Roamingový přehled: připravte mobil na dovolenou

Všechno, co potřebujete vědět, aby vám mobil na letošní dovolené nevyluxoval peněženku. Plus exkluzivně roamingové novinky u Vodafonu.

Doba letních dovolenek se blíží, a tak je na čase říct si něco o roamingu. Využívání mobilních služeb v zahraničí už není takový strašák jako v minulosti, na druhou stranu stále více lidí vyráží do míst, které bychom ještě před pár lety označili jako exotické. USA, Thajsko, Austrálie... Na rozdíl od EU se na ně nevztahuje žádná regulace a ceny mohou být astronomické!

Jako vždy platí, že není radno podcenit přípravu, urovnat si v hlavně co vlastně budete potřebovat a nastavení provést nejlépe v pohodlí domova. Probereme nabídky operátorů, letošní prázdninové akce a „špeky“, kterých je dobré se vyvarovat. Pro ostřílené mobilmaniaky bude možná lákavější si v místě dovolené koupit SIM kartu místního operátora – zpravidla kvůli datovým službám.

Klepněte pro větší obrázek
Nejvíce Čechů vyráží stále na Jadran. Pozitivní je, že Chorvatsko je od roku 2013 členskou zemí EU (obr.: MobilMania.cz)

Data v cizině jsou stále tou nejdražší komoditou, přitom jsme na nich stále závislejší. Běžný dovolenkář, který si vyrazí odpočinout na deset dní do Chorvatska, se nemusí úplně vzdát svých datových potřeb – ať už jde o sociální sítě nebo třeba mapové aplikace při náročnější turistice. Proto se zaměříme na cenu dat, pro výše zmíněné účely by mělo dostačovat 300 až 500 MB. Pokud data platit nechcete a postačí vám lovení Wi-Fi po kavárnách a hotelích, můžete data v roamingu zakázat:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V případě, že nechcete za data v cizině platit a zároveň mít jistotu, že se telefon sám nepřipojí, můžete data v roamingu úplně zakázat v nastavení viz screenshoty výše (obr.: vlastní)

Data v zahraničí můžete zakázet i přímo u operátora, ale umí to jen O2 a T-Mobile:

  • zákazníci O2: SMS ve tvaru BPR na číslo 999111 (odblokování: SMS ve tvaru DBPR na 999111)
  • zákazníci T-Mobilu: blokace dat v roamingu je nastavena automaticky, zákazník musí data aktivně povolit, viz níže. Jakmile se ocitnete v roamingu, data T-Mobile stopne. Pro jejich spuštění je třeba otevřít prohlížeč, kde se zdarma načte landing page, kde můžete zvolit datový balíček.

Nastavte si strop

Důležitou záležitost ochranný datový limit. Tuzemští operátoři jdou nad rámec povinností a aplikují ho automaticky na celý svět. Nechtěných desetitisícových účtů se tak bát nemusíte. V případě, že limitu dosáhnete a budete chtít datovat dále, je potřeba si ho zrušit nebo modifikovat. Automaticky nastavené stropy a detailní info na webu operátora:

  • O2: 1 650 Kč | info na webu
  • T-Mobile: 1 470 Kč, limit lze nastavit v rozpětí 600 až 32 000 Kč | info na webu
  • Vodafone: 1 300 Kč, limit lze nastavit v rozpětí 300 až 9 900 Kč | info na webu

Za automaticky aktivní stropy na datovou útratu buďme rádi, jelikož v zemích mimo Evropu jsou data u všech operátorů extrémně drahá, což dokládá i sarkastický vtípek z Twitteru (@joshis_tweets). Pro pořádek: ekvivalentní cena u T-Mobilu je 360 Kč a 302,50 Kč u Vodafonu. O2 je tak se základní sazbou 300 Kč za 1 MB nejlevnější. Na druhou stranu můžete být rádi, že v okamžiku, kdy se přihlásíte do sítě, dorazí SMS zpráva s přehledem cen.

Klepněte pro větší obrázek
@joshis na svůj Twitter napsal:
„Hlásím zásadní technickou chybu @O2_CZ - posíláte ceny vynásobené x10!“

Do Chorvatska, nebo něco nového?

Na seznamu nejnavštěvovanějších destinací stále vede Chorvatsko, následuje Řecko a Egypt, oblíbené je také Slovensko, Itálie a Rakousko. Operátoři řadí země do roamingových zón, které jsou vymezené zhruba takto (přesné rozdělené na O2, T-Mobile, Vodafone). O2 s Vodafonem řadí Švýcarsko k zemím EU, T-Mobile nikoli. Andorru řadí do zóny EU jen T-Mobile s Vodafonem.

  1. EU, Norsko, Lichtenštejnsko, Island
  2. zbytek Evropy
  3. zbytek světa 

U všech operátorů platí shodně: příchozí hovory se v EU účtují po sekundách (1+1), odchozí hovory v EU se účtují prvních 30 sekund, poté po sekundách (30+1). Data se v EU účtují po 1 kb. Pokud chcete s někým telefonovat, pošlete mu zprávu, ať zavolá nebo se domluvte na prozvonění. Příchozí hovory jsou výrazně levnější, než ty odchozí.

Ceny, letní akce a novinky

U O2 letos „frčí“ akce VelkoČesko, což v praxi znamená, že v rámci zóny EU můžete volat za 3,50 Kč/min a přijímat hovory za 1,50 Kč/min. Odeslání textovky vyjde na 1,50 Kč. Data bez balíčku vychází na 6,60 Kč za 1 MB. S balíčkem je to veselejší: 100 MB za 100 Kč, 300 MB za 300 Kč nebo 500 MB za 500 Kč. Pokud si nejste jistí, kolik dat vyčerpáte, můžete balíčky objednávat postupně (3× 100 MB vyjde stejně jako 1× 300 MB).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Letní nabídka O2 je jasná a srozumitelná, platí do konce září (obr.: o2.cz)

Mimo EU si O2 naúčtuje 3,90 Kč za příchozí i odchozí minutu i za odchozí SMS. Ale pozor, u volání je třeba připočíst spojovací poplatek 50, respektive 80 Kč! Data mimo EU jsou drahá, jejich cenu lze srazit balíčkem: 50 MB vyjde na 200 Kč, 150 MB na 600 Kč a 250 MB na 1 000 Kč. Podrobnosti a způsob aktivace na najdete webu operátora.

T-Mobile se v EU drží stropů, odchozí minuta v zóně EU vyjde na 6,29 Kč, příchozí na 1,66 Kč a megabajt dat na 6,63 Kč. Výhodnější cenu dat lze získat aktivací balíčku, T-Mobile na léto nabízí v rámci balíčku na den 50 MB za 70 Kč nebo měsíční balíček 150 MB za 185 Kč (jen pro paušální zákazníky). Balíčky lze aktivovat jen opakovaně, 300 MB v EU tak vyjde na 370 Kč, 450 MB vyjde na 555 Kč. Zvýhodněné ceny balíčků platí do konce září.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ceník T-Mobilu je jasná, ale nabídka dat je poměrně chudá (obr.: t-mobile.cz)

Výběr datových balíčků není u T-Mobilu příliš bohatý, 100 MB v zemích, které spadají do druhé zóny (v tabulce Evropa+), vyjde na 850 Kč. Ve zbytku světa na závratných 2 750 Kč. Co se týče volání mimo zónu EU, T-Mobile si za odchozí minutu účtuje 35 až 69 Kč, příchozí hovory jsou zhruba na polovině. Pozor si dávejte na data bez balíčku, mohou stát až 360 Kč za 1 MB! Více o roamingu najdete na webu operátora.

Trochu jinak než O2 s T-Mobilem pojímá roaming Vodafone. Základní ceník je podobný, ale mimo něj operátor nabízí balíčky, se kterými můžete v cizině (za poplatek) fungovat jako doma – bohužel jen 24 hodin, což se může prodražit. Na druhou stranu si lze představit, že si balíček aktivujete třeba každý druhý den. Výhody a nevýhody nechť posoudí každý sám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výchozí roamingový ceník Vodafonu a samostatné datové balíčky (obr.: vodafone.cz)

Základní ceník tzv. World Roamingu kopíruje v zóně EU stropy eurotarifu. Odchozí volání vyjde na 6,30 Kč za minutu, příchozí na 1,66 Kč. Megabajt v EU stojí 6,63 Kč. Zbylé dvě zóny, které už nejsou regulované vychází dráž, sazby najdete na screenshotu výše. Co se týče dat, operátor nabízí 300 MB za 369 Kč v zóně EU, další 1 MB vyjde na 5 Kč. Balíček pro země mimo první zónu je o poznání dražší: pouhých 150 MB za 1 369 Kč. Zajímavější jsou roamingové novinky, které platí od 27. června. Podrobnosti o roamingu najdete na webu Vodafonu.

Vodafonní roamingové novinky

Operátor vylepší stávající balíček Roaming na den a přidá jeho druhou variantu pro „exotičtější“ destinace, viz seznam níže. V rámci EU zůstane jeho cena na 69 Kč na 24 hodin a mimo ni bude stát 199 Kč na stejný časový úsek. Balíčky umožní volat a SMSkovat v cizině jako doma s tím, že prodatovat lze až 100 MB z domácího tarifu, po té lze dokoupit 100 MB za 49 Kč, respektive za 149 Kč v případě neevropské varianty.

Balíček bude nově platit 24 hodin od aktivace, nikoli do půlnoci daného dne. Pro tarify s volnými jednotkami bude nově platit, že po jejich vyčerpání bude minuta hovoru stát 3,49 Kč a SMS 1,51 Kč. Aktivaci lze provést už v ČR, poplatek se naúčtuje v okamžiku odchozího hovoru, SMS nebo navázání datového spojení. Po vyčerpání denního datového objemu bude připojení zpomaleno na 32 kb/s.

Pro zákazníky s předplacenou kartou spustí Vodafone na konci června službu Roaming ke kartě na den. Za denní poplatek ve výši 19 Kč získá zákazník 10 minut pro odchozí hovory, 10 SMS a 10 MB dat. Volné jednotky půjde využít opět plných 24 hodin. Pokud je zákazník vyčerpá, zaplatí za odchozí hovor 3,49 Kč/min. a 1,51 Kč za SMS. Při vyčerpání 10 MB dat se připojení zpomalí na 32 kb/s. Služba půjde využít v rámci EU.

Klepněte pro větší obrázek
Seznam zemí, kde lze využít Roaming na den za 199 Kč/24 hodin: Albánie, Argentina, Austrálie, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Chile, Egypt, Faerské ostrovy, Ghana, Indie, Indonésie, Izrael, Japonsko, Jihoafrická republika, Kanada, Katar, Makedonie, Mexiko, Nový Zéland, Turecko, USA, Rusko, Srbsko.

Nastavení nejlépe doma

Jakmile budete mít ve svých potřebách jasno, vše si nastavte v internetové samoobsluze, kontaktujte zákaznickou linku nebo běžte na prodejnu (tam vám případně poradí) a nechte si nastavit to, co vám bude vyhovovat. Pokud si vzpomenete až v zahraničí, máte ještě možnost například aktivace dat či tarifu přes SMS, linku či internet. Ovšem pozor, za volání na linku v takovém případě platíte jako za volání do ČR.

Diskuze (14) Další článek: Saygus slibuje nekompromisní smartphone s gigantickou pamětí

Témata článku: , , , , , , , Minuta hovoru, Albánie, Mexiko, Domácí tarif, Stejný čas, Hercegovina, Seznam zemí, World Roaming, Katar, Odchozí volání, Makedonie, Nový Zéland, Druhý den, Srbsko, Strašák, Pohodlí domova, Ghana, Pře