Samsung C3750: komu chybí vysouvání? [recenze]

Dostupný slider z dílny Samsungu přichází s průměrnými funkcemi, ale pohledným designem. Bude to uživatelům stačit?
Kapitoly článku

Mobily vysouvacích konstrukcí, tzv. slidery, se v dnešní době na trhu už moc nevyskytují. Jejich dávnou nadvládu na trhu spolu s véčky nyní převzaly dotykové telefonní placky s rozličnými operačními systémy. Samsung má v portfoliu sice několik vysouváků, ale ty jsou na trhu již delší dobu a můžeme očekávat, že zanedlouho zmizí. Samsung C3750 je tedy ojedinělým čerstvým větrem ve vodách telefonů s výsuvnou konstrukcí a hned na úvod je třeba zmínit, že jej zařadíme do nižší střední třídy. Na tom, že to není high-end přeplněný funkcemi, nemusíme hledat nic špatného. Většině průměrných uživatelů dokáže splnit jejich každodenní nároky.

Klíčové vlastnosti:

  • působivý design
  • 3Mpix fotoaparát
  • osvědčené uživatelské rozhraní Samsungu
  • podpora microSD karet
  • FM rádio
  • nízká cena

Hlavní nedostatky:

  • základní krabice bez příslušenství
  • nekvalitní displej
  • chybí boční klávesy regulující hlasitost
  • nekvalitní fotografie
  • málo inovací od předešlých modelů 

Samsung C3750
Samsung C3750Samsung C3750 je elegantní vysouvák s 2,4" QVGA displejem, podporou EDGE a třímegapixelovým fotoaparátem bez autofocusu. Pro poslech hudby je možné využít FM rádio nebo přehrávač MP3 souborů uložených na paměťové kartě microSDHC.rozměry a hmotnost: 98 × 49 × 15,4 mm, 89 g
displej: 2,4'', TFT LCD, 240 × 320
sítě: GSM (čtyři pásma), GPRS (86|86 kb/s), EDGE (237|237 kb/s)
konektivita: USB, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 37 MB, microSDHC
baterie: 800 mAh
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video (176 × 144)
42%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 2 100 Kč

Broušený kov i jeho imitace

C3750 je sympatický vysouvák o rozměrech 98 x 49 x 15,4 mm v zavřeném stavu. Při otevření se délka telefonu prodlouží o 3,8 mm. Do dlaně telefon padne dobře díky zakulaceným hranám. Čelní plocha je z větší části zaplněna 2,4" TFT displejem, jenž disponuje QVGA rozlišením. Použitý zobrazovač jsme už u Samsungu viděli a to konkrétně u levných modelů, takže se připravte na horší pozorovací úhly a korekce barev i při malém vychýlení z ideální pozorovací oblasti před displejem. Níže je umístěn hlavní ovládací blok, který je vsazen do pokoveného plastu. Ovládání bezpečně vévodí čtvercová kurzorová klávesa s jistým stiskem i pohyby do stran. Zde by neměli mít problém ani lidé s většími palci, ovládání je bezproblémové. Tato klávesa ale nezvládne všechny úlohy, takže ji pomáhají dve kontextová tlačítka a sluchátka ovládající hovory. Klávesy jsou sice zarovnány s povrchem, avšak jejich stisknutí prozrazuje slyšitelné cvaknutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Pro vysunutí telefonu stačí palcem zatlačit na horní díl, vysunout jej cca 1,5 centimetru nahoru a o zbytek se už postará pružina. Alfanumerická klávesnice na spodním dílu je rozdělena do čtyřech řad po třech klávesách a poměrně dobře se ovládá. Nejhorší je dostupnost horní řady, kde mohou mít někteří lidé problém se vejít s palcem. Klávesnice je bíle podsvětlena, zatímco na ovládací klávesy na horním dílu se zapomělo. Při vysunutí telefonu se automaticky odemkne klávesnice, při zasunutí zamkne. Klávesy jde odemknout i v zavřeném stavu a používat tak telefon pro základní operace bez klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Boky jsou poměrně strohé, na jednu stranu se šetřilo, na druhou se dočkáme i potěšitelných novinek. V prvé řadě tedy na levém boku chybí klávesy pro regulaci hlasitosti, tu budete muset nastavovat přes hlavní ovládací kříž až v průběhu hovoru. Na pravém boku se pak našlo místo pro microUSB konektor krytý plastovou krytkou a také na spoušť fotoaparátu. Je mi však záhadou, proč ji vídám u telefonu bez automatického ostření a v nízké cenové hladině, když například top linie Androidů (Galaxy S, Galaxy S II) nabízí daleko lepší fotoaparáty s autofocusem a přichází zkrátka. Horní hrana představuje výchozí bod pro poslech hudby, do 3,5mm konektoru ale budete muset připojit vlastní sluchátka, v krabici žádná nenajdete. Ostatně budete muset dokoupit i USB kabel, pokud si do telefonu budete chtít nahrávat data z počítače nebo jej spravovat přes aplikaci Kies.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Zadní kryt svým vzorem napodobuje broušený kov, ale při bližším ohledání to je jen obarvený plast. V jeho prostředku najdeme 3,2Mpix snímač a pod ním 800 mAh baterii. S výdrží jsem se dostal až k metě čtyř dní, záleží na využívání dostupných funkcí. Při nečinnosti se dostanete i o pár dní dále. Pod baterií se našlo místo už jen na SIM kartu a vývod na externí anténu, ten však zakrývá baterii a nedokážu si představit, že by šel v nějaké rozumné míře použít. Po otevření krytu se na pravém boku zpřístupní slot pro microSD karty, takže o úložný prostor v telefonu nebude nouze.

Témata článku: Samsung, , Samsung C3750, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Google Mail, Sam, Vybraný kontakt, Slyšitelné cvaknutí, Kurzorová klávesa, Výchozí bod, Windows Update, Základní pilíř, Samsun, Pružina, Vysouvání, Průměrný uživatel, Základní krabice