RMRFile - nejlepší „dvouokenní“ správce souborů pro Psiony

Mezi programy, které nesmí na mém Psionu chybět, je RMRFile. Je to nejlepší správce souborů, který jsem dosud používal. Kromě všech základních souborových operací zvládne také plně pracovat s archivy Zip.

Co vlastně umí?

Se soubory a složkami pracuje program ve dvou oknech stejně, jako je to běžné u programů na PC; nejvíce je RMRFile podobný známému Norton Commanderu. V každém okně vidíte zobrazen obsah jedné složky, případně kořenového adresáře. Soubory i složky můžete přesouvat, kopírovat, mazat i přejmenovávat, tedy provádět všechny běžné operace. Ve výpisu obsahu složky vidíte kromě názvů souborů také jejich velikost, čas a datum vytvoření a atributy; ty lze rovněž měnit.

Tip: Pokud používáte některé složky často, můžete si je uložit do oblíbených položek - ty pak zobrazíte klávesovou zkratkou Ctrl-B.

Kromě práce se soubory umí RMRFile pracovat i s disky. Ten můžete pojmenovat, celý zkopírovat do složky, naformátovat a případně si o něm zobrazit podrobnější informace.

Základní grafické rozhraní programu - dvě klasická okna.

Informace o disku, paměťové kartě Compact Flash o velikosti 32 MB.

Zobrazení a případná změna atributů souboru ebook.zip.

RMRFile umí také prohlédavat soubory ve složkách včetně možnosti zadat text, který mají soubory obsahovat.

Práce se soubory Zip

Co ale na programu RMRFile nejvíce oceňuji, je práce se soubory Zip; je možné vytvářet nové archívy a s obsahem těch stávajících pracovat jako s obsahem složky. Lze z ní soubory nejen kopírovat a přesouvat, ale také je mazat, přejmenovávat a případně nové do archívu přidávat. RMRFile umí také přímo ze Zipu spouštět spustitelné soubory, aniž byste je museli předtím někam rozbalovat. To se hodí tehdy, pokud máte v Zipu instalační soubor Sis - nemusíte jej před spuštěním nikam kopírovat.

Má to ale jeden háček - musíte mít zároveň nainstalován program stejného výrobce, RMRZip. Ten v neregistrované verzi umí vše, jen ne spouštět programy přímo ze Zipu.

Pravý panel obsahuje otevřený soubor ebook.zip.

Kde a za kolik?

RMRFile je shareware, jeho registrace stojí 25 dolarů. Nicméně i bez registrace vám bude fungovat v pohodě, jen se při startu vždy připomene. Pokud jej ale budete mít neustále puštěný v paměti, nijak vás rušit nebude. Oba programy najdete v naší sekci Soubory.

RMRFile je zkrátka výborný softík, bez něhož se už prakticky neobjedu.

Váš názor Další článek: Nokia J-NM02: véčko, aktivní barevný displej a foťák

Témata článku: , , , , Správce, Správce souborů, Soubor, Pro +, Případná změna