Rizikové mobilní aplikace

(Inzerce) Přístup firem k bezpečnosti mobilních aplikací je tristní. Průzkum Ponemon Institute ukázal, že polovina firem nemá žádný rozpočet na mobilní bezpečnost.

Americká nezávislá výzkumná agentura Ponemon Institute zjišťovala (na zakázku od společnosti IBM), jak velké americké firmy přistupují k mobilní bezpečnosti. Výzkum směřoval především k tomu, co firmy dělají pro bezpečnost vlastních mobilních aplikací – tedy těch, které si vyvíjejí nebo které si nechají vyvíjet.

Průzkum, provedený mezi 400 velkými firmami (přes 150 jich patří do Fortune 500), ukázal, že klíčovými prioritami při vývoji aplikací jsou uživatelská přívětivost a především rychlost. Naopak bezpečnostní aspekty, tedy jestli jsou aplikace pro uživatele bezpečné, jsou opomíjené. Jde přitom o aplikace, které vyžadují osobní údaje, a to nejen ty o konzumovaných službách, ale také často o platební údaje typu data o platebních kartách.

Průzkum ukázal, že téměř 40 procent ze zkoumaných organizací vůbec netestuje kód aplikací na bezpečnostní zranitelnosti. Průměrná organizace testuje méně než polovinu ze všech aplikací, které vyvíjí nebo nechává vyvíjet.

Zkoumané velké firmy vydávají na vývoj mobilních aplikací v průměru 34 milionů dolarů ročně (téměř 900 milionů korun); polovina z těchto firem však uvedla, že nemá vůbec žádný rozpočet na mobilní bezpečnost.

Výzkum Ponemon Institute ukazuje, že ani mobilní aplikace, stahované z oficiálních zdrojů nemusí být pro uživatele zcela bezpečné. Důležité proto je, používat bezpečnostní řešení. Moderní řešení – například ESET Mobile Security – obsahují řadu technologií, které smartphony a tablety chrání nejen při pohybu na internetu (antivirové technologie), ale také před podvodnými stránkami (phishing) a dokonce i v případě ztráty nebo odcizení mobilního přístroje (technologie Anti-Theft).

Antivirové technologie v ESET Mobile Security kontrolují všechny aplikace a navázané komunikace na přítomnost škodlivého kódu. Chrání před online i offline hrozbami a detekují také útoky na protokol, který používají GSM telefony pro komunikaci s počítači poskytovatelů. Technologie Anti-Phishing chrání před podvodnými stránkami, které se snaží získat citlivé informace, jako jsou přihlašovací údaje nebo data o platebních kartách. Bezpečnostní modul Anti-Theft nabízí řadu možností, jak sledovat a hledat ztracené nebo ukradené přístroje.

www.eset.cz

Další článek: Pojďte s námi na pařížskou tiskovku. Asus ji bude streamovat

Témata článku: Bezpečnostní řešení, Rozpočet, MOBI, Uživatelská přívětivost, Aplikace, Oficiální zdroj, Výzkumná agentura, Moderní řešení, Eset Mobil Security, Mobil Security, Mobilní přístroj, Riziko, Mobilní bezpečnost, Mobil