Sagem myX5-2: z ruky nevyklouzne (test)

Novinka Sagemu v podobě modelu myX5-2 je považována za nástupce prvního barevného modelu myX-5, čemuž odpovídá i jeho označení. S původním modelem ale nemá téměř nic společného a ve všech ohledech ho hravě předčí.
Kapitoly článku

Povedený adresář

Telefonní seznam Sagemu myX5-2 umožňuje ke každému kontaktu uložit až tři telefonní čísla, dva e-maily, adresu webových stránek, poštovní adresu, název společnosti a krátkou textovou poznámku. Ke každému kontaktu lze navíc přiřadit vyzvánění a fotografii. Počet uložených jmen se podle výrobce řídí pouze volnou pamětí, jejíž kapacita je 3 MB. Dodávaný synchronizační program WellPhone, o kterém se zmíním ještě později, se však u volné paměti netají hodnotou 1 054 – otázkou však zůstává, zda položek či kontaktů. Důležité však je, že je telefonní seznam na vysoké úrovni, mrzí pouze vyhledávání jen dle prvního znaku.

 
Telefonní seznam • přidání kontaktu • zobrazení obrázku při volání 

Nový Sagem pracuje ve třech GSM pásmech (900, 1800, 1900 MHz). Pro telefonování v hlučném prostředí je jako stvořený díky hlasitému a kvalitnímu podání hlasu v reproduktoru. Navíc je k dispozici i hlasitý odposlech, který patří k jedněm z nejpoužitelnějších. Mnohé potěší i přítomnost lehké handsfree sady v základním balení, jejíž kvalita ale mnohé nepřesvědčí. Navíc postrádá tlačítko pro přijetí hovoru, což její použitelnost jen znesnadňuje. Při probíhajícím hovoru máte k dispozici všechny funkce telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lehkou handsfree dostanete k telefonu 

Ačkoli se sám výrobce chlubí na krabici HiFi vyzváněcími tóny, opravdoví zvukoví fajnšmekři by při poslechu těchto tónů šli do kolen. Jako vyzvánění jsou použity soubory MIDI a WAV a v kvalitě má Sagem co dohánět. Nezvyklé je nastavování hlasitosti vyzvánění až po volbě vyzváněcího signálu, další nevýhodou jsou chybějící profily.

Komfortní psaní

Jak už jsem zmiňoval, myX5-2 má skutečně kvalitní klávesnici. K dispozici máte několik druhů zpráv: SMS, EMS a MMS. E-mailový prohlížeč bohužel chybí. Nemusíte ale zoufat, jelikož povedených emailových klientů je dostatek v mobilní Javě, se kterou si telefon rozumí.

 
Nabídka zpráv • psaní velkým a malým písmem • tvorba multimediální zprávy

Při psaní zpráv si lze zvolit velikost písma. Při nejmenší velikosti vidíte až sedm řádků a při největší čtyři. Telefon viditelně odpočítává napsané znaky, případně počítá výslednou velikost u psaní multimediálních zpráv. Pro prediktivní vkládání textu je použit systém T9, který lze nastálo vypnout. Píše s diakritikou, ale před odesláním háčky a čárky odstraní, tudíž vás neobírá o cenné znaky. V telefonu naleznete paměť na 100 SMS zpráv, navíc si lze zvolit, zda se mají ukládat i odchozí textovky. Na MMS je k dispozici paměť velikosti přibližně 400 kB, maximální velikost odesílané multimediální zprávy je omezena na 100 kB.

Úsměv prosím

Telefon má integrovaný fotoaparát s rozlišením VGA – 640 × 480 obrazových bodů. Rozlišení snímků lze ale nastavit ve třech krocích, přičemž můžete vybrat i možnost volby až po pořízení záběru, což považuji za velmi praktické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené mobilem

Kompozice snímku za slunečného počasí je vinou špatné čitelnosti displeje založena spíše jen na odhadu. Oproti jiným modelům výrobce je u my X5-2 použit snímač CMOS, který kvalitu pořízených snímků zhoršuje. K dispozici máte i čtyřnásobný zoom, možnost nastavení automatické spouště. Nastavit lze zvuk závěrky, který můžete popřípadě i zcela vypnout. Obrázky se ukládají do přehledné galerie, kde s nimi lze dále pracovat.

 
Hledáček fotoaparátu • složka s obrázky a možnosti editace


V další kapitole se zaměříme na doplňkové funkce a práci s daty, dočkáte se také závěreného zhodnocení telefonu

Témata článku: Sagem, , Sagem myX5-2, Siemens CX65, Sony Ericsson T630, Červený telefon, Vybraná položka, Efektní design, Vypouklé zrcátko, Měkčený plast, Malý zdvih, Test, Nejmenší velikost, Kvalitní podání