Roaming: nové stránky pro vyhledání nejlevnějšího operátora v zahraničí

O tahanicích operátorů s Evropskou komisí jsme vás informovali už několikrát, naposledy to bylo v květnu. Jde o neustálý spor mezi tím, kdo má určovat ceny roamingu. Podle evropské komisařky Viviane Redingové jsou ceny přemrštěné, podle našich čtenářů také (viz anketa v tomto článku). Proto komisařka zřídila stránky, na kterých mohou uživatelé sledovat ceny roamingu a vzájemně je porovnávat.

Klepněte pro větší obrázek
Stránky komisařky Redingové

GSME (evropská odnož GSM Association) vytvořila vlastní stránky, které by měly v jistém smyslu konkurovat projektu Evropské komise, zejména co do aktuálnosti cen. Na adrese v pondělí spuštěných stránek www.roaming.gsmeurope.org si můžete vyhledat nejvýhodnější ceny roamingu pro vašeho operátora a konkrétní zemi, ve které se chystáte strávit dovolenou.

Klepněte pro větší obrázek
Nově spuštěný projekt GSME

Stránky fungují v šesti jazykových mutacích a ukazují ceny za dvouminutový hovor ve špičce na pevnou linku v uživatelově domovině, náklady pro příjem dvouminutového hovoru ve špičce při pobytu v zahraničí a poplatky za příjem nebo odeslání textové zprávy při cestování po Evropě. Aktuální ceny jsou doplňovány 75 operátory Evropské unie. Smyslem obou zmiňovaných projektů je větší transparentnost cen za volání ze zahraničí a přirozený veřejný tlak na snižovaní poplatků z kapes uživatelů v rámci konkurenčního boje operátorů.

Diskuze (4) Další článek: Nokia 3250: za necelé čtyři měsíce prodáno milión kusů

Témata článku: , Zahraničí, Str, GSM Association, Operátor, Pro +, Nov, Vyhledání