Samsung C3050: sympatický základ za babku (test)

Levný vysouvací telefon je určen hlavně nenáročným uživatelům. Dokáže však nabídnout i zajímavé funkce a datové přenosy EDGE.
Kapitoly článku

V číslech se vyzná

Testovaný Samsung C3050 pochází od Vodafonu, tudíž po zapnutí vyskočí okno s logem operátora. Další customizace se v mobilu neodehrála, prostředí vypadá standardně. Po uvítání a výběru jednoho ze tří grafických témat čekejte průvodce, který vás provede nastavení mobilu. Pohotovostní displej nabízí velké digitální hodiny a řádek informačních ikon u horního okraje displeje. Kontextová klávesa umí vyvolat nabídku s rychlým přístupem oblíbených funkcí telefonu, doplnit si jich můžete hned dvanáct. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní menu obsahuje pěkně barevné ikony s popisky, podobné ikony používají i nejdražší modely Samsungů. Procházení nabídek je velmi svižné, pokud narazíte na dlouhé popisky, začnou po chvíli rolovat pro čtení. Do paměti se vejde tisícovka kontaktů, lowendový telefon umí zobrazit najednou kontakty ze SIM karty i z mobilu. Kontakty můžete třídit do tří přednastavených skupin. Pokud začnete na pohotovostním displeji psát telefonní číslo, mobil jej zároveň hledá v seznamu a nabízí možnosti k přímému vytočení. Čísla hledá i v protokolu, kam se ukládají veškeré hovory i zprávy. Pro zvonění použijete vlastní zvuk a mobil jen tak nepřeslechnete, kvalita hovorů je přijatelná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Editor zpráv nabízí šest řádků pro psaní, odpočítává znaky a umí používat T9 s diakritikou. Při odeslání je možné zvolit ze seznamu více příjemců, do paměti mobilu se jich vejde rovných 200. Pro MMS je nachystána sdílená paměť o kapacitě 10 MB.

Peněženku nepotrápí

Ani s levným telefonem se nemusíte nudit. Samsung má v zásobě třeba FM rádio, je potřeba připojit sluchátka. O něco praktičtější je určitě hudební přehrávač s přehlednou knihovnou a podporou ID3 popisků. Rovněž počítejte se čtením složek s hudbou, není třeba mít soubory v jediné. Přehrávač umí hrát na pozadí, místo už nezbylo na nějaké ekvalizéry, nabídka obsahuje volby opakovaného a náhodného přehrávání. Přehrávač si pamatuje i nečastěji poslouchané skladby, to se může hodit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další součástí výbavy je VGA fotoaparát, s mobilem se fotí naležato a aplikace fotoaparátu obsahuje několik nastavení (noční režim, efekty, časovač, vyvážení bílé atd.). Výsledky focení jsou však dle předpokladů tristní, hodí se pouze pro prohlížení na displeji mobilu a použití v MMS.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

O veškeré soubory v paměti mobilu i karty se postará manažer Moje soubory. Tento správce umí zobrazit podrobnosti souborů, při prohlížení fotek je k dispozici prezetance, všechny soubory lze přejmenovávat a přesouvat do vlastních složek. Určitě potěší, že mobil umí odesílat více souborů najednou prostřednictvím bluetooth, je to určitě pohodlnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z organizačních funkcí nechybí kalendář s pěti typy událostí, každá se zobrazuje v náhledu jinou barvou. Samsung nabízí i upomínky a úkolovník, rovněž i poznámky, světový čas, kalkulačku a převodník jednotek. Nejpoužívanější funkcí bude nepochybně budík, je jich tu uloženo hned pět, zvonit umí ve vybrané dny a opakovaně s libovolnou melodií. Pro volné chvíle bohužel nejsou předinstalovány žádné hry, od Vodafonu na vás bude čekat pouze aplikace pro odesílání SMS Vodafone SMS Gratis. Sbírku ještě doplňuje diktafon s délkou záznamu až jedné hodiny, stopky a časovač.

Klepněte pro větší obrázek

Samsung C3050 můžu pochválit za bezvadný chod vysouvací konstrukce a několikadenní výdrž při běžném používání. Uživatelé ocení i dostačující klávesnici a funkční výbavu, která jen tak nezklame. Nejvíce mne potěšil slot microSD karet a dobrý hudební přehrávač.

Témata článku: Samsung, , Samsung C3050, Základ, Sam, Zak, Vysouvací mechanismus, Samsun, Několikadenní výdrž, Sdílená paměť, Test