Sagem myX-8: elegantně zabalený špičkový displej (test)

Mobilní telefon Sagem myX-8 nabízí moderní, atraktivní design, bohatou výbavu a nadstandardní multimediální zázemí. Může se také pyšnit brilantním displejem, který nenajde mnoho konkurentů. A navíc má Bluetooth, MP3, paměťovou kartu...

Přiměřeně energie

Pod plastovou skořepinou se ukrývá akumulátor Li-Ion s kapacitou 900 mAh. Pode informací výrobce má poskytnout dostatek energie pro necelých třináct dnů v pohotovosti nebo až pro čtyři hodiny hovoru. Při krátkém testování jsme se divili, že tyto hodnoty nejsou zřejmě až tak nadsazené, jak tomu většinou bývá. Telefon vydržel vskutku dlouho, bohužel zatím nebyl čas na důkladné prověření výdrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt a co se pod ním skrývá

Při hodnocení vzhledu telefonů vždy vstupujeme na poměrně tenký led. Vždyť to, co se může líbit jednomu z nás, může kohokoli druhého téměř odpuzovat. Přesto si zde troufnu tvrdit, že vzhled tohoto mobilního telefonu se opravdu povedl a je rozpracován opravdu do nejmenších podrobností. Dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni, telefon ani při opravdu silných stiscích nijak výrazně nevrže. Také materiál přístroje je příjemný na dotek a jedinou výhradu lze mít pouze k provedení klávesnice. Samotná numerická tlačítka jsou vměstnána do spodní části telefonu a celý mobil je tak při psaní palcem jedné ruky příliš „těžký na hlavu“ a snaží se vyklouznout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon v první řadě

Mobilní telefon Sagem myX-8 byl pro telefonování zřejmě zrozen. Citlivost na signál mobilní sítě je subjektivně na velmi dobré úrovni, hlasitost i reprodukce je až překvapivě kvalitní. A to jak v případě použití vestavěného hlasitého handsfree, tak i při klasickém telefonování.

Na příchozí hovory či zprávy můžete být upozornění polyfonickými vyzváněcími melodiemi s čtyřiceti hlasy. Pro vyzvánění můžete použít také zvukové soubory ve formátech MP3, WAV, iMelody, AAC, MIDI, AMR a (ad)PCM. V telefonu však nenajdete běžné vyzváněcí profily, přepínat můžete pouze mezi běžným a tichým módem, ve kterém telefon upozorňuje pouze vibracemi. Ty jsou dostatečně silné a při tom stále ještě přijatelně diskrétní.

Pod křídly grafiky a animace

Ihned po zapnutí telefonu vás přivítá animovaný úvod, který pouze lehce naznačí kvality displeje. Grafické prostředí je přehledné a ve svém provedení se v ničem neodlišuje od zavedených zvyklostí. Hlavní nabídka je tvořena dvanácti ikonami uspořádanými do matice. Každá z nich je skvěle a do detailů prokreslena a svém zvýraznění také líbivě animována.

Tip: klikněte na obrázek displeje a objeví se větší náhled, ve kterém vyniknou všechny detaily

   
Různé tapety na hlavním displeji

Do hlavní nabídky se dostanete vychýlením joysticku do stran nebo stisknutím. Jednotlivé směry joysticku bohužel nelze nastavit vybraným funkcím. Stejně tak nelze přiřadit položky rychlé volby numerickým tlačítkům. Nastavit lze pouze funkce kontextových kláves. Kolébkové tlačítko na pravé boku telefonu nemá v pohotovostním stavu žádnou funkci.

 
Hlavní nabídka • dílčí nabídka

V hlavní nabídce telefonu se lze pohybovat prostřednictvím číselných zkratek a zamrzí, že v dalších úrovních jsme o tuto možnost ochuzeni. Tyto podnabídky jsou opět tvořeny ikonami, které jsou ale o poznání větší a v úzkém sloupečku zobrazeném při levém okraji displeje se zobrazují ikony nabídek aktuální sekce. Barvu a styl nabídky si můžete zvolit za tří variant.

   
Hlavní nabídka v různých barevných schématech • kontextovým klávesám můžete nastavit vybrané funkce

Běžné ovládání telefonu je docela svižné. Ovšem v některých situacích, například při prohlížení obrázků, má telefon nepříjemné prodlevy. Vnitřní paměť telefonu je sdílená a má kapacitu čtyřicet megabajtů. Ty lze v případě potřeby rozšířit prostřednictvím miniSD paměťové karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu se zpřístupní po sejmutí krytu, baterii však není nutné vytahovat

Telefonní seznam

Sagem myX-8 dokáže v telefonním seznamu zobrazit položky uložené ve vnitřní paměti přístroje společně s kontakty uloženými na SIM kartě. Můžete však zvolit také pouze jeden seznam. Hromadné přesunutí všech kontaktů ze SIM karty do vnitřní paměti je však také možné, ovšem pouze při prvním vložení každé nové karty.

  
Vyhledávání v telefonním seznamu a náhled na kontakt

Vnitřní telefonní seznam je pochopitelně vícepoložkový a umožní ke každému jménu přidat tři telefonní čísla, dvě e-mailové adresy, jednu adresu webových stránek, běžnou poštovní adresu, název společnosti, poznámku, specifické vyzvánění i fotografii. Kontakty nelze členit do klasických skupin, je však možné vytvářet distribuční skupiny pro hromadné odesílání zpráv.

  
Editace záznamu


V další kapitole se zaměříme na zprávy a multimediální funkce. Dále prozkoumáme možnosti integrovaného fotoaparátu a projdeme si ostatní doplňkové funkce.

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-8, Displej, Zvukový formát, Nejmenší podrobnost, Gucci, Kvalitní podsvětlení, Heineken, Test, Vypouklé zrcátko, ? Displej, Skvělý kontrast, Elegant, Stejná hodnota, Notre Dame, Špičkový displej, Tenký led