Samsung C3530: klasika, která nezestárne (test)

Do plesové sezóny v elegantním hábitu vykračují i telefony. Je pokovený klasik C3530 pouhou kopií Nokie nebo originál Samsung?

Dříve, než se pustím do popisu, odpovídám všem, kteří si při zběžném pohledu telefon špatně zařadili ke konkurenčnímu výrobci – „ano, je to opravdu Samsung, ne Nokia.“ Zda je podobnost záměrná nebo čistě náhodná si netroufám posoudit, lze však konstatovat, že u konstrukce a vzhledu nekončí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung C3530 na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní použité materiály, precizní dílenské zpracování
  • 3,5mm jack a microUSB konektor
  • podpora microSD karet, FM rádia
  • nadprůměrná výdrž

Hlavní nedostatky:

  • pomalejší pohyb v nabídce
  • fotoaparátu chybí mechanická spoušť a autofokus
  • s telefonem se nedodává USB kabel

Samsung C3530
Samsung C3530Samsung C3530 je poměrně obyčejný telefon, který je vybavený QVGA displejem, třímegapixelovým fotoaparátem a slotem pro paměťové karty microSDHC. Pro přenos dat na blízko je možné využít konektor microUSB nebo Bluetooth, na dálku GPRS nebo EDGE.rozměry a hmotnost: 112 × 47 × 12 mm, 90 g
displej: 2,2'', TFT LCD, 240 × 320, 262 tisíc b.
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12)
konekt.: microUSB, Bluetooth
paměť: 61 MB, microSDHC
baterie: 960 mAh
hudba: FM rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video (176 × 144)
44%
hardware
N/A*
software
kataloginfo výrobce
cena: 2 400 Kč

Ovčáci, čtveráci

Díky na první pohled sympatickým zaobleným tvarům telefon perfektně padne do ruky. Zadní kryt v kovovém provedení sice zachytí otisk každého vašeho prstu, zároveň však telefonu dodává elegantní a bytelný vzhled. Přední část je už ale bohužel vyrobena z plastu, což se projevuje znatelným lupáním při stisku kterékoli klávesy. Klávesnici celkově hodnotím jako nejzávažnější vadu na kráse tohoto Samsungu. Všechny klávesy splývají v jedné rovině s displejem a psaní SMS je i pro jinak zdatné písaře minimálně zpočátku trochu oříšek. Oko však ochotně přimhouříte po zjištění, že při zapnutém tónu kláves vydává každé tlačítko jiný tón a při troše hudebního sluchu se na numerických klávesách dají vyťukat Ovčáci čtveráci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

O poznání lépe si vede za všech okolností perfektně čitelný TFT displej s úhlopříčkou 2,2" a 262 tisíci barvami. Krásu jednoduchých a čistých linií nenásilně narušuje jen miniUSB konektor a 3,5mm jack na horní straně telefonu a tlačítka na ovládání hlasitosti v horní polovině levého boku. Obzvláště první zmiňovaný, miniUSB konektor, oceníte hned při synchronizaci telefonu s počítačem, kdy s nikdy neumírající nadějí, avšak marně čekáte na Bluetooth spojení (kabel součástí balení není). Nakonec ale vše dopadlo dobře, kontakty se nahrály a důležité úkoly mi telefon bez zaváhání připomínal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vybírejte, ale nepřeberte

Velmi příjemně působí i inteligentní domovská obrazovka s předinstalovanými klienty komunitních serverů (Facebook a Twitter) a webovým prohlížečem. Ještě příjemnější je pak fakt, že si prvky základní domovské obrazovky můžete dle své chuti upravit a obohatit o další, jako například o nejpoužívanější (oblíbené) kontakty s rychlou předvolbou pro volání a odesílání zpráv či e-mailů. Podobně si můžete upravit i panel zástupců nástrojů. Kromě jednotlivých prvků základní domovské obrazovky si navíc můžete vybrat ze tří barevných schémat (žluté, zelené a fialové) a několika fontů menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud si při psaní zpráv na Samsungu C3530 zvyknete na už výše zmiňované lupání klávesnice, budete hlavně díky velmi kvalitnímu T9 slovníku esemeskovat docela často a rádi. Doručené zprávy si můžete řadit buď klasicky, nebo do rozhovorů. U druhé varianty mi trochu vadilo, že se v rozhovoru s daným člověkem zobrazuje jen datum a ne jméno. Podíváte-li se na rozhovor s časovým odstupem, můžete si už jen domýšlet, zda jste danou zprávu napsali vy, nebo druhá strana. U editoru zpráv jsou možnosti přizpůsobení již menší, ne-li nulové, jelikož nezahrnují ani možnost nastavení velikosti písma. Nelekněte se malých žlutých šestiúhelníků – to jsou smajlíci.

Ukolébavka na dobrou noc

Jak napovídá již 3,5mm konektor, na hudebním přehrávači si výrobci dali záležet. Kvalita přehrávané hudby roste s kvalitou připojených sluchátek (ta v balení najdete), ale pořád je to prostě hudba z mobilu. Samozřejmostí je třídění skladeb podle různých parametrů. Pro přehrávání máte na výběr z několika režimů včetně náhodného, a skladby můžete hodnotit jednou až pěti hvězdičkami. Hudbu můžete poslouchat i na pozadí při současném používání jiných aplikací s možností rychlého ovládání přehrávače z domovské obrazovky. Jste-li zvyklí s mobilem a sluchátky na uších i usínat, oceníte také automatické vypnutí hudby po 30 minutách a jedné nebo dvou hodinách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro organizaci času je k dispozici organizér (kalendář, poznámky, úkoly). Vcelku prakticky hodnotím ukazatel pořadového čísla každého týdne v základním zobrazení kalendáře, možnost vlastního nastavení počátečního dne týdne (pondělí/neděle) a nastavení výchozího zobrazení kalendáře (měsíc/týden/den). Propracované je i nastavení více možných budíků s různou hlasitostí vyzvánění, melodií, intervalem opakování atd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Králíček Duracell bledne závistí

Vestavěný 3,2MPx fotoaparát je vybaven standardními funkcemi nastavení rozlišení, vyvážení bílé, několika efekty, nočním režimem, možností vybrat si zvuk spouště včetně jejího úplného vypnutí. Některé z těchto možností jsou dostupné i při použití videokamery. Přisvětlovací dioda blesku chybí, snímky pořízené za ucházejících světelných podmínek ale vypadají relativně slušně i při zobrazení v počítači. Přímo v telefonu si své snímky můžete prohlížet v prezentaci, která vám v určitém časovém intervalu promítne všechny vaše obrázky. Za funkcemi fotoaparátu poněkud zaostávají možnosti následné úpravy obrazu.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čím vás ale Samsung C3530 rozhodně překvapí, je výdrž. Výrobce uvádí v pohotovostním stavu až 640 hodin, výdrž při hovoru až 870 minut na jedno nabití. Při běžném používání zahrnujícím zprávy, volání, zkoumání různých funkcí a sem tam nějakou tu fotku mi telefon vydržel nabitý více než osm dní. To je nesporně jednou z jeho největších předností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V závěrečném shrnutí po zvážení všech pro a proti pro mě tento telefon představuje velmi příjemnou alternativu pro lehce pokročilé uživatele, kteří hledají kompromis mezi rozumnou cenou, vzhledem a zajímavými funkcemi. Jeho cena se v současnosti pohybuje kolem dvou a půl tisíc korun, vzhled lze shrnout okřídleným úslovím, že v jednoduchosti je krása. Posouzení relevantnosti funkcí pro vaše konkrétní potřeby už je pak na vás.

Diskuze (36) Další článek: Zprávy Živě: Firefox je prý herní jednička

Témata článku: Samsung, , Samsung C3530, Duracell, Šestiúhelník, Sam, Automatické vypnutí, Klasika, Kter, Samsun, Výchozí zobrazení, Standardní funkce, Úplné vypnutí, Časový odstup, Klasik, Test