Rvačka o trůn: Samsung Galaxy S III vs. HTC One X

Možná se právě chystáte dát měsíční výplatu za špičkový smartphone s Androidem. Který vybrat? Je lepší HTC One X, nebo Samsung Galaxy S III?

Systém a výkon

V obou zařízeních najdeme operační systém Android Ice Cream Sandwich. V době psaní článku se v případě Galaxy S III jedná o verzi 4.0.4, u HTC One X je k dispozici Android 4.0.3. Každý z výrobců vdechnul svému Androidu život jednou z grafických nadstaveb. U Samsungu to je TouchWiz poslední generace, u HTC osvědčený Sense UI 4.0. O chod systému se starají čtyřjádrové procesory, v případě Galaxy S III se jedná o Exynos vlastní výroby, v případě HTC je to Nvidia Tegra 3 s pátým pomocným jádrem pro nenáročné operace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TouchWiz, grafické rozhraní Samsungu, je barevnější. V notifikační liště může rychle zapínat nebo vypínat některé funkce.

Odezva systému a rychlost ovládání je na úplně stejné úrovni i přesto, že má HTC systémově dostupných 977MB operační paměti, u Galaxy S III je to 780 MB. U něj ale dlouhým stiskem klávesy Home můžete aktivovat nabídku posledních spuštěných aplikací, ze které je možno spustit správce úloh. V něm můžete jednoduše ukončovat aplikace běžící na pozadí. HTC má správce schovaného mezi aplikacemi, zobrazuje však zároveň aplikace i služby běžící na pozadí, svoji vyhrazenou klávesu má jen zobrazení posledních spuštěných aplikací. Co se týče multitaskingu, často jsou u něj aplikace ukončovány poměrně brzy, takže nezůstávají v paměti dlouho a při požadavku o otevření se stejně znovu spouštějí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Sense, grafická nadstavba od HTC, je zatím ta nejkvalitnější, s jakou jsme se u HTC mohli sekat. Na lockscreenu můžete mít umístěnu řadu miniaplikací. Spouštění aplikací přímo po odemčení telefonu je shodné u obou modelů.

Co se týče grafických nadstaveb, jsou funkčně poměrně vyrovnané, rozdíly zde ale pochopitelně jsou. Začněme lockscreenem. U HTC si na zamykací plochu můžete rovnou umístit miniaplikaci kontaktů, galerii, počasí, apod. Vůbec celý systém je možno u HTC personalizovat do větší hloubky. Na výběr máte řadu scén a skinů, když do nich přidáte widget, uloží se a ve zvoleném skinu zůstane. U obou modelů lze měnit pozadí zamykací obrazovky a plochy. Na pozadí mohou být zobrazeny i animované tapety. Systémově lze měnit velikost písma, Galaxy má daleko větší, než One X. Výtku mám k absenci kontextové klávesy u HTC. Ta se musí emulovat v liště, která zbytečně zabírá prostor. Občas se stane, že lišta chybí a vy jste tak ochuzeni o kontextové menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Listovací seznamy a podnabídky u Galaxy S III mají černé pozadí. Důvod je prostý, Super AMOLED má při černé barvě vypnuté pixely, čímž dochází k úspoře baterie. Dlouhým podržením klávesy Home se dostanete ke spuštěným aplikacím, odsuď také můžete spustit správce aplikací, kde lze běžící aplikace rychle ukončovat. K widgetům se dostanete přechodem do druhé karty v hlavním menu.

Nabídka widgetů je srovnatelná, v nabídce jich je opravdová spousta. U Galaxy S III se k nim dostanete přehledně z hlavní nabídky, na druhou stranu po prvním nastavení už položka Nástroje zbytečně zabírá místo. K widgetům u HTC se dostanete dlouhým podržením prstu na pohovotovostní ploše. U Galaxy S III je velkým přínosem horní lišta, ve které se nacházejí zástupci pro rychlé zapnutí a vypnutí řady funkcí, můžete se mezi nimi navíc posouvat do stran. Pokud je lišta zasunutá, můžete si nechat alternativně zobrazovat stav baterie v procentech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Listovací seznamy u HTC jsou laděny do bílé, která je jasná a texty na ní dobře vypadají. Seznam posledních spuštěných aplikací ukazuje náhledy displeje, správce spuštěných aplikací je přístupný až jako aplikace v menu. Obsahuje i spuštěné služby na pozadí, sice můžete vše ukončit, ale služby se hned znovu zapnou. Widgetů je k dispozici celých 25 stran, určitě si z nich vyberete.

Zatímco HTC Sense na mě působí střídmým funkčním dojmem, TouchWiz je barevný a hravý. K tomu nasvědčuje i systémová podpora rozšířených gest. Netvrdím, že u všech bych našel smysluplné využití, ale řada z nich je při denním používání velmi užitečná. Mám na mysli např. rychlé vytočení kontaktu, který procházíte, když si telefon dáte k uchu. Poklepáním na displej se v listovací nabídce vrátíte úplně nahoru, zatímco zatřepáním telefonu dojde k aktualizaci e-mailu. Gest je skutečně spousta a v uživatelském manuálu se dozvíte, jak na ně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam dostupných gest, LED dioda uživatelskou změnu barev systémově nenabízí, aktivací úsporného režimu můžete ušetřit cennou energii, zobrazení má čtyři možné úrovně saturace barev, některé systémové aplikace mohou mít i velmi velké písmo.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC One X nabídne poměrně velké možnosti personalizace, na lockscreenu mohou být některé miniaplikace. Jde i změnit velikost systémového fontu. Celkový dojem trochu kazí emulovaná kontextová klávesa, která zmenšuje prostor na displeji, ve kterém se zobrazuje samotný obsah.

Nabídka aplikací je poměrně vyrovnaná. Na sdílení multimédií přes AllShare odpovídá HTC svým Media Link HD. Oba modely mají k dispozici zdarma prostor na Dropboxu po dva roky od zakoupení, u HTC je to 25 GB, u Galaxy 50 GB. Oba modely dále disponují kancelářskými balíky Polaris Office pro otevírání dokumentů Office, u HTC navíc můžete přistoupit i k editaci a vytváření nových dokumentů. U Samsungu si však můžete zdarma stáhnout plnohodnotný Polaris Office 4.0 ze SamsungApps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na SamsungApps najdete aplikace a hry, speciální akce a bonusový obsah pro Galaxy S III připravený ke stažení. U HTC je k dispozici HTC Hub, ve kterém se nacházejí tipy na aplikace, hry, melodie, tapety a skiny. Multimédia se stahují přímo, aplikace a hry vás vedou ke stažení na Google Play.

Pokud se podíváme na bonusový obsah, má navrch Galaxy S III. Přímo po zakoupení v telefonu najdeme např. komunikační aplikaci ChatOn nebo hlasového asistenta S Voice, ten je ale zatím nepoužitelný, protože si neporadí s češtinou. Samsung vsází mimo Google Play i na svůj vlastní obchod s aplikacemi SamsungApps. Díky tomu si může dovolit nabídnout bonusový obsah zdarma a Galaxy S III není výjimkou. Najdeme zde např. editor fotografií, Movie Maker, aplikaci pro vzdálenou správu telefonu a další. Často se na SamsungApps objevují akce, ve kterých jsou dříve placené aplikace místy distribuovány zdarma. V případě HTC je k dispozici HTC Hub, jenž nabízí tipy na aplikace, jejichž download směřuje na Google Play, a multimédia (skiny, tapety, zvuky), které si můžete stáhnout přímo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bonusový obsah v podání Galaxy S III - ChatOn, hlasový průvodce S Voice (zatím bez podpory češtiny), přehledný kalendář a S poznámky, ve kterých můžete psát na klávesnici i kreslit prstem. Game Hub je jakýmsi rozcestníkem pro hry, placené i neplacené, z portálu SamsungApps.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bonusový obsah v podání One X - poznámky, úkolovník, widget Zprávy a počasí. V rámci aplikace Polaris Office je možno vytvářet nové soubory i přímo přistupovat na virtuální úložiště SkyDrive nebo Dropbox. SoundHound vyhledá informace o skladbě a při jejím přehrávání zobrazuje texty písně.

Internetový prohlížeč se mi zdá použitelnější u Samsungu Galaxy S III, stránky se načítají trochu rychleji a browser je lépe optimalizován. O tom svědčí skvělé výsledky v Browsermarku a SunSpideru. Jednoduché stránky se načítají zhruba stejně rychlé, komplikované weby se pak u HTC One X načítají o něco déle. Převracet obraz otočením telefonu na bok můžete v řadě aplikací, Galaxy S III se to daří rychleji i včetně pohybové animace. K internetu se můžete připojit přes 3G sítě nebo Wi-Fi, indikátor signálu ukazoval při stejné vzdálenosti od AP u obou modelů jinou intenzitu signálu, rychlost prohlížení a stahování nakonec ale byla stejná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U Galaxy S III se při chvíli nečinnosti v prohlížeči schová navigační lišta, u HTC One X se schovává notifikační lišta. Z doplňkových funkcí má Samsung navíc S Beam pro přenos velkoobjemových dat dotykem dvou zařízení Galaxy S III. Mezi jinými modely přenos zatím nefunguje.

Oba modely mají navíc i Bluetooth nebo NFC, u obou modelů je k dispozici Android Beam pro přenos kapacitně malých souborů dotykem. Galaxy S III nabízí i svoji adaptaci S Beam pro přenos velkokapacitních souborů dotykem, funguje ale zatím jen mezi dvojicí modelů Galaxy S III. Při připojení k počítači se HTC dokáže připojit jako disk v režimu Mass Storage, u Samsungu je na pořadu dne pouze protokol MTP (Media Transfer). Přenos dat mezi počítačem a telefonem je tak pomalejší. K Samsungu je možné v PC doinstalovat aplikaci Kies, která slouží ke správně multimédií, souborů, kontaktů a také k nahrávání nových firmwarů. HTC Sync Manager se na druhé straně stará pouze o multimédia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K počítači se u Samsungu připojíte přes MTP nebo PTP protokol, s HTC se můžete připojit přes Mass Storage. K Samsungu jde doinstalovat PC aplikaci Kies pro správu telefonu a update firmwaru, HTC má k dispozici jen Sync Managera, který se stará výhradně o multimédia. U obou zařízení můžete dále nechat updatovat firmware přímo v telefonu.

Výdrž telefonů je při běžném používání podobné, dostanete se až ke dvou dnům, v plném zátahu vás ale dokážou informovat o vybité baterii na konci náročného pracovního dne. To je daň za množství funkcí, kterými oba modely disponují. Subjektivně, při využívání stejných funkcí na obou zařízení, si myslím, že baterie na Galaxy S III vydrží na jedno nabití déle. Vidět to je zvláště při přehrávání videí a hraní her, LCD displej u One X je větším žroutem. K úspoře baterie oba výrobci přistupují po svém. Zatímco Galaxy S III dostal do vínku větší baterii, HTC vsází na úsporné páté jádro Tegry 3 a rychlejší killování aplikací na pozadí. Při hraní náročných her se oba přístroje zahřívají, znatelně více však HTC. Co se týče výkonu hardwaru, podrobili jsme oba modely několika benchmarkům:

BenchmarkSamsung Galaxy S IIIHTC One X
Pi342349
AnTuTu1198410922
Quadrant52174697
Linpack (single)55,89 MFLOPS52,07 MFLOPS
Linpack (multi)163,62 MFLOPS134,83
NenaMark 257,9 fps53,7 fps
Smartbench 2012 (prod.)41644470
Smartbench 2012 (game)16332693
GLBenchmark 2.1 Egypt (st)58 fps48 fps

V surovém HW výkonu vyhrál Galaxy S III, ale rozdíly nejsou velké. Výkony v benchmarcích jsou tedy v režii korejského modelu, v praxi ale rozdíly nepoznáte. Oba telefony mají špičkový hardware a ani u těch nejnáročnějších her nedochází k sekání.

Témata článku: HTC, Samsung, , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Velký text, Individuální nastavení, GAL, Trůn, Matná černá, Předpřipravený smajlík, Malý soubor, Ořezání, Obyčejný plast, Media trans,