S mobily jsme zaspali dobu, říká Steve Ballmer (komentář)

Microsoft se chytá za hlavu, v mobilní sféře mu ujíždí vlak a neustále zrychluje. Podaří se novému Windows Phone 7 OS zachránit pověst mobilních oken?

Jak známo, softwarový gigant z Redmondu chystá na poslední čtvrtletí tohoto roku uvedení nového mobilního operačního systému. Windows Phone 7 bude následovat loňskou platformu Windows Mobile 6.5, která však nepřinesla zdaleka tolik inovací, kolik by si uživatelé „mobilních oken“ přáli. Změní to očekávaná sedmičková verze? A nebude už příliš pozdě?

Původně se nové Windows měly do těla chytrých mobilů dostat mnohem dříve, první přístroje s WP7 byly plánovány na první čtvrtletí tohoto roku. Místo toho ale Microsoft vypuštění nového systému pozdržel a jako velmi chabou náplast nabídl uživatelům upgrade v podobě Windows Mobile 6.5. Tento systém však nebyl podle zlých jazyků nic více než o něco lépe graficky naskinovaná verze 5.0. Nebýt výrobců jako HTC nebo Samsung, kteří zastaralé a uživatelsky nepřívětivé prostředí mobilních Windows opatřili vlastními grafickými nástavbami, málokdo by dnes u této platformy vydržel.

Ačkoli žádná z velkých korporací nepřiznává ochotně své neúspěchy, Microsoft si je lapsusu moc dobře vědom. Otevřeně se k němu vyjádřil sám generální ředitel Steve Ballmer na aktuálně probíhající konferenci Microsoftu pro obchodní partnery WPC 2010 ve Washingtonu: „Se systémem Windows Mobile jsme zaspali dobu, unikla nám celá jedna vývojová generace.“ Nezbývá než souhlasit, v porovnání se současnými, ale i staršími verzemi operačních systémů jako Android nebo iPhone OS působí aktuální verze Windows Mobile 6.5.3 jako vysloužilá modelka naplácaná silnou vrstvou make-upu.

Otázkou zůstává, zda platforma Windows Phone 7 dokáže splnit očekávání zbylých věrných uživatelů, nebo víc, dokáže přilákat i nové zájemce, kteří o pozadí vývoje mobilních systémů u Microsoftu nemají ani tušení. Zatím poslední skutečnosti tomu příliš nenasvědčují. Koncept jednoduchých sociálních messengerů Kin skončil fiaskem, podle některých zdrojů se mobilů Kin One a Kin Two prodaly za necelé dva měsíce pouhé jednotky tisíc kusů. Další prodej byl odpískán a do Evropy se Kiny, běžící na jakési uzavřenější obdobě WP7, ani nepodívají. Neúspěch Kinů by mohl v očích spotřebitelů otřást se sebejistou pozicí Microsoftu ohledně jeho působení v mobilní oblasti. Doufejme proto, že nová platforma nebude odsouzena k zániku ještě před svým zrozením.

Diskuze (91) Další článek: Prvenství Nokie v ohrožení, Samsung jí jde po krku

Témata článku: , , , , Apple iPhone 4GB, MOBI, Zlý jazyk, Mobil, Steve Ballmer, Mobilní oblast, Steve