Šachová partie na cestu (+soutěž)

Patříte-li mezi šachové nadšence, určitě vás potěší dnešní recenzovaná hra. Deep Pocket Chess vám nabídne mnoho možností, jak trénovat své šachové umění kdekoli budete chtít. Sedm čtenářů dostane tuto nebo jinou vybranou hru zdarma.

Nepřehledné značení

Pokud jste již někdy usedli k partii šachu, jistě víte, že každá hra je originál a strávíte u ni nemalou chvíli. Jinak tomu není ani u dnešní hry. Po spuštění se před vámi rozprostře na displeji klasická šachovnice, která doslova plní všechna pravidla šachu.

Mnohé zkušené hráče však překvapí, že jednotlivé řádky a sloupce nejsou označeny tak, jak je tomu zvykem. Jistou kompenzací je to, že se jednotlivé souřadnice tahů zobrazují vedle samotné šachovnice během hry. Můžete si tak kontrolovat průběh celé partie, avšak musíte znát značení šachového pole.

  

Tahy všemi klávesami

Jelikož jednotlivé tahy v šachové partii jsou přinejmenším specifické, neobešlo se ovládání bez podpory více kláves, než je zvykem. Pro označení „kamene“ či laicky řečeno dané figurky použijete klávesu 5, pro její pohyb platí opět pravidlo kurzorového kříže. Nyní se ale nejedná pouze o čtyři směry, ale hned osm. Klávesy 4 a 6 vám poslouží pro pohyb kurzoru vlevo či vpravo, klávesy 2 a 8 pak logicky nahoru a dolů. Navíc zde tedy přibyly čtyři klávesy (1, 3, 7, 9), které nám zajistí pohyb kurzoru šikmo každým směrem. Toto řešení je mnohem příjemnější, než kdyby jste byli odkázáni jen na pohyb kolmý, výrobce tak ode mne získává velké plus.

Opravdu dle pravidel?

Na internetu je tato hra popisována jako výborná šachová emulace, která odpovídá všem pravidlům šachu. I přesto, že nejsem žádný šachový velmistr, mohu tuto skutečnost s klidem vyvrátit. Hra vám sice nepovolí provést nepovolený pohyb pro jednotlivé figurky, dokonce je váš soupeř v podobě vašeho telefonu velice inteligentní a hraje opravdu mistrovsky.

  

Problém však nastává, pokud se dostane pěšcem na stranu protihráče. Toto postavení v praxi znamená, že si můžete vzít zpět jakoukoli figurku, kterou vám soupeř během hry vzal. V této hře tomu není jinak, jen s tím rozdílem, že si můžete vybrat z jakékoli speciální figurky – hra s dvěmi královnami tedy není žádný problém. Zarputilého šachistu tato skutečnost jistě odradí.

S kým si zahraji?

Deep Pocket Chess vám nabídne mnoho možností, s kým si partii zahrajete. Původně je samozřejmě nastaven jako hráč váš telefon, u kterého si můžete zvolit obtížnost. Máte na výběr z osmi úrovní obtížnosti. Další možností je hra proti vašemu lidskému spoluhráči na jednom telefonu, což vám vynahradí klasické stolní šachy. Samozřejmostí je u hry možnost vyměnit si strany, navrácení již provedeného tahu, restart započaté hry či uložení a znovunačtení načaté partie.

 

V posledním jmenovaném případě máte k dispozici osm pozic pro uložení všech důležitých partií, což je dle mého názoru více než dostačující. Dle vašich úspěchů jste hodnoceni body, jejich aktuální počet naleznete pod položkou „Rating“. Pokud toužíte po proslavení svého jména, můžete se zaregistrovat na wapových stránkách výrobce a porovnat své hodnocení s ostatními velmistry z celého světa. 


Ve zkratce

Název hry: Deep Pocket Chess
Hodnocení: 75 %
Cena: 75 Kč (www.m-game.cz)

Určeno pro mobilní telefony: Nokia 3100, 3200, 3300, 3410, 3510i, 3650, 5100, 6100, 6220, 6310i, 6610, 6800, 7210, 7250(i), 7650, 8910i, N-Gage

Soutěž o javové hry

Společně se serverem m-game.cz jsme připravili soutěž o sedm kupónů pro stažení hry zdarma. Může to být Deep Pocket Chess anebo libovolná jiná javová hra z nabídky serveru m-game.cz.

Stačí odpovědět na dvě velice jednoduché otázky

Diskuze (15) Další článek: T-Mobile spustil 3G a uvedl nové globální služby

Témata článku: , Nokia 3100, Nokia N-Gage, Part, Soutěž, Šach