Rozebrali jsme Motorolu V3 Razr: jak se tam všechno vejde?

Mobilní telefon Motorola Razr V3 patří k nepřehlédnutelným mobilům. Může za to hlavně extrémně malá tloušťka a nelze mu ani upřít výraznou eleganci. Dnes vám Motorolu V3 Razr nabídneme tak, jak ji neznáte. Podívali jsme se dovnitř a prozkoumali, jak se Motorole podařilo všechno vměstnat do tak tenkého těla.
Kapitoly článku

Motorola Razr V3 se proslavila zejména svojí tloušťkou. Zvídavějším lidem, kteří se s Razrem setkali, možná problesklo hlavou, jak se mohlo podařit celý mobilní telefon vměstnat do tak plochého pouzdra. Nás to zajímalo také, a tak když se naskytla možnost, rozebrali jsme žiletku od Motoroly do posledního šroubku. Při tom jsme samozřejmě fotili, abychom se s vámi mohli o vše jak se patří podělit.

Abychom předešli nařčením z barbarství a zbytečného ničení telefonů, musím předeslat, že se jednalo o nefunkční telefon, který už předtím prodělal nemilosrdný crash test pro červnové Mobility.

Baterie a první šroubky

První fáze rozebrání byla snadná – zadní kryt a baterie. Dále už ale byl potřeba šroubovák. Po sejmutí dvou malých šroubků se podařilo odklopit zadní část pouzdra telefonu, pod níž se skrývá hlavní část obvodů. Pod plechovými kryty, které slouží ke stínění, se skrývají vysílací a přijímací obvody, dále obvody pro zpracování signálů a také hlavní řízení. Plechy jsou velmi precizně připájeny, a tak jejich obsah našim očím prozatím unikl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kompletní telefon těsně před rozebráním

V detailu je krásně vidět miniaturní motorek s nesymetrickým závažím pro vibrační vyzvánění. Je dlouhý asi 13 mm a v průměru má pouhé 4 mm. Kousek od něj je připevněn konektor pro nabíječku. Na protější straně plošného spoje je na malém plechovém pouzdérku patrná štěrbina pro mikrofon, která je chráněna gumovým límcem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní plošný spoj s plechovými stínicími kryty 

Na spodní straně je kryt z průsvitného plastu, který drží interní anténu z asi milimetr silného skládaného drátu. Je povrchově upraven proti korozi. Na řadu přišel opět šroubovák a čtyři šroubky, které fixují spodní dva kryty pod klávesnicí. Celý plošný spoj je s ostatními částmi telefonu propojen plochým kabelem a konektorem. Po rozpojení konektoru je celý plošný spoj volný. V přesně tvarovaném výřezu plošného spoje je také uložen malý vyzváněcí reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uložení integrované antény • detail vibračního motorku

Supertenká klávesnice

Na pokoji jsme nenechali ani samolepku s čárovými kódy, číslem IMEI a dalšími údaji, která je v normálním stavu vidět pod baterií. Přilepena ani zůstat nemohla, protože jsou pod ní úchyty, kterými je přichycen plech klávesnice. Perličkou je, že se pod samolepkou objevily i fixem psané poznámky techniků Motoroly. Plech tvořící povrch klávesnice je opravdu velmi tenký, aby šel snadno prstem promáčknout. Na jeho spodní straně jsou gumové průsvitné krytky číslic. Jejich malý výstupek na spodní straně se pak stará o stisk kontaktu příslušné klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Usazení a konstrukce klávesnice

Na detailních obrázcích se můžete podívat, jak je tenká klávesnice Razru řešena. Jedná se o dvě slepené velmi tenké vrstvy, přičemž v jedné z nich jsou vyleptány vodivé soustředné kruhy. Ty se elektricky propojí promáčknutím tenkého vypouklého plíšku uloženého pod každou z kláves.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlastní spínače kláves • rozložený kloub

Zajímalo nás také jak je řešen kloub, který je při běžném používání velmi mechanicky namáhaný. Z obou stran plní funkci osy otáčení kloubu v chromu vyvedené, ve skutečnosti ale plastové špunty. Jeden z nich pak slouží jako protikus k pružince, která napomáhá otevírání telefonu.

Horní polovina s displeji

Našim rozebíracím choutkám neunikla ani horní odklápěcí polovina véčka. Jak je vidět na některých detailních obrázcích, jsou poloviny krytu fixovány čtyřmi miniaturními šroubky pro hvězdicovitý šroubováček. Po sejmutí horní poloviny krytu se objevilo speciální sklíčko vnějšího displeje, které jej chrání proti poškrábání. Bohužel je k podkladu přilepeno a tak při prvním pokusu o odlepení skončilo jako kupka střípků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Obnažená horní polovina s displeji

Nad displejem se také odhalila optika vestavěného VGA fotoaparátu, která je pečlivě uložena v gumovém pouzdru. Ovládací tlačítka po stranách jsou tentokrát řešena pomocí čtyř malých mikrospínačů. V samém rohu pouzdérka pod displejem si všimněte miniaturní baterie, která slouží pro zálohování důležitých obvodů v případě výpadku napájení klasickou baterií. Hned vedle záložního článku je pak reproduktor sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ochranné sklíčko po prvním pokusu o odstranění • vnější a vnitřní diplej

Celý díl lze z pouzdra samozřejmě vyjmout. Potíž je ale s bočními mikrospínači, které jsou k pouzdru dosti pevně přilepeny a tak se nám podařilo u dvou utrhnout přívodní kabely. Celou druhou stranu tohoto bloku pak zabírá hlavní displej. Modul s oběma displeji je velice tenký, jeho tloušťka je pouhé 4 mm. Na straně s malým vnějším displejem jsou dobře vidět miniaturní konektory pro propojení s vnějšími obvody. Do jednoho z konektorů je zasazena optika fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uložení optiky fotoaparátu • sluchátko pro hovory

Je tu znát preciznost

Úplný rozbor Motoroly Razr V3 pouze za pomoci šroubováků je u konce. Bylo by možné dále pokračovat v destrukci mikropájkou s asistencí odsávačky, ale tak daleko jsme už zajít nechtěli. I tak už bylo dílů až až. Celou sestavu součástek rozloženého Razru si můžete prohlédnout na fotografii.

Klepněte pro větší obrázek 
Téměř kompletní sestava dílů 

Je třeba smeknout před schopnostmi designérů a vývojových inženýrů Motoroly, kterým se podařilo vše do tak malého prostoru doslova „nacpat“. Na detailu každého z dílů je vidět maximální snaha o úsporu místa a o dokonalé využití prostoru. Obdivuhodná je také přesnost a pevnost usazení jednotlivých dílů.


V další kapitole najdete obrázkovou galerii i s mnoha dalšími fotkami, které se do textu článku nevešly

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Ničení, Motorol, Ráz, Plošný spoj, Motor, Miniaturní baterie, Nefunkční telefon, Normální stav, Jak