S Oskarem si už levně nezawapujete

Minulý týden jsme na MobilManii zveřejenili postup, jak lze wapovat přes GPRS za desetinu ceny. Oskar už ale tuto možnost zablokoval. Proč?

V úterý večer Oskar zablokoval levné wapování přes APN internet a volné wapové brány. Jsme si vědomi, že k urychlení zrušení této možnosti mohl vést i náš nedávný článek. U Eurotelu a T-Mobilu, zdá se, tato možnost ještě funguje.

Brzy se jistě objeví způsob, jak toto omezení u Oskara obejít; stačí najít wapovou bránu, která využívá jiného než standardního portu (92xx). Ovšem i ten může Oskar nebo jiný operátor zablokovat.

Tip: Zajímavou diskusi k tématu najdete v Oskaréně.

Co na to Oskar?

O stanovisko k celé záležitosti jsme požádali tiskové oddělení Oskara:

Služba GPRS-Vždy pripojen umožňuje prohlížet wapové stránky pouze v případě, že si zákazník v telefonu správně nastaví parametry, které jsou bežně k dispozici v oficiálních návodech. V případech chybného nastavení Oskar nemůže garantovat funkčnost služby. Je to obdobné jako v případě, že si zákazník špatně navolí telefonní číslo, a pak se dovolá jinam, než zamýšlel. Přikládáme správné nastavení služby GPRS-Vždy připojen pro prohlížení wapových stránek:

Pro uživatele Oskaret:

Jméno profilu: oskar
IP adresa: 010.011.010.011
IP port: 9201
Domovská stránka: http://wap
Doba prodlení: 120 sekund
Vytácené císlo: +420608989896
Typ spojení: ISDN
Jméno uživatele: wap
Heslo: wap
APN: owap

Pro uživatele měsíčních tarifů:

Jméno profilu: oskar
IP adresa: 010.011.010.011
IP port: 9201
Domovská stránka: http://wap
Doba prodlení: 120 sekund
Vytácené císlo: +420608989896
Typ spojení: ISDN
Jméno uživatele: wap
Heslo: wap
APN: wap

Zjednodušeně řečeno, Oskar (a další operátoři) využíváním tohoto návodu přicházejí o peníze.

Otázka do diskuse

Lze předpokládat, že zrušení wapování prostřednictvím APN internet má souvislost s naším nedávným článkem, kde jsme o této možnosti napsali. Nešlo o nic tajného, v diskusích u článků se tento tip objevuje často - my jsme jej ale vytáhli na světlo, za což nás nyní řada čtenářů nemá ráda.

Jak bychom se podle vás měli v podobných případech příště zachovat? Zatím uvažujeme takto: pokud bychom o této možnosti nenapsali, mohla by ji využívat jen malá skupinka zasvěcených a pravděpodobně by fungovala i nadále. Když napíšeme článek, přečtou si jej desetitisíce dalších uživatelů, kteří tím získají cenný tip - je zde ale riziko, že někdy provozovatel služby zareaguje.

Co byste dělali na našem místě?

Diskuze (181) Další článek: Dnes vycházejí únorové Mobility: velký test fotomobilů

Témata článku: , , Oskar,