Sagem myX-2: velikonoční vejce po francouzsku (test)

Vánoce se neúprosně blíží a je nejvyšší čas začít vybírat ten pravý mobilní telefon pro naši dospívající ratolest, manželku či přítelkyni. Na následujících řádcích vás Sagem myX-2 přesvědčí, že stojí za zvážení.

Francouzský výrobce mobilních telefonů Sagem rozšiřuje nabídku svých mobilních telefonů řady myX. Po multimediálním myX-6 přichází novinka z opačného spektra: low-endový myX-2. Hned na začátek vás nalákám na líbivý design, barevný displej a paměť na textovky.

Přečtěte si:

Modré vejce

Zaoblený kvádřík s líbivým dvoubarevným provedením a velkým displejem. Tak lze jednoduše, ale velmi trefně popsat vzhled nového Sagemu myX-2. Nejde o žádného prcka, svými rozměry rekordy určitě netrhne. Toužíte po mobilu s malými tlačítky a titěrným displejem, jenž schováte v dlani? Já ne, rozměry Sagemu tedy považuji za optimální. Řeč čísel rád nemám, rozměry 99 × 45 × 21 milimetrů mi nenahradí praktickou zkušenost (lépe řečeno důkladné osahání). Z obrázků také nevyčtete vcelku nízkou hmotnost (89 gramů) a šasi z plastu příjemného na dotek.

     
Líbivý oblý design, srovnání s kreditní kartou

Barevné vyvedení si rozhodně nezaslouží označení extravagantní či komplikovaný. Stříbrná klávesnice ladí se zadním stříbrným plastem a okolím velkého displeje. Modrá barva působí mladým a svěžím dojmem. K dispozici budou i jiné barvy, konkrétně světle modrá, světle zelená, oranžová, stříbrná a šedivá.

   
Zpracování je na dobré úrovni

Tělo Sagemu myX-2 je tvořeno jen ze dvou částí, a to přední a zadní plastové skořepiny. Obě části k sobě dobře lícují, skřípání plastů při běžném používání nezaslechnete. Chceme-li vyměnit SIM kartu, musíme obě plastové části oddělit. V dolní části si můžete všimnout malých modrých oválků ve stříbrném plastu, jde o zobáčky zajišťující držení obou částí při sobě. Nejlepším způsobem je chycení telefonu v dolní části mezi palec a ukazováček. Úspěch budou slavit menší prsty nebo nehty.

  
Plastové úchyty je třeba zmáčknout nehty

Místo pro SIM kartu je jako obvykle až pod baterií. Uživatelům, kteří často mění SIM karty, udělá radost způsob uchycení. SIM kartu stačí na své místo jen zasunout; žádné komplikované šuplíčky. Vysunutí je taktéž hračkou, lámání nehtů se nekoná.

  
Výměna SIM karty se neobejde bez vytažení baterie

Máme-li oddělaný zadní kryt, proč se nepodívat na Sagem v nahé kráse? Přední kryt je na kostře držen jen dvěma úchyty, stačí zatlačit na správných místech a je to. S předním krytem pravděpodobně vypadne i klávesnice zvláštních tvarů.


Sagem v celé své (nahé) kráse

Sporná klávesnice

Snad každého na první pohled zaujme zvláštní klávesnice. Tlačítka jsou v horizontálním směru spojena do jednoho pruhu. Materiálem není tvrdý plast, nýbrž měkká guma, tlačítka však mají malý zdvih a jistý stisk. Důsledkem je mírně nepohodlné, avšak přesné zadávání textu. Pochvalu si zaslouží jasné, zelené a hlavně rovnoměrné podsvícení. Rozvržení ovládacích tlačítek věrně kopíruje finského výrobce, jen tlačítka pro příjem a ukončení hovoru jsou zaměněna.


Klávesnice je z měké gumy, což na pohodlí nepřidá

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-2, Test, Úspěšný telefon, Francouz, Oblý design, Vejce, F +, Občasné volání, První úroveň, Velký nápis, Měkká guma