Revoluce, Free