Sagem my X-3d: GPRS za směšný peníz (test)

Testovací procedurou prošel nejnovější Sagem s IrDA portem a GPRS, který zastupuje třídu low-end v portfoliu francouzského výrobce. Výsledkem je levný mobil s přiměřenou nabídkou funkcí a zajímavým vzhledem.

Ovládání pokulhává

Sagem se může pochlubit zvláštním ovládáním, které někomu vyhovuje, jinému ne. Začátečníka jistě překvapí množství ovládacích kláves pod displejem. Jistěže by šlo klávesy jednoduše zredukovat, ale už by to nebyl typický Sagem. Berme jej proto, jaký je. Začneme shora dolů. Pod displejem již tradičně narazíme na nerozlučnou trojici obsahující dvě programovatelné kontextové klávesy a klávesu s piktogramem „zavináče“. V klidovém stavu můžeme pomocí kontextových kláves rychle vyvolat požadovanou položku z menu. Nastavení položky pod tyto klávesy je rychlé. Kontextovou klávesu stisknete a v zobrazeném menu vyberete požadovanou položku. Stačí už jen potvrdit stiskem klávesy „OK“ a hotovo. Klávesu se „zavináčem“ využijete většinou jen pro rychlý přístup na WAP, ale také v menu bude nutné některé volby zaškrtnou právě touto klávesou. Zde vidím největší neduh v ovládání mobilů Sagem. Volba se potvrzuje několika klávesami namísto jedné.

  

Stejný problém může někomu činit rozdílný způsob zapnutí a vypnutí telefonu dvěma klávesami. Nejlépe se pracuje s kurzorovou klávesou, která je kolébkovitě prohnutá a boční volby „OK“ a „C“ naopak vystouplé. Nejhůře jsou na tom obě drobné kontextové klávesy, které jsou poměrně utopené a „trefit“ je chce trochu námahy. 

Menu jen s kosmetickými rozdíly

Po grafické stránce se v menu nezměnilo vůbec nic. Tedy když nepočítám vymazání anténky u zobrazovaných telefonů v ikonách. Opět vás čekají rozměrné animované ikony s textovým popiskem a graficky zobrazenou polohou v menu. Samotná rychlost menu je velmi svižná, subjektivně rychlejší než u MW 3020.

  
Ikonu v menu jsou téměř beze změn

Telefonní seznam – velký, ale jednoduchý

Do telefonního seznamu se dostanete hned po stisku kurzorového tlačítka. Objeví se totiž jako první položka v nabídce menu. Celkem na čtyřech řádcích můžete seznamem listovat nebo vyhledávat podle prvního znaku. Aktuální písmeno, podle kterého hledáte, je znázorněno uvnitř grafického zobrazení pozice v menu. Jak již zaznělo v mezititulku, seznam má slušnou kapacitu. Kromě paměti na kartě SIM máte k dispozici dalších 255 položek přímo v telefonu. A to je na tuto kategorii spousta místa.

  

Ke každému kontaktu lze uvést jen jedno telefonní číslo, což může být chápáno jako malá piha na kráse. Jednotlivé kontakty můžete zařadit celkem do šesti přednastavených kategorií (skupin), přičemž každou reprezentuje grafická ikona. Ta se nejen zobrazí při příchozím hovoru dotyčného, ale také při listování seznamem. Jednotlivým skupinám můžete přiřadit vlastní melodii a specifický obrázek. Komu by šestice skupin nestačila, může si vytvořit devět dalších. Celkem je k dispozici 15 skupin. Nesmíme zapomenout na hlasité hands-free, které patří k telefonům značky Sagem snad od nepaměti. V modelu my X-3d fungovalo bez chyby a jen při maximální hlasitosti se dostávalo trochu do úzkých. Rovněž citlivost mikrofonu v tomto režimu byla vynikající. Stejně jako u předchůdců se aktivuje stiskem zeleného tlačítka během hovoru. 

  
Na vícepoložkový seznam raději zapomeňte -- kontakt můžete oživit ikonou skupiny

Přehledně je zpracována položka s posledními hovory. Zobrazuje snad vše na jedné obrazovce. Jméno volajícího, jeho číslo, datum a čas, kdy byl hovor uskutečněn, také dobu hovoru a graficky, zda se jedná o příchozí nebo odchozí hovor. Je to velmi rychlé na orientaci. 

Nečekaně velká paměť pro textovky

Textovky se na minulých modelech, vyjma X5-ky, nepsaly zrovna příjemně. Vše díky gumové klávesnici. Testovaná novinka však má vynikající klávesnici a proto je pochopitelné, že jsme očekávali zázraky. Ale ouhej, stále je přítomen typicky "sagemovský" systém psaní. Stiskem klávesy rotujeme mezi znaky. Žádné postupné vyťukávání jako u konkurence. Na vše se dá zvyknout, ale je to každopádně zdlouhavé. Telefon obsahuje prediktivní slovník T9. S jeho pomocí psaní odsýpá jedna radost. Námi testovaný kousek však českou T9 neuměl, ale předpokládáme, že prodejní verze ji obsahovat bude.

  
Tři řádky pro textovky -- doručenky -- kolik jste toho odeslali zjistíte až na konec

I přes poměrně obrovský displej zůstaly vyhrazeny pouze tři řádky pro psaní textovky (pro čtení o jeden více). Rovněž velikost fontu nebyla šťastná, písmena jsou zbytečně titěrná. Situaci trochu vylepší aktivace funkce „zoom“, ale ne výrazně. Předposlední výtka směřuje k viditelnému zpomalovaní při každé delší textovce.

Jelikož telefon podporuje dlouhé textové zprávy, kde mimochodem na zpomalování narazíte nejčastěji, zajímalo nás, jak to Sagem vyřešil s informací o délce zprávy. Žádné překvapení se ovšem nekoná. O tom, kolik textových zpráv odesíláte, se dozvíte až v okamžiku, kdy s tím už nelze nic dělat. Úspěšně odeslanou zprávu vždy oznámí její doručenka. A teď to nejdůležitější. Přímo do telefonu lze uložit až sto textových zpráv. A to je v říši low-endů husarský kousek. Zavádějící je přitom informace na oficiálním webu, která uvádí jen 50 míst. Nesmíme zapomenout na stále populárnější zprávy EMS, které X3ka rovněž podporuje.

  
Textovky můžete oživit obrázkem, animací nebo melodií

Témata článku: Sagem, , Zelené podsvícení, Pen, S PEN, GPRS, Silné promačkání, Hnízdo, Pomyslný vrchol, Kosmetický rozdíl, Matrice, Test, Infračervená komunikace, S Pen!