Sagem my400V: levná stylovka od Vodafonu (test)

Vodafone má ve své nabídce několik mobilních telefonů, které nikde jinde nenajdete. Jedním z nich je i Sagem my400V, který vás jistě na první pohled zaujme svým stylovým stříbrným tělem. Při dalším zkoumání ale zjistíte, že nejde o tak drahý model, jak by se mohlo zdát. S cenou nad dvěma tisíci korunami patří k nejlevnějším telefonům na trhu.

Zprávy: s délkou klesá rychlost

V oblasti zpráv si telefon kromě klasických textovek rozumí i s multimediálními zprávami MMS. Oba typy zpráv se vytváří v jednotném editoru, který nabízí možnost změny velikosti písma. Menšího fontu se na displej vejde osm řádků, většího pak šest. To je na displej s takto nízkým rozlišením velmi dobrý výsledek. Při psaní zprávy vám může pomáhat český slovník T9 a jste také neustále informování o počtu zbývajících znaků a počtu částí, do kterých bude zpráva rozdělena. Těch může být až šest. Bohužel s prodlužující se délkou zprávy také velmi vadne rychlost telefonu. Od druhé části je pak již přímo nesnesitelná. Telefon také podporuje příjem zpráv EMS, odesílat je ale neumí. 

  
Nabídka zpráv • píšeme SMS malým písmem • tvorba MMS

Pro čtení zpráv je k dispozici sedm, resp. šest řádků textu. Na přijatou zprávu vás může upozornit jakýkoliv zvuk v telefonu. Pro SMS a MMS lze nastavit rozdílné melodie. Do paměti telefonu se vejde až sto esemesek.

  
Výpis přijatých zpráv • čtení SMS s velkým a malým písmem

Přes multimediální zprávy odešlete fotografie, videozáznamy, zvuky i úkoly z kalendáře. Maximální velikost jedné zprávy je 300 kB.

Další dovednosti

Z organizačních funkcí nechybí v telefonu jednoduchý budík s denním opakováním, kalkulačka s převodníkem měn, odpočet času a úkolovník s možností vkládání písemných i hlasových poznámek.

 
Nabídka organizačních funkcí • budík • úkolovník • kalkulačka

Tyto hlasové poznámky o maximální délce jedné minuty můžete vkládat i do kalendáře. K dispozici máte šest kategorií záznamů s možností nastavení opakování i upozornění v libovolný čas. Kalendář pak nabízí měsíční, týdenní a denní náhled, pohyb v něm mi ale přijde mírně nepraktický.


Kalendář s měsíčním, týdenním a denním pohledem • vkládání události

V telefonu překvapivě nechybí ani jednoduchý hudební přehrávač s možností náhodného přehrávání a tvorbou playlistu. Nikde jsem ale nenašel, jak se upravuje hlasitost reprodukce. Vzhledem k tomu, že k telefonu dostanete jen jednoduché monofonní handsfree a vnitřní paměť činí necelých 12 MB, je jeho využití nulové. Prakticky to samé platí i o přehrávači videozáznamů.

 
Jednoduchý hudební přehrávač • výpis skladeb • přehrávač videa

Díky podpoře Javy verze 1.0 si můžete ve chvílích nudy zahrát hry. V telefonu je jich pět, všechno to jsou ale demoverze. Plné verze si musíte koupit na portálu Vodafone live!, kam se snadno dostanete jedním kliknutím v nabídce každé hry. Nové Java aplikace bohužel nelze přijmout přes infraport. Musíte si je stáhnout z wapu. Podle výsledků aplikací jBenchmark je javové prostředí v telefonu velmi pomalé.

 
Všechny hry v telefonu jsou bohužel jen demoverze

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:   1531 bodů
  • jBenchmark 2.0:       50 bodů

Pro spojení s blízkým okolím je připraven infraport a systémový konektor. Přes mobilní síť data potečou díky GPRS třídy 10. To využijete zejména pro přístup na wap přes wapový prohlížeč, který má za svou domovskou stránku nastaven portál Vodafone live!. Prohlížeč nabízí záložky, přímé zadání adresy i tři velikosti písma. Při nastavení nejmenšího fontu se na displej vejde deset řádků textu. Prohlížeč si překvapivě poradí také s textovými verzemi internetových stránek.


Wapový prohlížeč také nabízí změnu velikosti písma

Když se chcete lišit

Sagem my400V je stylový mobilní telefon, který si u Vodafonu můžete koupit za velmi nízkou cenu. Ta se pohybuje od 2 277 Kč při současném pořízení Vodafone karty až po 77 Kč při aktivaci nejvyššího tarifu. Díky nízké ceně se tak tento telefon stává zajímavou alternativou mezi věhlasnějšími značkami, které v této cenové kategorii nabízejí spíše „obyčejněji“ vypadající telefony. Z tohoto důvodu je těžké najít novému Sagemu odpovídající konkurenci.

Díky ceně se ale musíte i zde smířit s jistými kompromisy. Za nejvážnější považuji hůře ovladatelné navigační tlačítko, pomalejší reakce telefonu při psaní dlouhých SMS a chybějící vyzváněcí profily. Někomu by mohla vadit i úprava telefonu pro operátora Vodafone.

Plusy a mínusy

+ stylový design
+ vícepoložkový seznam
+ nízká cena

- méně pohodlná klávesnice
- pomalé reakce u dlouhých SMS
- chybějící vyzváněcí profily


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalích fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Sagem, , Sagem my400V, Voda, Styl, Test, Svižný telefon, Denní opakování, Digitální hodina, ,