Samsung C300: průvan v kapse neudělá (test)

Nemá foťák a nepřehraje hudbu, zato je levný, jednoduchý a ale své základní funkce zvládá na výbornou. Bude se vám líbit.
Kapitoly článku

Zkoumáme prostředí: nastavíme zvuk hned z hlavní nabídky

Hlavní displej můžete zkrášlit tapetou, v telefonu jich najdete šest. Zajímavá je možnost použít tapetu animovanou s digitálními či analogovými hodinami a nebo s praktickým zobrazením kalendáře. U zobrazení hodin se již ale na displej nevejdou informace o síti. V horní části displeje najdeme lištu stavových informací o síle signálu, stavu akumulátoru a dalších informujících ikonek (například R pro indikaci roamingu). V dolní části pak nalezneme dvojici popisků pro jednotlivá kontextové tlačítka. Těm jsou napevno přiřazeny funkce vstup do hlavní nabídky a kontakty. Kromě toho lze přiřadit další funkce všem čtyřem směrům křížového ovladače. Mezi těmito funkcemi můžeme najít i méně obvyklé, které nejednomu uživateli mohou zpříjemnit používání telefonu, například Výběr sítě.

  
Možnosti vzhledu pohotovostního displeje

Po vstupu do hlavní nabídky už lze použít prostřední tlačítko jako potvrzovací. Zobrazí se nám matice devíti ikon, právě aktivní je animovaná. V menu se lze pohybovat klávesovými zkratkami. Přijde mi, že Samsung si chtěl maticové menu udržet za každou cenu, a proto zde najdeme položky často skryté jen pod jednou nabídkou. Například v hlavní nabídce existuje zvlášť položka Nastavení zvuku, Nastavení telefonu (ukrývající nastavení displeje, zabezpečení, atd.) i Síťové služby. Z dalších položek jmenujme: SIM Toolkit, Záznamy hovorů, Zprávy, Zábava, Organizér a Kontakty. Podnabídky jsou již textové, v seznamu pod sebou.


Hlavní nabídku tvoří matice devíti ikon • nižší úroveň menu

Co se mi líbí a co vychází z vysouvací konstrukce telefonu je možnost přijmout hovor pouhým vysunutím horní části a naopak ukončit ho zaklapnutím (podobně jako u „véček“). Tuto funkcionalitu lze vypnout v nabídce, pokud by se vám z nějakého důvodu nelíbila. Obdobně, při zaklapnutí přístroje ukončíte veškeré operace a automaticky se dostanete na hlavní displej a zamknete klávesnici.

Další příklad jednoduchosti ovládání telefonu: zobrazení a smazání přijaté SMS. Přijde zpráva, otevřete mobil, stiskem kontextové klávesy SMS zobrazíte, pak třikrát zmáčknete potvrzovací střed, čímž smažete zprávu a zasunete horní díl. Toť vše. Rychlé a bezproblémové.

Prazáklad všeho: telefonování a esemeskování

Do telefonního seznamu se vejde 1000 vícepoložkových záznamů. Je možné uložit ale jen čtyři položky ke každému číslu (mobilní, pracovní a domácí číslo, e-mailová adresa). K jednotlivým číslům tedy nemůžete určit jiné vyzvánění. Dále je možné čísla třídit do skupin, které už lze rozlišit jiným vyzváněním. Ty mohou být šestnáctihlasé. Jejich hlasitost je dostatečná, výběr už moc ne. Melodie pro hovory jsou dostatečně hlasité, ovšem zprávy jsem kolikrát neslyšel, i když byla nastavena hlasitost nejvyšší. Jsou poměrně nevýrazné. Samsung C300 zvládá buď vibrovat, nebo zvonit, a nebo vibrovat a až potom zvonit. Vyzváněcí profily bohužel chybí. Je možné jen rychle zapnout tichý režim pomocí klávesy mřížka (#). Vibrace jsou velmi silné a i hlučné.


Nabídka telefonního seznamu • vyhledávání postupným psaním • detail kontaktu

Registr hovorů zobrazí až dvacet položek podle kategorií, vždy s patřičnou ikonkou. Při hovoru lze aktivovat hlasitý odposlech, který je velmi kvalitní. I při běžném telefonování je dostatečně srozumitelný, protistrana si taktéž nestěžovala.

 
Skupiny volajících • nastavení zvuků • výpisy hovorů

C300 podporuje všechny zprávy – standardní SMS, rozšířené EMS i moderní MMS. Do paměti se jich vejde 200. Pro psaní máte k dispozici sedm řádků textu, pro čtení stejně tak. Při psaní vám může asistovat slovník T9, která píše bez diakritiky. Pomocí dobré klávesnice není strastí psát i delší zprávy. Ty mohou mít až 918 znaků, které se odpočítávají od začátku, a při překročení jedné SMS jste o tom informováni. Během psaní lze přidávat jednoduché emotikony, obrázky a zvuky a tím tvořit EMS zprávu. MMS editor je jednoduchý, ale kvůli absenci fotoaparátu nebude zřejmě často používán.

   
Výběr typu zpráv • nabídka zpráv • píšeme a čteme SMS

  
Výpis přijatých zpráv • tvorba MMS • ukazatel stavu paměti pro MMS

Zbylé funkce

Můžeme brát za samozřejmost, že již v každém mobilním telefonu, nehledě na výrobce, najdeme tu více, tu méně pokročilý kalendář a organizační funkce. Nejinak je tomu i u C300. Kalendář spadá do kategorie těch jednodušších, nabízí jen měsíční pohled a týden začíná nedělí. Seznam úkolů je pěkně vyvedený, nabízí tři možnosti priorit a čas plnění. Budíky v telefonu najdeme hned tři – jednorázový, denní a ranní. Ani u jednoho ovšem nejdou nastavit dny. Dále tu máme světový čas s grafickou mapou světa. Kalkulačku též najdeme v každém mobilu, ta samsungová zvládne i závorky. Cétřístovka nabídne i záznamník, jedna položka může mít až 30 sekund a do paměti se jich vejde 100 kB. Předposlední funkce je převodník měn a poslední pak prohlížeč WAPu ve verzi 1.2.

 
Nabídka organizačních funkcí • kalendář • vložená událost • úkolovník

 

Pro chvíle oddechu si můžeme zahrát čtyři javové hry (JAVA 2.0) – SnowballFight (koulovaná), Minesweeper (klasika hledání min), sudoku a tetris. Paměť telefonu je 2 MB. Fotoaparát ani hudební přehrávač, případně FM rádio, v nabídce nenajdeme.

Samsung C300 je duální telefon schopný pracovat v GSM pásmech 900 a 1800 MHz. Pro připojení k WAPu a kvůli MMS je přítomna technologie GPRS třídy 10. EDGE, bluetooth, či infračerveným portem není telefon vybaven.

Nenáročné nadchne

Po dobu testování Samsungu C300 jsem se s ním příjemně sžil. Na nic si nehraje a to, co umí, zvládá výborně. Samsung dokázal vyšperkovat ergonomii prostředí takřka na jedničku (a to se jedná o starší prostředí). Pokud hledáte telefon splňující základní potřeby, zároveň se chcete prezentovat telefonem příjemného vzhledu, rozhodně Samsung C300 zvažte. Na českém trhu se testovaný telefon prodává za cenu kolem dvou tisíc korun.

Plusy a mínusy

+ praktické ovládání
+ kvalitní klávesnice
+ pevná konstrukce

- chybí vyzváněcí profily
- aspoň rádiem mohl být telefon vybaven
- pro kontrolu zmeškaných událostí nutno telefon oživit

 

   
Nabídka budíků • převodník měn • kalkulačka • hlasové poznámky

 


Wapový prohlížeč

Témata článku: Samsung, , Samsung C300, Praktické ovládání, Samsun, Test, Strast, Sam