Samsung C300: průvan v kapse neudělá (test)

Nemá foťák a nepřehraje hudbu, zato je levný, jednoduchý a ale své základní funkce zvládá na výbornou. Bude se vám líbit.
Kapitoly článku

Po období horečného honění za přidáváním dalších a dalších funkcí, které uživatelé čím dál méně a méně používali, je potěšující sledovat snahu výrobců obsadit i nejnižší patra produktové nabídky. Zároveň tímto oslovit i méně majetné telefonisty nebo uživatele, kteří nepotřebují fotoaparáty, sítě třetí generace, multimediální přehrávače atp. Naopak ocení jednoduchost ovládání a také solidní vzhled. Doufám, že navždy pryč jsou časy, kdy si při vyslovení slov low-end každý vybavil cihličku nevzhledného designu, kterou se pomalu styděl vytáhnout na veřejnosti. V dnešním testu se podíváme na zoubek Samsungu C300, nad kterým technoid ohrne nos, ale nenáročnému mobilnímu uživateli poskytne to hlavní – telefonování, esemeskování a líbivý design.

IMG_6766.jpg IMG_6767.jpg IMG_6768.jpg IMG_6769.jpg

Klíčové vlastnosti

  • pevná nevrzající konstrukce
  • praktické ovládání
  • kvalitní klávesnice
  • dobře čitelný displej
  • příjemné rozměry
  • hlasitý odposlech
  • celkově dobrý pocit z telefonu

Hlavní nedostatky

  • telefon neumí zvonit a vibrovat zároveň
  • pro kontrolu zmeškaných událostí nutno telefon oživit
  • chybějí vyzváněcí profily
  • chybí FM rádio, hudební přehrávač
  • absence paměťové karty
  • přítomnost jen GPRS z bezdrátových technologií 

Kde jen jsem to už viděl...

Návrháři Samsungu C300 zrecyklovali formu jiného mobilu stejného výrobce, a to Samsungu X530. Samozřejmě cétřístovka doznala dílčích designérských změn, ale hlavní linie byly už dány. Ovšem není to vůbec na škodu, ba právě naopak to novému modelu přidalo na atraktivitě. Jak jste si už jistě všimli z okolních fotografií, C300 je telefon s vysouvací konstrukcí, tzv. slider. Jeho rozměry jsou příjemných 92 × 44 × 19 mm při váze 94 g. Telefon výborně padne do ruky, palec bez problému nahmatá výstupek pro zachycení při vysunutí horní části. Stejně tak i všechny ovládací prvky v zavřeném stavu jsou lehce dostupné.

IMG_6770.jpg IMG_6777.jpg 
C300 jsme k testování dostali v černé barvě, kromě ní se můžete ještě na pultech obchodů setkat se stříbrnou, nebo i dokonce s kombinací obou výše zmíněných. Černá barva k přístroji sedne a dodá mu punc elegance, který ovšem zmizí, jakmile se ho dotknete trošku upocenými či zamaštěnými prsty a zanecháte tak svůj otisk. Ač se nejedná o ten nejvhodnější telefon pro daktiloskopa, přeci jen bude nutné věnovat zvýšenou péči jeho vnější údržbě.

cvysouvakC300dveaff.jpgcvysouvakC300dveaw.jpgcvysouvakC300tri.jpg
Všechny tři barevné kombinace, ve kterých si třístovku můžete koupit

Na mobilu nenajdeme moc tlačítek či jiných funkčních prvků. Krom přední strany, kde nalezneme především displej a blok funkčních tlačítek, můžeme objevit konektor pro sluchátka (jack 2,5 mm) společně s mřížkou reproduktoru na pravém boku a konektor pro nabíječku na straně dolní. Po vysunutí horní části se nám ukáže ještě standardní numerická klávesnice.

IMG_6775.jpg IMG_6778.jpg IMG_6764.jpg 
Konektor pro handsfree se skrývá za nenápadnou krytkou • konektor nabíječky je tradičně na spodní straně

Konstrukce Samsungu je příkladně pevná. Při stisku nic nevrže, a to dokonce ani kryt baterie na zadní straně, ani se nic neviklá. Jedinou slabou vůli jsem spozoroval ve vysunutém stavu, kdy byl patrný minimální pohyb do stran, nepovažuji to ovšem za vážný nedostatek. Samsung umí vyrábět pevné telefony a C300 je toho dalším důkazem. Konstrukčně hodnotím proto přístroj na výbornou.

Pod zadním krytem telefon schovává akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 800 mAh. Výrobcem udávané doby pohotovostního režimu jsou až 325 hodin a doba hovoru až sedm hodin. V praxi mi telefon vydržel 4-5 dní střídmého provozu. Samozřejmě výdrž telefonu je ovlivněna způsobem používání, ale domnívám se, že i tři dny intenzivního používání mobil zvládne bez potíží. Do plného stavu se baterie dobije za necelé dvě hodiny.

IMG_6771.jpg IMG_6772.jpg IMG_6773.jpg 
Ani kryt baterie neruší příkladně pevnou konstrukci vysouvacího telefonu

Klávesnice a displej nenadchnou, ani neurazí

Kvůli snížení ceny na minimum použil Samsung dnes řídce se vyskytující pasivní displej CSTN. Jeho rozlišení je na low-end plně dostačujících 128 × 160 obrazových bodů. Displej je překvapivě dobře čitelný i na přímém slunci, ani pozorovací úhly nejsou nejhorší. Jediné zkreslení se projeví při naklánění nahoru a dolů, kde v krajních pozicích je patrná inverze barev. Již v dřívějších recenzích jsme chválili pasivní displeje Samsungu a nejinak to je i nyní. Jas i kontrast jsou dostačující, stejně tak i zobrazení barev je na velmi dobré úrovni. Jas si můžete nastavit v pěti krocích, kontrast dokonce ve 23 krocích, přičemž na nejvyšší úrovni je displej téměř bílý. Podsvícení si můžete nastavit na dobu pět sekund, 30 sekund, jedna a tři minuty, nebo nechat displej zářit pořád. Navíc displej svítí opravdu hodně a použil jsem ho bez problému i jako nouzovou svítilnu.

IMG_7971.jpg IMG_7972.jpg
Rozlišením displej odpovídá třídě low-end, kvalitě není co vytknout 

Funkční blok klávesnice je vyrobený z plastu a díky konstrukci přístroje je vždy dostupný. Je výborně zpracovaná, tlačítka mají jistý zdvih i stisk, vyhovovala mi také jejich velikost. Snad jen uživatelé s většími prsty mohou mít problém s křížovými směry, ale i do nich se dá s minimálním úsilí strefit. Křížové tlačítko je navíc zvýrazněno vkusným pochromovaným obdélníkem. Klávesnice jsou typické pro stáj Samsung. Dvojice kontextových tlačítek v horních rozích, v dolních pak obligátní zelené a červené sluchátko, mezi nimi mazací klávesa C. Středové tlačítko umí potvrzovat, ovšem na pohotovostním displeji opět spouští WAPový prohlížeč.

IMG_6776.jpg IMG_6779.jpg IMG_6781.jpg IMG_6783.jpg 
Klávesnice Samsungu C300 udělá dobrou službu i vášnivým textovkářům

Po vysunutí horní části se nám odkryje klávesnice s dvanácti numerickými tlačítky. Tentokrát jsou vyhotoveny z pryže. Ač ke „gumovým“ tlačítkům přistupuji vždy s nedůvěrou, C300 mě mile překvapila. Při stisknutí tlačítka ucítíte i uslyšíte zřetelný stisk. Navíc není potřeba vyvíjet zvýšenou námahu pro stisk. Tlačítka jsou mírně vystouplá a vzájemně oddělená, což napomáhá psaní poslepu. Psaní na třístovce je vskutku bezproblémové a i náruživým textovkářům mobil mohu doporučit.

Podsvícení kláves je bílé, rovnoměrné, dolní numerická klávesnice září jasněji než horní funkční díl, ovšem není problém přečíst ani v noci žádný popisek. Snad jen křížový ovladač mohl být podsvícen lépe. Oceňuji praktickou možnost si nastavit podsvícení jen na určitou dobu, typicky v noci, a tím ušetřit drahocennou energii akumulátoru.

IMG_6790.jpg IMG_6791.jpg IMG_6792.jpg
Displej i klávesnice jsou příkladně podsvíceny

Témata článku: Samsung, , Samsung C300, Samsun, Praktické ovládání, Test, Strast, Sam