S U:fonem na téma GSM a virtuální operátor (rozhovor)

Zelení mimozemšťané by rádi národní roaming s některým z GSM operátorů, v síti U:fona by se mohl urodit první tuzemský virtuál.

Tuzemský benjamínek U:fon chystá velké věci. Některé jeho záměry a vize směřují k rozšíření služeb pro koncové zákazníky, ale také k pronájmu vlastní sítě, čemuž se naši zbylí operátoři vyhýbají jako čert kříži. U:fon by chtěl rozvíjet především své datové služby a jak nám v rozhovoru potvrdil marketingový ředitel U:fona Lukáš Antoš, spojenectví s jinými subjekty se rozhodně nebrání, ale jak říká, alternativ je více.

Klepněte pro větší obrázek
Počet virtuálních operátorů u nás se rovná nule, svou infrastrukturu dává k dispozici jen U:fon

V současnosti se U:fon snaží docílit národního roamingu, který by současným zákazníkům umožnil využívat klasické GSM telefony pro volání s mimozemským sympaťákem. V U:fonově síti se rovněž možná narodí první tuzemský virtuální operátor, pravděpodobně půjde do začátku především o datové služby. Partnerem by mohl být například některý z alternativních fixních operátorů (Volný, GTS Novera), kteří nabízí širokopásmové připojení pro domácnosti a firmy. Ti by tak mohli svým zákazníkům nabídnout v balíčku pevné i mobilní připojení přes U:fonovu síť CDMA.

Pokud se podaří domluvit mezinárodní roaming, chystá U:fon duální GSM/CDMA telefony, které prý budou atraktivnější než ty ze současného portfolia. A pokud to nepůjde po dobrém, chce se operátor obrátit na Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Jinak U:fon má od srpna nového šéfa, pozici CEO po Peteru Hallovi přebral Tomáš Budník. A jakým směrem se bude pod jeho taktovkou ubírat U:fon dále? Informace z první ruky nám zprostředkoval opět Lukáš Antoš, marketingový ředitel operátora:

Co chystáte nového? Tiskem proběhly informace o tom, že plánujete nabídnout infrastrukturu k pronájmu a vytvořit tak u nás prvního virtuálního operátora.

  • Operujete se správnými informacemi. Máme konkrétní signály, že existuje reálný apetit pro MVNO operátorovi. Jsme komerčně zaměřený business a pokud se v podmínkách potkáme s případným zájemcem, není pro nás problém takový model spustit v horizontu několika málo měsíců. S několika potenciálními partnery již jednáme.

Řekněte nám více o tom pronájmu infrastruktury. Jak si to představujete v praxi, šlo by o data nebo i o hlas? Kdo by byli vaši noví zákazníci? Evidujete už něčí zájem o pronájem datových služeb?

  • Jsme zcela otevření oběma variantám, jak pro hlasové tak datové služby. V konceptu MVNO slouží Mobilkom jako čistý pronajímatel infrastruktury, zákazníka vlastní nový subjekt skrz celý jeho životní cyklus. O konkrétních zájemcích o pronájem infrastruktury se zatím nemůžeme vyjadřovat.

Závisí nabídka na domluvě s našimi GSM operátory o národním roamingu? Jak postupují jednání?

  • Domluva s GSM operátory není nutným předpokladem, ale určitě by napomohla vstupu dalších hráčů a přispěla tak ke zvýšené konkurenci na českém trhu. Podtrženo sečteno, vítězem by se stal koncový zákazník. Jednání jsou o národním roamingu jsou nyní na začátku, ze zahraniční (konkrétně ze Slovenska) ale víme, že se dohodnout lze.

V jakém časovém horizontu vidíte projekt jako reálně uskutečnitelný?

  • Je to projekt v řádech měsíců, jednání o národním roamingu ale budou pravděpodobně komplikovaná, současní GSM operátoři historicky nebyli pronájmu své infrastruktury příliš nakloněni.
Diskuze (20) Další článek: Nokia Twist: nejoriginálnější mobil roku konečně i na videu

Témata článku: , , Virtuální operátor, Téma, Virtuální operát, Vir, GSM, F +, Spojenectví, Fon, Případný zájemce, Domluva, Současný zákazník, Operátor, Rozhovor, Potenciální partner, Spojenec