Sága rodiny N-Gage: budoucnost

Dlouhou dobu nebylo jasné, jak bude vypadat budoucnost projektu N-Gage. Samotná Nokia teď poodhalila roušku tajemství, dočkáme se v létě.

V poslední době se množí zvěsti o brzkém příchodů nové generace herní Nokie N-Gage a spuštěním zvláštní webové prezentace ji nakonec potvrdila i samotná Nokia. Hraje si však na tajemnou a pouze zvyšuje napětí a očekávání.

Budoucnost je ve hvězdách

Jsme trochu zmateni prohlášeními z nedávné minulosti, podle kterých měla herní platforma splynout s běžnými smartphony. Teď se však mluví o novém přístroji a je tedy možné, že vedle fotomobilů a hudebních mobilů budeme mít i jeden zaměřený na hraní. Bude jen trochu odlišný od těch normálních, silně specializované herní zařízení v podobě joypadu se firmě neosvědčilo.

Možná však půjde pouze o jakousi nadstavbu operačního systému Symbian. Budeme si však muset počkat, se kterými modely bude umět spolupracovat. Budou to všechny smartphony, nebo jen některé? Pouze nově představené, nebo i ty, které už jsou na trhu? Zatím víme pouze to, že jich bude více a nemusí být vybaveny zvláštním 3D grafickým čipem.

Že půjdou N-Gage hry spouštět na současných smartphonech značky naznačují screenshoty z uvedených webových stránek. Jednu ze čtveřice zde představených her (Systém Rush: Evolution) najdeme už v nabídce Nokie N93. Herní tituly nové generace by měly být nesrovnatelně lepší, Finové se proto spojili s vrcholnými hráči oboru, firmami Electronic Arts a Gameloft.

Nokia chystá převratný systém pro hraní ve skupinách. Dal by se přirovnat k instantním messengerům – v přehledné formě uvidíte, kdo je zrovna on-line, kdo má chuť hrát a které hry má nainstalované.

Součástí osobního profilu bude i podrobná statistika dosavadních výsledků. Všechny nové hry budou dostupné v demoverzi, po vypršení její platnosti bude možné koupit neomezenou verzi, nebo si hru zaplatit jen na určitý čas. Nokia se chce dohodnout s operátory, platit se tedy bude v rámci pravidelného měsíčního vyúčtování, nebo se cena odečte z kreditu předplacenky.

Důležitá otázka zní kdy. Kdy se dočkáme nové N-Gage? Představena bude možná už na březnové Game Developer Conference v San Franciscu a na trhu se objeví někdy kolem poloviny roku 2007. Od začátku pak bude připraveno šest her.

Na samý závěr si nedovolím nezmínit jméno, které se velice často objevuje ve spekulacích zahraničních serverů: Sony. Tato japonská firma má své vlastní herní zařízení (Play Station Portable). Co by však na případnou spolupráci řekla spřízněná firma SonyEricsson, jeden z hlavních konkurentů Nokie?

Ukázky her N-Gage nové generace 

Stvoření z hlubin: Rybaření možná nesplňuje představy o té nejakčnější zábavě, ale s Creatures of the deep můžete procestovat celý svět a nachytat nejrůznější druhy ryb a dalších vodních stvoření. Hrát je možné s přáteli před Bluetooth, nebo na větší vzdálenost přes mobilní síť. Zajímavě zní možnost ovládání virtuálního navijáku skrze pohyb snímaný integrovaným fotoaparátem.

creatures 01.jpg 

creatures 02.jpg creatures 03.jpg creatures 04.jpg creatures 05.jpg 
creatures 06.jpg creatures 07.jpg creatures 08.jpg creatures 09.jpg

Modernizovaná klasika: Pinball není třeba dlouze představovat. V podání firmy Nokia se jmenuje Mile high pinball a už v základní verzi má 50 úrovní.

Pinball 01.jpg 

Pinball 02.jpg Pinball 03.jpg Pinball 04.jpg Pinball 05.jpg

Každý s každým: 3D bojová hra One umožňuje podrobnou editaci osobního profilu a postavy rváče. Rovněž zde se počítá s ovládáním prostřednictvím fotoaparátu. Nokia hodlá pořádat rozsáhlé on-line turnaje.

one01.jpg 

one02.jpg one03.jpg one05.jpg 
one06.jpg one07.jpg one08.jpg

Vesmírné sci-fi do mobilu: Hra, kterou si už dnes můžeme prohlédnout v Nokii N93 se jmenuje System rush: Evolution. Je to meziplanetární střílečka s propracovaným 3D prostředím. V popisu se opět objevuje zmínka o ovládání fotoaparátem a celosvětovém žebříčku nejlepších hráčů.

SystemRevo01.jpg 

SystemRevo02.jpg SystemRevo03.jpg SystemRevo04.jpg SystemRevo05.jpg 
SystemRevo06.jpg SystemRevo07.jpg SystemRevo08.jpg SystemRevo09.jpg

Diskuze (9) Další článek: Samsung SGH-E420: Dieťa kvetov, prvé dojmy (SK)

Témata článku: Nokia, Nokia N-Gage, Rod, Důležitá otázka, Sága, Nejrůznější druh, Uvedený web, Saga, Čelo žebříčku, Podrobná statistika, Budoucnost, Současný smartphone, Rybaření