Sagem my300X: první na světě (test)

Ani v dnešní době není možné zapomínat na méně náročné uživatele. Neoslní je široká paleta funkcí, nýbrž jednoduchost, příjemný design a pohodlné ovládání. Pro tuto skupinu uživatelů je určen jednoduchý Sagem my300X. Funkcemi neoslní, ale ultratenký design se povedl a právě on by mohl být tahounem tohoto jednoduchého modelu.

Multimédia nehledejte

Pokud si budete chtít vychutnávat zvuk ve formátu MP3, raději si pořiďte klasický přenosný přehrávač. Reprodukce zvukových nahrávek není zvlášť kvalitní a navíc se mi ani nepodařilo přenést přes infračervené rozhraní žádné další zvukové soubory. K telefonu jsme kromě kabelu pro nabíjení baterie neobdrželi žádné další vybavení, tedy ani CD s ovládacím softwarem; bude-li nějaké. Při bezdrátovém přesunu si proto budete muset vystačit jen se standardními nástroji operačního systému.

Jako typický zástupce modelů nižší třídy není Sagem my300X vybaven ani jednoduchým digitálním fotoaparátem. Fotografie můžete na telefonu jen prohlížet a ani v tomto případě si technoidi příliš nepřijdou na své. Prohlížeč kromě jednoduchých úkonů nenabízí prakticky žádné funkce vícenásobným zoomováním počínaje a jednoduchými úpravami přímo v telefonu konče.

Kalendář neurazí

Stejně jako položky telefonního seznamu jsou i záznamy v kalendáři ukládány do sdílené paměti. V závislosti na zaplnění telefonu dalším obsahem tak můžete ukládat až stovky záznamů. Záznamy mohou být buď klasické, textové nebo hlasové. Kromě časových údajů je možné ke každé položce nastavit dobu upozornění nebo četnost opakování záznamu. Na výběr máte ze tří typů zobrazení – denní, týdenní a měsíční.

 
Možnosti zobrazení kalendáře

Na podobné úrovni jako kalendář se nachází i seznam úkolů. Základními možnostmi, jako je volba času upozornění, termín splnění apod. splňuje základní povinnosti svého účelu, mnoho nadstandardních položek, např. volbu priority, už nenabídne. Marně budete hledat funkci pro synchronizaci kalendáře a úkolovníku se správcem času na PC.

Hrajte si

Od výroby jsou v telefonu instalovány dvě javové hry. První z nich je bojovka Lord of the Rings, v níž procházíte labyrintem cest a likvidujete soupeře. Ve druhé z nich, také bojového charakteru, naopak likvidujete protivníky v letadlech. Ačkoli jsou aplikace instalovány přímo ve výrobě, přece se jen najdou drobné chybičky a jejich stabilita není zrovna na špičkové úrovni. Obraz během hry sem tam přeskočí, což kvalitě příliš nepřidá.

Docela užitečným nástrojem je kalkulačka s integrovaným konvertorem měn. Jak je tomu již u mobilních telefonů zvykem, ani Sagem nemá počítaní dotažené do úplné dokonalosti a přednosti početních operací jsou proto při počítání tabu. Pro převod měn slouží jednoduchý integrovaný převodník. Stačí jen zadat směnné kurzy a vybrat správnou měnu.

  
Prostředí her a kalkulačky

Pokud obdržíte textovou zprávu nebo zmeškáte hovor, objeví se jméno odesílatele resp. volajícího přímo na displeji. Dodatkové informace pak jen informují o čase a datu odeslání resp. volání. Toto řešení mi z hlediska osobního není zrovna příliš sympatické a rozhodně bych byl raději, kdyby bylo možné tuto funkci vypnout.

Potáhne design

Na první pohled je zřejmé, že Sagem my300X není žádný špičkový mobilní telefon. Je určen spíše pro méně náročné uživatele, kterým jde spíše o design než vysokou funkční vybavenost. I tak by mu ale pár vylepšených vlastností slušelo. Troufám si ale tvrdit, že své příznivce si najde; nejen v řadách skalních odpůrců fotomobilů.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; and also in the mobile phones catalogue for English speaking users.

Plusy a minusy

+ jednoduché ovládání
+ příjemný design
+ nízká hmotnost

– někdy pomalejší reakce
– nepříliš kvalitní konstrukce
– problémy s vlastními předinstalovanými aplikacemi


V poslední kapitole najdete kompletní přehled všech snímků, které jsme při přípravě recenze nafotili

Témata článku: Sagem, , Sagem my300x, Minimální zpoždění, Test, Výchozí vzhled, Absence bluetooth, Svět, Infračervené rozhraní