S úřady budeme komunikovat i pomocí SMS

SMS v současné době slouží mnohým účelům, v některých případech je dokonce používají úřady pro informování svých občanů, byť s využitím prozatímní dostupnosti bezplatných internetových SMS bran. Mobily však mají ve veřejné správě daleko větší potenciál. Pojďte o tom diskutovat.

Co je m-government

M-government je efektivní využití mobilních technologií (SMS, hlasové, datové služby) pro externí i interní komunikaci veřejné správy a pro administrativní úkony se stálou dostupností (24x7) potřebných informací na jakémkoliv místě.

Volby přes SMS?

Největší zkušenosti s mobilními volbami mají ve Velké Británii a sice městech Sheffield a Liverpool, kde byl v květnu roku 2002 spuštěn pilotní projekt elektronických voleb, včetně možnosti hlasování přes SMS. Celkové výsledky jsou poměrně velkým  úspěchem: v porovnání s rokem 2000 se k volbám dostavilo o 12 procent lidí více (36,45 % oproti 24,52 %) a 41,1 procent hlasujících využilo právě alternativní kanály (internet, telefon či SMS zprávu).

Nejméně používané pak byly právě SMS zprávy – 6,3 až 8,1 procent v jednotlivých oblastech oproti 17 procentům pro internet a telefonní hlasování. Každý volič dostal v zalepené obálce kartičku s vlastním PIN kódem a heslem, tyto údaje se objevily až po setření ochranné vrstvy. SMS zpráva měla následující tvar: HESLO PIN KódKandidáta.

Výzkumná společnost MORI provedla ve Velké Británii dotazníkové šetření s následujícím závěrem: 73 procent respondentů ve věku 18 až 24 let odpovědělo, že by se voleb zúčastnili, pokud by mohli volit prostřednictvím mobilního telefonu.  

A co vy? Odpověděli byste stejně?

Komunikace s vládou?

O čínském vládě se v mezinárodních podmínkách rozhodně nehovoří příliš diplomatiky. V březnu 2002 se však rozhodla využít velké potenciálu mobilních technologií na tomto gigantickém trhu a spustila interaktivní kanál pro komunikaci s občany, jehož médiem jsou krátké textové zprávy. Každý ze 150 milionů uživatelů mobilních telefonů mohl zaslat svůj názor týkající se výročního zasedání strany jednomu z 2987 zástupců Národního kongresu lidu.

Proklamovaným cílem bylo dát větší prostor názorům prostých občanů. Společný projekt čínské tiskové agentury Xinhua a mobilního operátora China Mobile znamenal pro koncové uživatele náklady ve výši jednoho centu na odeslanou zprávu. Vzhledem k nízkému zájmu o politiku na nejvyšší úrovni (ať už kvůli obavám o osobní bezpečnost či kvůli obavám o faktický význam takového projektu) lze výsledky prvního dne provozu považovat za úspěch – dorazilo zhruba 2000 dotazů.

Napsali byste i vy české vládě váš názor na aktuální problémy?

Mobilní platby za informace a služby

Orgány veřejné správy vydávají mnoho potvrzení, které placeny jsou (výpis z katastru nemovitostí, výpis z obchodního rejstříku, výpis trestního rejstříku) či nejsou  (potvrzení finančního úřadu o bezdlužnosti). V případě plateb se jedná o minimální částky v řádu desítek korun, s kterými jsou ovšem spojeny dlouhé čekací doby na daných úřadech. Na Maltě chtějí procesy mobilních žádostí a plateb přímo aplikovat na žádosti o rodný list, úmrtní list a oddací list. V několika městech severských zemích, ve Vídni a v Dublinu fungují další zajímavé aplikace: mobilní platby jako způsob uhrazení parkovného či platby za odvoz odpadu.

Hradili byste i vy parkovné přes svůj mobil?

Jeden příklad za všechny:
Malta a její m-government strategie

Na počátku roku 2002 provedla maltská vláda zajímavý průzkum s cílem zjistit, zda by byli její občané ochotni používat i mobilní telefon v kontaktu s veřejnou správou. Výsledné „ano“ v případě 43 procent dotázaných mohlo mít za následek jediné: rozsáhlý projekt m-governmentu za účasti několika ministerstev, státní orgánů a především všech mobilních operátorů.

Do konce roku 2002 měly být zpřístupněny všem uživatelům operátorů Vodafone a go Mobile tyto služby:

  • Důležitá upozornění, zasílaná ve formě krátké textové zprávy všem poslancům
  • Agenda, dostupná přes WAP
  • SMS zprávy, zasílané krevními bankami registrovaným uživatelům v případě urgentního nedostatku krve
  • SMS upozornění rodičům, když jejich děti nebyly daný den přítomné ve škole
  • SMS zprávy o stavu registrace knihy ve veřejných knihovnách
  • Jízdní řád autobusů, dostupný přes SMS 
  • Možnost vyžádat si rodný list, úmrtní list a oddací list na určitou adresu, včetně vypořádání platby
  • Zpráva o novém pracovním místě na základě registrovaných preferencí občanů
  • Nahlášení nehody či jiného skutku policii
  • Zaslání stížnosti, návrhu a žádosti o informace na jakýkoliv úřad
  • Informace o odkladech soudních jednání (SMS)
  • Upozornění majiteli o obnovení licence, kterou vydalo ministerstvo obchodu, úřad cestovního ruchu, úřad pro námořní dopravu, úřad pro veřejnou dopravu  (SMS)

Výše uvedené vybrané příklady ze zahraničí jsou nesporně zajímavým využitím krátkých textových zpráv a obecně mobilních technologií. Jaký je Váš názor? Setkáme se s podobně masovým rozvojem i v České republice?

Diskuze (20) Další článek: Oskar má na mobilu aktuální zpravodajství z Iráku

Témata článku: , , Úřad, Pomoc, Dotazníkové šetření, Liverpool, Rodný list, Zajímavý průzkum, Parkovné, Výzkumná společnost, Ministerstvo obchodu