Sagem myX-7: moje francouzská sedmička (test)

Nejlepší mobilní telefon francouzského výrobce Sagem myX-6 byl sice dobře vybavený, ale další vylepšení mu jen prospěla. Nový model myX-7 nepřináší zásadní novinky, ale zvládne pár důležitých věcí navíc.
Kapitoly článku

Telefonní seznam jako Otesánek

Model myX-6 disponoval poměrně velkou sdílenou pamětí, kterou nový telefon ještě zdvojnásobil. Nyní můžete využít až 4,6 MB, které asi nebude problém zaplnit díky foťáku a podpoře Javy, ale i tak je to nadprůměrná kapacita.

   

Do telefonního seznamu se dostanete nejrychleji kombinací šipky dolů a levého kontextového tlačítka. Telefonní seznam je vícepoložkový a zobrazuje současně kontakty z karty SIM i z telefonu. Při kopírování kontaktů z karty budete mít tedy zdvojené záznamy. Vyhledávání v seznamu je možné pouze podle prvního písmene a je poměrně pomalé. K jednomu kontaktu lze uložit celkem devět údajů a také fotografii dotyčné osoby.

  
V seznamu vás čeká vyhledávání podle prvního písmene a zdvojené záznamy

Během vytváření kontaktu můžete osobu přímo vyfotit, což vám telefon sám nabídne. Fotografie se pak samozřejmě objeví na displeji ve chvíli, kdy vám daná osoba zavolá. Jednotlivé kontakty lze dále zařadit do několika skupin – šest jich máte připravených od výrobce, další si můžete vytvořit. Skupiny mohou mít různé vyzvánění i tématickou ikonu. Jen s vyzváněcími profily je Sagem trochu na štíru, volit můžete pouze mezi normálním profilem a úplným tichem.

Kvalita zvuku při hovoru je na velmi dobré úrovni, stejně je na tom dle vlastní zkušenosti i citlivost na signál. Příjemnou funkcí je hlasité handsfree, které pracuje bezchybně a ve srovnání s konkurencí o třídu lépe. V balení naleznete také praktické příslušenství v podobě osobního handsfree.

Nejen barevné zprávy

Pro textové zprávy nabízí Sagem myX-7 dobré zázemí, pohodlný je především velký displej a paměť na sto zpráv v telefonu. Vše bohužel trochu kazí klávesnice, konkrétně stísněná spodní tlačítka, se kterými si poradíte pouze za pomoci ostrého nehtu. Testovaný model ještě nebyl vybaven českým prostředím, a tak se nedalo spolehnout ani na český slovník T9.

  
Textovky se na klávesnici nepíší moc dobře

Výhrady mám i k dalším drobnostem: při odpovídání na příchozí zprávu musíte zbytečně třikrát potvrdit svůj úmysl, než se vám podaří textovku konečně odeslat. Nejdříve potvrdíte poslání, následuje zbytečné schválení čísla, když jste již předtím zadali Odpovědět, a následuje ještě jedno potvrzení, že opravdu hodláte zprávu odeslat na toto číslo. Stejně vás dokáže vytočit i příchozí zpráva – pokud máte něco rozpracovaného, třeba rozepsanou zprávu, objeví se na displeji upozornění na příchozí zprávu, ale nemůžete si ji hned přečíst. Telefon nabízí pouze funkci Zpět k rozdělané práci.

Na rozdíl od minulého modelu se ovšem zlepšily informace o počtu rozepsaných zpráv a o znacích, které zbývají do konce textovky. Sedm řádků při psaní a o jeden víc při čtení jistě ocení každý, i když písmový font je trochu malý. Naštěstí je možné aktivovat zvětšení písma, které vás sice připraví o jeden řádek, ale nikoli o zrak. Do každé textovky můžete vložit krátkou animaci, obrázek nebo zvuk; někomu se může hodit i formátování. Sagem myX-7 podporuje také multimediální zprávy MMS.

Hrátky s fotoaparátem

Vestavěným fotoaparátem disponoval i předešlý model, zde se u myX-7 nic nezměnilo, ovšem novinka přidává ještě něco navíc - video. Samotný fotoaparát je průměrný, má rozlišení 640 × 480 bodů. Objektiv chrání před poškrábáním praktická krytka. Pokud spustíte režim focení a krytku necháte zavřenou, telefon pozná podle tmavého snímku, že není něco v pořádku, a upozorní na to.

  
Lákavá novinka - video 

U minulého modelu jsme chválili možnost přiblížit si focený objekt až čtyřnásobně. Tato zajímavá funkce zůstala zachována, ovládá se horní a dolní kurzorovou klávesou. Stiskem levé klávesy vyvoláte čtyři režimy focení podle světelných podmínek – normální, proti světlu, venkovní a noční. Stiskem pravé si určujete, zda budete fotit naležato či nikoli.

  
Čtyřnásobné přiblížení v akci

Vyfocené snímky lze uložit do telefonu ve dvou stupních komprese, ukládání je ovšem trochu pomalejší. Tím ale práce s fotkami nekončí. Fotografie můžete editovat, upravit jas, kontrast, ostrost nebo je rozmazat. Můžete je také zvětšit, převést do černobílých odstínů, odstínů sépie nebo je udělat plastickými. Zajímavou možností je vložení fotografie do připravených rámečků – některé lze vidět na obrázcích. Fotku lze také obohatit o další objekt, typické jsou třeba komiksové bubliny. Co se týče práce s fotografiemi nabízí Sagem více než konkurence.

   
Čtyři možná nastavení režimů focení

  

Horkou novinkou v telefonu jsou videozáznamy. Můžete pořizovat krátké záznamy o délce, která závisí na zvolené kompresi. Pořízené video ve formátu 3GP si lze v telefonu přehrát, nebo ho odeslat pomocí MMS zpráv.



Ukázka:  video ve formátu pro MMS video1 (vyšší kvalita/56kB), video2 (horší kvalita/45kB)
              normální - video3 (vyšší kvalita/171kB), video4 (horší kvalita/165kB)


Článek pokračuje v další kapitole. Budeme se v ní věnovat zábavě, organizaci času, způsobům připojení a konečnému hodnocení.

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-6, Sagem myX-7, Nadprůměrná kapacita, Sedmička, Ostatní oblast, Focený objekt, Sed, Podpora aplikací, Černobílý odstín, Francouz, F +, Hlavní využití, Barevné ladění, Dobrý čas, Test