Samsung B7330 OmniaPRO: Man in Black (test)

Pracovní smartphone s hardwarovou QWERTY klávesnicí, HSDPA, Wi-Fi a operační systém Windows Mobile 6.5. Typický byznysmen!

Plná datová

U pracovního telefonu je důležitá paleta datových připojení. V Samsungu nenechali nic náhodě. Základem jsou GPRS a EDGE třídy 10. V sítích třetí generace se připojíte přes HSDPA s maximem 7,2 Mbps a dostupné je i HSUPA s odesíláním dat rychlostí 2 Mbps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Datové připojení lze jednoduše sdílet pomocí Bluetooth i USB

Nezapomnělo se na Wi-Fi a na krátké vzdálenosti využijete také Bluetooth. Výrobce integroval i GPS čip, zapomněl však na navigační aplikaci. Samozřejmě, dostupná je celá řada kvalitních produktů od třetích stran, je však třeba počítat s náklady navíc. Jinak integrovaný GPS modul využijete pouze při geotaggingu.

Součástí systému Windows Mobile 6.5 je vylepšený prohlížeč Internet Explorer. Oproti předchozím verzím je velkým krokem vpřed, za konkurencí ale výrazně zaostává. Kvalita zobrazovaných stránek je dobrá a výhrady nemáme ani k nastavení, browser je však neuvěřitelně pomalý. I při dobrém datovém připojení trvá načtení, zpracování a zobrazení stránky neskutečně dlouho.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobilní verze Internet Exploreru

Stejně máme výhrady i k pohybu po stránce. Samsung B7330 OmniaPRO nemá dotykový displej, a proto se pro pohyb používá čtyřsměrné tlačítko. Nefunguje ale tak rychle a precizně jako na Nokii, hlavne na posouvání stránky třeba dlouho čekat. Celkově hodnotíme prohlížeč Internet Explorer jako podprůměrný. Naštěstí existují prohlížeče od třetích stran, zejména Opera Mobile, která se Samsungem B7330 OmniaPRO pracuje bezchybně.

Pomocí datových přenosů je možné i připojení ke službě My Phone a vzdálené synchronizaci kontaktů, úkolů, záznamů z kalendáře, multimediálních souborů či SMS zpráv. Službě My Phone jsme se podrobně věnovali v samostatném článku.

Slabá hudba

Ve Windows Mobile 6.5 přibylo několik nových, standardních aplikací. Jde například o rychlý přístup k finančnímu zpravodajství MSN Finance, počasí MSC Weather, službě Windows Live a obchod Windows Marketplace. Z internetového obchodu Microsoftu je možné stahovat aplikace určené speciálně pro vaši platformu. Výrobce se ale o obchod příliš nestará, a tak tam nenajdete zrovna široký výběr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Doplňkové aplikace

Multimediální funkce zastupuje přehrávač hudebních souborů. Samsung však v tomto ohledu zklamal a nepřidal vlastní přehrávač. Spolehnout se tak třeba na obstarožní a nepříliš použitelný Windows Media Player.

Klepněte pro větší obrázek 
Windows Media Player

Samozřejmě, v případě potřeby je možné lepší přehrávač doinstalovat (a na internetu jich lze nalézt několik desítek), ale to už je starost navíc a je chybou, že Samsung B7330 OmniaPRO není standardně vybaven lepším přehrávačem. S externím přehrávačem navíc ztrácíte výhodu přístupu k hudbě přímo z homescreenu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Skiny pro WMP

Přehrávači sekunduje stereo FM rádio, které však funguje pouze s připojeným headsetem. Samozřejmostí je podpora podcastů, internetového rádia a streamingu. Vzhledem k absenci 3,5 mm Jack konektoru nepředpokládáme, že hudební funkce Samsungu B7330 OmniaPRO budou patřit k nejpoužívanějším.

Klepněte pro větší obrázek 
Rádio funguje jen po připojení headsetu, který slouží jako anténa

3 Mpx základ

Ani v dalších multimediálních disciplínách Samsung B7330 OmniaPRO neoslní. Jeho fotoaparát pracuje při rozlišení 3,2 Mpx a přítomna je i funkce automatického zaostřování. Chybí však přisvětlovací dioda, tak žádné zázraky nečekejte. Maximální rozlišení fotografií je 2 048 × 1 536 obrazových bodů.

Nastavit je možné ISO, vyvážení bílé, režim zaostřování a přidat se dají i efekty BW, sépie a negativu. V rámci nastavení lze zvolit tři režimy kvality. Samsung B7330 OmniaPRO nahrává video v QVGA rozlišení při 30 snímcích za sekundu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací fotografie

Těžký osud

Samsung B7330 OmniaPRO nemá snadnou pozici. Trh s pracovními komunikátory je nasycen zařízeními od tradičních výrobců jako Nokia, BlackBerry či HTC. Samsung navzdory dobrému marketingu a silné značce patří v této oblasti mezi nováčky.

Přízeň uživatelů si nová OmniaPRO může naklonit zejména kvalitní klávesnicí a operačním systémem Windows Mobile 6.5 Standard s několika výraznými vylepšeními. Pochválit musíme i velký displej a bohaté možnosti datových připojení.

Naopak kritiku si Samsung B7330 OmniaPRO zaslouží za mírnou pomalost, absenci 3,5 mm Jack konektoru pro sluchátka a slabší fotoaparát. Samsung B7330 OmniaPRO už je na trhu, přičemž jeho cena ve volném prodeji se pohybuje kolem 7 500 Kč, operátoři tento přístroj nenabízejí.

Témata článku: Samsung, , HTC Snap, Přehledné zobrazení, Dobrá práce, Čtvercový displej, Sam, Pracovní telefon, Man, Black, Samsun, Konkurenční zařízení, Úspěšný koncept, Formát microSD, Test, Široký výběr, Speciální téma, Týdenní přehled, Externí přehrávač