Sagem myX-2: velikonoční vejce po francouzsku (test)

Vánoce se neúprosně blíží a je nejvyšší čas začít vybírat ten pravý mobilní telefon pro naši dospívající ratolest, manželku či přítelkyni. Na následujících řádcích vás Sagem myX-2 přesvědčí, že stojí za zvážení.
Kapitoly článku

Hrajeme a vyzváníme

Sagem se může pochlubit osmihlasými polyfonními melodiemi. V přístroji nelze nové melodie složit, na obohacení hudebního repertoáru budete potřebovat kabel. Pro upozornění na novou textovou zprávu máme na výběr ze stejných melodií, jako u vyzvánění. Z přednastavených melodií se pro upozornění na zprávu hodí jedna či dvě; vyzváněcí melodie jsou totiž dlouhé a to není u SMS žádoucí. Podržením hvězdičky v pohotovostním stavu rychle přepnete mobil do tichého módu.


Na displeji musíte sledovat, co vybrané soft-tlačítko způsobí

Průměrně silné vibrace jsou k dispozici ve třech režimech: vibrace vypnuty, nejprve vibrace a pak zvonění, jen vibrace. Telefon má u mne nesmazatelné plus za inteligenci: máte-li zvolen režim vibrace a pak zvonění, mobil dvakrát zavibruje a pak začne zvonit. Jestliže mobil rychle přepnete do tichého režimu pomocí hvězdičky, při příchozím hovoru bude telefon vibrovat neustále, ne jen dvakrát. Parádička.

  
Boky přístroje neobsahují žádná tlačítka

Doplňky - jednoduchý budík a konvertor

V záložce doplňky stojí za zmínku jen jednoduchý kalkulátor, konvertor měn, jednoduchý budíček (budí i při vypnutém mobilu) a odpočítávání. Sagem nepotěší vášnivé hráče, jedna hra Puzzle neposkytne zábavu ani na pár minut při čekání na vlak či cestou v autobuse. V telefonu mi velmi chybí alespoň jednoduchý kalendář. Mládež si přece potřebuje zaznamenat termíny školních úkolů. Příjemné události jako rande či páteční zábava si většinou pamatují.


Příslušenství: jednoduchý kalkulátor, konvertor a jediná hra Puzzle

Pro WAPování lze využít jen klasická CSD data s minutovou tarifikací. WAP browser pochází z dílny Openwave Systems a nutno podotknout, že jde o jeden z lepších prohlížečů. Práce je velmi rychlá a intuitivní, prohlížeč obsahuje kontextové menu, které je vám k dispozici, ať zabrousíte kamkoli. Toto menu obsahuje například návrat na domovskou stránku, záložky, položku znovunačtení stránky či uložení obrázku.


WAPový prohlížeč je vcelku povedený

Obrázky, melodie a nové screensavery lze stáhnout z WAPu. Na stránkách SagemPlanet si vyberete danou melodii či obrázek a tu si necháte zaslat formou SMS přes operátora. A to je kámen úrazu, česká republika zatím v nabídce chybí.

  
Displej je vzhledem k rozměrům telefonu poměrně velký

Výdrž akumulátoru

Sagem se při běžném používání – tedy občasné volání a několik SMS denně, dožaduje energie po třech až čtyřech dnech. Výdrž Sagemu tedy nevybočuje ze standardu malých telefonů s barevným displejem. Nabíjení trvá necelé tři hodiny.

Střípky aneb co se nikam nevlezlo:

  •  Uživatelsky nastavitelná je doba, po které se klávesnice automaticky zamkne. Funkci automatického zamknutí klávesnice však považuji za ne zrovna užitečnou.
  • Sagem má nepříjemný zlozvyk: jestliže jste zavrtáni hluboko v menu, po třiceti vteřinách nečinnosti (třeba když si čtete manuál) vás telefon vrátí do základní obrazovky. Toto se naštěstí nestává ve chvíli, máte-li rozepsanou textovou zprávu.
  • Výbornou finesou je prosvícení telefonního čísla v přijaté zprávě. Máte-li aktivován registr zmeškaných hovorů, stačí číslo v přijaté zprávě prosvítit a vytočit. Na displeji se objeví jméno toho, kdo se vám snažil marně dovolat.
  • Jestliže obdržíte textovou zprávu, na displeji se ihned ukáže, od koho je. Můžete se tak rozhodnout, zda-li si zprávu přečtete hned, později nebo vůbec.
  • Jestliže vám ve společnosti začne zvonit mobil, utište vyzvánění hvězdičkou a v soukromí pak hovor přijměte.

Pro dcerku i pro syna

Sagem my-X 2 je dobrým rodinným telefonem. Mládež ocení velkou paměť na textové zprávy a líbivý vzhled. Dospělí pánové se zřejmě poohlédnou jinde, malá tlačítka pro ně opravdu nejsou. Předpokládaná cena Sagemu se pohybuje na hranici čtyři tisíc korun a dovedu si jej představit jako úspěšný telefon v předplacené sadě některého z operátorů.

Plusy:

  • vzhled, zpracování
  • paměť na kontakty a textové zprávy
  • velký počet skupin

Minusy:

  • vyzváněcí melodie pro textové zprávy
  • chybí kalendář

Podrobnou technickou specifikaci naleznete v naší databázi.

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-2, Oblý design, Test, Francouz, Vejce, Občasné volání, Velký nápis, Úspěšný telefon, F +, Měkká guma, První úroveň