Rozčeří Asus klidnou vodu mezi Pocket PC kapesáky?

Asus chystá invazi na trh s kapesními počítači a podrobnosti o jeho „první frontě“ si můžete přečíst právě teď.

Na poli kapesních počítačů se toho, přiznejme si, za poslední rok mnoho neudálo. Bylo mnoho řečí, nějaké činy, ale o nějakém boomu se hovořit rozhodně nedalo. Na letošním CeBITu však bylo k vidění mnoho nových a neznámých firmiček, které shledaly trh s kapesními Pocket PC počítači jako nezaplněný, a začaly tvořit vlastní „slupku“ pro tento operační systém. Jedním z větších hráčů je i Asus, který presentoval svůj kapesní počítač s označením MyPAL A600. A že jde o zajímavý kousek!

Konzervativní vzhled

Už jsme si tak nějak zvykli, že jsou kapesní počítače s Pocket PC vyvedeny ve stříbrné barvě. A není se čemu divit! Jistě byste nechtěli za tolik peněz barevnou plastovou krabičku. Nejen díky stříbrné barvě vypadají všechny Pocket PC kapesáky téměř stejně. Dáno operačním systémem – nutností je čtyřsměrové tlačítko a obvykle čtyři hardwarová tlačítka pro přímé spuštění aplikace. Jako uživatel iPAQu mne však překvapily funkce čtyř tlačítek pod displejem. Nejde už o kombinaci kalendář – kontakty – pošta – iTASK, ale o tlačítko s domečkem (zřejmě návrat na obrazovku Today) – kalendář – kontakty – úkoly. Zajímavé řešení. Uznávám, že spíše než kontakty využívám úkoly.

Tvar A600 (doufám, že Asus vymyslí nějaké hezké jméno) je až přísně hranatý a o nějakých designérských orgiích nemůže být řeč. Sám Asus presentuje svůj model jako nejmenší a nejlehčí PDA s Pocket PC na světě. Rozměry 75 × 125 × 12,8 milimetrů jsou vskutku příjemné, a to ještě podpoříme velikost obdivuhodnou hmotností 138 gramů. Snížení velikosti i hmotnosti Pocket PC pédéáček bylo na čase, právě v tomto směru Palmy doposud vyhrávají.

V čem však Palmy nevyhrávají, je displej. Asus volí klasické rozlišení 240 × 320 obrazových bodů, které rozlišují 65 536 barev. Není co dodat.

Má pod čepicí

Asus nechce vstoupit na pole s kapesními počítači s nějakým ořezávátkem a dělá bezesporu dobře. Srdcem i mozkem zároveň je nový Intel XScale PXA250 tepající na frekvenci 400 Mhz. Ten v dnešní době zatím vítr do plachet Pocket PC nepřižene, je to však tím, že stávající aplikace nejsou po nový procesor optimalizovány. Procesoru bude sekundovat 64MB RAM a operační systém má svých 32MB FLASH ROM paměti. Samozřejmostí nových kapesních počítačů je rozšiřující slot na paměťové karty, u Asusu vybrali CompactFlash Type II a myslím, že vzhledem k rozšíření a oblibě tohoto slotu, neudělal Asus krok vedle.

Zajímavostí je i výdrž – další to slabé místo kapesních Pocket PC počítačů a hlavní úderné místo zatvrzelých palmistů. Asus slibuje výdrž až 15 hodin, což je téměř dvakrát více, než slibuje třeba Compaq. To, že je tato výdrž v praxi nedosažitelná, ví každý uživatel, nicméně jde o jistý pokrok. Asus navíc nedosáhne vyšší výdrže pomocí silnější baterie, ale bude energií šetřit.

Všechny další funkce není třeba jmenovat. Známe je z dnešních kapesních počítačů a navíc jsou schopnosti z velké míry dány operačním systémem. Za samozřejmost považujeme infraport, diktafon, stereo výstup na sluchátka atd.

Pokrok mílovými kroky...

...MyPAL A600 sice nepředvedl, ukazuje však, že i drobnostmi lze zaujmout. Jako velmi důležitý krok považuji zmenšení velikosti i hmotnosti (Třeba dnešní iPAQy moc kapesní nejsou, že?), a také zvýšení výdrže baterie posouvá kapesní počítače zase trošku blíže dokonalosti. Asus bohužel zatím neuvedl datum uvedení na trh ani předběžnou cenu. Můj soukromý odhad je, že Asus cenou nepřekvapí ani v jednom směru.

Váš názor Další článek: Nové programy pro Nokii 7650

Témata článku: Asus, , , , Mez, PC na světě, Klid, CompactFlash, Nový intel, Pocket PC, Pocket