Road Pilot 100: balíček rychlé navigační pomoci (recenze)

Road Pilot 100 je sada připravená pro navigaci. Obsahuje kapesní počítač Pocket Loox n500 a k tomu navigační program Pocket Navigator 6 pro operační systém Windows Mobile. Stačí zapnout a jet.
Kapitoly článku

Čtyři nástroje pro mapu

Do navigačního programu se dá vstoupit více způsoby. Buď stisknete a podržíte hardwarové tlačítko se symbolem satelitu, nebo zapnete počítač a program nalistujete a spustíte z programové nabídky. Na obrazovce se objeví mapa s horní lištou a multifunkční ikonou ovládání mapových funkcí .


Grafika programu je velice hezká

Tlačítka plus a minus slouží k zvětšování nebo zmenšování měřítka, stiskem prostředního tlačítka menu se dostaneme do hlavní nabídky programu. Multifunkční ikona v pravém spodním rohu informuje, v jakém módu ovládání obrazovky se právě nacházíme. Pokud na ní ukážeme perem, rozbalí se nabídka čtyř možností práce s mapou a jejími prvky prostřednictvím obrazovky. Výběrem jedné z možností se nabídka opět sbalí a na displeji zůstane jen aktivní ikona.

Ikona „šachovnice“: v tomto módu je možné do mapy umisťovat jednotlivé body trasy – start, cíl a průjezdní body.

Ikona „i“: tato funkce slouží pro zobrazování informací o jednotlivých objektech v mapě.

Ikona „Lupa“: funkce je využitelná především pro změnu měřítka.

Ikona „ruka“: bude to zřejmě nejčastěji používaný nástroj při pohybu v mapách. Slouží k posouvání mapy tažením pera.


Multifunkční ikona a ukázky jejího použití

Hlavní nabídka je tvořena třemi obrazovkami s ikonami. Stiskem jednotlivých ikon se buďto okamžitě spustí některá z funkcí programu (například výpočet trasy), nebo vstoupíme do dalšího podmenu (např. Nastavení), které může obsahovat opět množství voleb.


Hlavní nabídka na třech obrazovkách

Program lze minimalizovat a nechat ho běžet na pozadí. Současně je možné pracovat s dalšími aplikacemi v kapesním počítači nebo nastavovat jiné funkce, například intenzitu podsvícení obrazovky nebo hladinu zvuku.

Najdi cestu a naviguj

Cíl cesty se volí několika způsoby: podle adresy, města nebo regionu, dle zajímavých míst (bodů zájmu) anebo podle PSČ. Po výběru musíte zvolit zemi, v níž budete hledat dané místo. Dále se pokračuje vypsáním jména na klávesnici. Program po napsání řetězce znaků automaticky hledá název přibližující se zadání. Jakmile vyberete jméno města, stejný postup se opakuje u názvu ulice a končí výběrem popisného čísla domu, pokud je k dispozici. Poté se zobrazí další obrazovka s nabídkou možností, z nichž jednu můžete přiřadit předchozímu výběru.



Postup při vyhledání adresy (Praha, Staroměstské náměstí)

K vybranému bodu se můžete okamžitě nechat navigovat. Bod lze zobrazit na mapě, můžete ho uložit jako start, cíl nebo průjezdní bod trasy. Dá se také uložit mezi oblíbená místa, aby se dal později vyvolat bez výše popsaného vyhledávání. Program umožňuje tvorbu různých skupin oblíbených bodů a jejich jednoduché využití pro navigaci, zobrazení na mapě anebo vložení do trasy.


 
Práce s oblíbenými položkami

Pokud známe zeměpisné souřadnice některého bodu, jejich zadáním do tabulky se zadané místo zobrazí na mapě.


Po zadání zeměpisných souřadnic se daný bod ukáže na displeji

Je škoda, že Pocket Navigator nepodporuje vyhledávání bodů vzhledem k naplánované trase. Snadněji by se dalo zjistit, kde se mohu najíst, vzít palivo anebo jestli nemíjím nějakou zajímavost, která by stála za návštěvu. Na oplátku se hodí, že je možné nastavit, v jakých vzdálenostech program upozorní před dosažením nějakého místa z uložené databáze bodů (například stacionárních radarů).


Displej PDA po aktivaci funkce „Najdi cestu“

V případě, že jste zadali alespoň dva body trasy, můžete stisknout tlačítko a vypočítat cestu dle předem nastavených možností optimalizace trasy. Výpočty probíhají velmi svižně a jak se brzy ukáže, není za tím jen rychlost programu a použitého PDA, ale zřejmě i to, že do úvahy jsou brány jen hlavní trantzitní trasy. Jaký to může mít důsledek na výsledný tvar a délku cesty se dočtete, pokud vydržíte do kapitoly test routingu.


Přístup k bodům cesty z hlavního menu a možnosti úprav jednotlivých bodů

Mezi počáteční a cílový bod je možné vložit libovolný počet průjezdních bodů. S body jde také následně pracovat – upravovat jejich pořadí, vymazat je z trasy, zobrazovat je na mapě, ukládat mezi oblíbená místa pro následné použití. Jednoduchou volbou lze upravit pořadí bodů trasy a nechat se stejnou cestou dovést zpět na místo počátku cesty.

Ikona navigace přepíná mód programu z režimu offline bez zapnuté GPS do režimu ostré navigace. Dochází k aktivaci GPS přijímače a po zjištení polohy k dopočtení trasy procházející předvolenými body. Obrazovka se přepne do navigačního zobrazení, kdy se v její dolní části objeví informace o trase a o nejbližším manévru. Při pohybu v mapě se ale osvědčila možnost GPS vypnout, jinak se zobrazení mapy vrací do aktuální polohy, kterou přijímač našel.


Navigační režim a možnosti jeho zobrazení

O možnosti zobrazit všechna data v průběhu navigace se v návodu nedočtete (následující obrázek). K tomuto zobrazení jsem dospěl náhodou po kliknutí do prostoru spodní navigační lišty. Údaje jsou vhodné především pro uživatele, kterým nestačí běžně zobrazované dva údaje v pravé části navigační lišty.

 Zobrazení všech dat


Článek pokračuje v další kapitole: informace o cestě, nastavení, praxe

Témata článku: , , Balíček, Oblíbený bod, Pomoc, Uložené data, Čas potřebný, Nízká úroveň, Služební vozidlo, Nejlevnější varianta, Stejná oblast, Ujetý kilometr, Pilot, Jindřichův Hradec, Bali, Benátky, Uživatelský pohled