Sagem MyX-6: vybavený a s malebným menu (test)

Vlajková loď francouzského Sagemu se může pochlubit jedním z nejkrásnějších uživatelských rozhraní, digitálním foťáčkem s čtyřnásobným přiblížením. Dále nechybí mobilní Java a obrovská paměť.

Samotní uživatelé musí potvrdit, že poslední modely z dílny Sagem stojí opravdu za to. Trend nastartovaný modelem Sagem MyX-5 dospěl zatím do své nejlepší podoby v modelu MyX-6.

Sagem My X-6 nezapře svou silnou orientaci na multimédia a začíná už od balení telefonu. Horní stranu krabice ovládl velký kulatý a hlavně pohyblivý obrázek vysmátého nezletilce. Musím uznat, že je to velmi efektní a v záplavě nudných krabic příjemné rozptýlení.

  

Design šel stranou

Vlajkový model sice hýří funkcemi, ale s jeho zevnějškem je to už spornější. Je příliš jednoduchý až fádní. Ovšem vzhled je záležitost silně subjektivní a co se jednomu může líbit, druhý zavrhne. Díky nudnému vzhledu vypadá telefon daleko tlustší, než ve skutečnosti je. Tabulkové hodnoty přitom hovoří o 22 mm. Při pátrání po stranách telefonu objevíte jen sklíčko IrDA portu. Větší štěstí budete mít při pátrání v zadní části telefonu. Zde se nachází digitální foťáček a malé zrcátko. Čočka malého objektivu je chráněna zasouvacím jezdcem, tudíž se nemusíte bát zbytečného poškrábání či jiného úrazu. Při promačkání telefon trochu skřípe. Je to dáno systémem upevnění obou krytů – předního i zadního.

  

  

Jako malované plátno

Větší část přední strany zabírá mamutí displej. O jeho kvalitách nelze pochybovat, je z rodu TFT a na hřišti o rozloze 128 x 160 pixelů dokáže zobrazit až 65 tisíc barev. Jeho čitelnost na přímém slunci je velmi dobrá. Ohromný barevný potenciál a velký displej výrobce naplno využil při tvorbě menu. Grafické uživatelské rozhraní je velmi hezké a vkusné. Všechny ikony jsou krásně vystínované a pozadí pod nimi se podle úrovně vnoření mění a přináší zajímavé tapety.


Pestrobarevné menu vás provází po celou dobu

Menu staví na tradici posledních modelů. V levém sloupci naleznete šest ikon, přičemž aktivní ikona je vyobrazena ještě jednou ve zbytku displeje. O tom, že je animovaná se snad nemusím ani zmiňovat.  U většiny konkurenčních telefonů je graficky vyvedena pouze první úroveň menu a dále už pokračují v textovém režimu. Sagem MyX-6 má odlišnou strategii – jeho podmenu jsou vyvedena ve stejné grafice. Dokonce i tři úrovně níže. Neplatí to ovšem u všech položek v menu. Některé hned z první přímo skočí do obdoby textového režimu. Přestože je menu grafické a také animované – vůbec se neloudá. Tady má před konkurencí velký náskok.

Ovládání nepřekvapí

Pro pohyb v menu slouží kurzorová elipsa pod displejem. Zpočátku si na ni budete chvíli zvykat, ovládá se docela stěží. Pro potvrzení respektive zrušení volby, využijete dvojice kontextových kláves. Jsou celkem drobné a chvílemi zároveň s nimi stisknete i tlačítka s piktogramy telefonu. Jedná se o dvojici tlačítek pro zapnutí/vypnutí telefonu a příjem/ukončení hovoru. Stejně jako u většiny předchozích modelů Sagemu, můžete i zde v klidovém stavu využít dvojici kontextových tlačítek pro rychlé spouštění aplikací. Tlačítka numerické klávesnice jsou velmi drobná a mají nízký zdvih. Chce to více síly je zmáčknout. Stisk je však jistý a v rychlém psaní textovek vás nebude obtěžovat. Zamknutá klávesnice se odblokuje trochu netradičně - delším podržením klávesy se zeleným telefonem. 

  
Kryty jsou výměnné

  

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-6, Pohyblivý obrázek, Černobílý odstín, Test, Spokojenost uživatelů, Menu, Noční vypínání, První úroveň