Samsung D600: nová vlajková loď na vlastní oči

Samsung na CeBITu představil nástupce modelu D500. Novinka s označením D600 se může pochlubit extrémně jemným displejem, dvoumegapixelovým fotoaparátem a podporou paměťových karet. Přečtěte si článek s našimi prvními dojmy a prohlédněte živé fotografie.

Když Samsung představil vysouvací model D500, okamžitě se zvedla vlna nadšení. Malý a elegantní telefon s netradiční, ale přesto oblíbenou konstrukcí, navíc v atraktivní černé barvě, v sobě ukrývá výbavu pro náročné. Nabídne velkokapacitní telefonní seznam, přehledný kalendář s možností synchronizace, velký a velmi kvalitní displej, megapixelový fotoaparát, Bluetooth, přehrávač hudebních souborů, 96 MB paměti ... a další zajímavé vlastnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stávající model Samsung D500 

Vždy je ale co zlepšovat. Přestože je na nástupce elitního modelu D500 ještě relativně brzy, Samsung na CeBITu představil model D600, který převezme pomyslné žezlo krále. Co všechno se u nového modelu změnilo a jak na nás zapůsobil?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D600 na oficiálních fotografiích

„Vysouvák“ se osvědčil

Konstrukci i barevné provedení si novinka převzala po svém předchůdci. Není se čemu divit, vysouvací konstrukce je populární a umožňuje zmenšit rozměry telefonu při zachování velkého displeje. Černá barva je atraktivní, telefonu velice sluší a odlišuje ho od ostatních, většinou stříbrných modelů. Anténa je samozřejmě integrovaná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon jsme si na CeBITu pořádně prohlédli

Rozměry telefonu jsou 96 × 46,5 × 21,5 mm, hmotnost 99 g. Oproti původnímu modelu je tedy o 3,5 mm tenčí, jinak se nic nezměnilo. Úbytek na tloušťce telefonu velice prospěl, jakmile ho chytnete do ruky, okamžitě si této změny všimnete.

Telefon se velice pohodlně drží i otevírá. Vysouvací mechanismus pracuje stejně hladce jako u předchůdce – nikde nic nedře, stačí jen zatlačit palcem do horního dílu, překonat aretaci a telefon už se sám lehce otevře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Drobné změny jsou znát na klávesnici. Zatímco u modelu D500 byla numerická tlačítka zcela plochá a poměrně zapuštěná oproti okolnímu plastu a rozdělovacím příčkám, novinka nabízí klasický blok kláves rozdělených pouze mezerami mezi jednotlivými tlačítky. Ta jsou mírně vyboulena a ovládají se proto daleko lépe. Stisk je nízký, doprovázený jemným cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon má velmi příjemné rozměry a dobře se drží • funkční i numerická část klávesnice
se oproti předchůdci dočkala vylepšení

Změn se dočkala i horní ovládací část. Hlavní čtyřsměrná klávesa již tolik nevystupuje nad okolní povrch a chromovaný zůstal jen tenký rámeček. Ostatní funkční tlačítka jsou také lépe vyřešena. Jsou větší a navazují na sebe přímo, bez designových experimentů jako u modelu D500. Z hlediska ovládání udělal tedy Samsung maximum, aby se zbavil kritizovaných neduhů.

Superjemný displej a dva megapixely

U Samsungu D500 jsme se rozplývali nad kvalitou a jemností displeje, probarvené ikonky v nabídce se jen smály a obrázky na pozadí vypadaly jak malované. Přes všechny vyřčené superlativy však musím konstatovat, že Samsung umí vyrobit ještě kvalitnější displej. Na stejnou plochu se u novinky vejde 240 × 320 bodů schopných zářit v 262 tisících barevných odstínech (oproti původním 176 × 220 bodům). Obraz je velice jemný a hranice mezi jednotlivými body najdete jen s mobilem u nosu a při velkém soustředění. Změnila se také hlavní nabídka telefonu: ikonky jsou ještě hezčí, barevnější a prokreslenější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je prvotřídní

Razantního zvětšení rozlišení se dočkal také integrovaný fotoaparát. Ten dokáže pořizovat snímky s rozlišením 1 600 × 1 200 bodů, tedy dvou megapixelů. Ve výbavě fotoaparátu najdeme nově podporu PictBridge, tedy přímý tisk obrázků na tiskárně, nebo možnost prohlížení pořízených snímků v televizoru. S fotoaparátem bude možné natáčet i videa ve formátu MPEG4, které bude možné umístit na pozadí displeje nebo přiřadit ke kontaktům. Při vyzvánění tak na vás bude volající třeba mávat.

Fotoaparát je nově umístěn na zadní straně spodní části přístroje, hrozí tedy jeho zakrytí prstem při fotografování. S fotoaparátem umístěným na vysouvací části u staršího modelu D500 tento problém odpadá a navíc je fotoaparát po zasunutí chráněn. Také novinka je vybavena zrcátkem pro pořizování autoportrétů a přisvicovací diodou.

Klepněte pro větší obrázek Fotoaparát už není po zasunutí ukrytý

Konečně paměťové karty

Nový Samsung se vytáhl i s ohledem na zvukový projev. Reprodukci zvuku zajišťuje dvojice stereofonních reproduktorů s prostorovým efektem. Rozezní je buď čtyřiašedesátihlasé melodie nebo skladby ve formátu MP3 či AAC. Své oblíbené skladby si můžete pouštět také do sluchátek, funkce MP3 přehrávače v telefonu samozřejmě nechybí. Navíc už nebudete omezeni vnitřní pamětí jako u modelu D500 a svoji hudbu si můžete nahrávat na paměťové karty typu TransFlash. Je trochu zvláštní, že Samsung, který je váženým členem sdružení SD Card Association, nesáhl spíš po formátu miniSD.

Velikost vnitřní paměti výrobce zatím neudává. Ve vystaveném telefonu byl navíc velmi nedopracovaný firmware a zmatené popisky v nabídce odkazovaly do úplně jiných sekcí. Z tohoto důvodu se nám také nepodařilo z telefonu získat žádné ukázkové fotografie. Náhodou jsme však narazili na prohlížeč dokumentů vytvořených v Microsoft Wordu. Toho využijete zejména při prohlížení pošty, protože vestavěný e-mailový klient pracuje samozřejmě také s přílohami.

Klepněte pro větší obrázek 
Právě si prohlížím dokument ve Wordu

Těšit se dále můžeme na velký, mnohapoložkový telefonní seznam s možností synchronizace. S Outlookem můžete samozřejmě synchronizovat také poznámky v kalendáři. V telefonu nebude chybět Java, wap, hry a standardní doplňkové funkce. Nezapomnělo se ani na datové přenosy, vystačit si však musíme s GPRS třídy 10, na EDGE zatím u Samsungu zřejmě ještě nepřišel ten pravý čas.

Už se můžete těšit

Samsung D600 je špičkový telefon, o který bude zájem. Oproti svému předchůdci se zbavil některých neduhů a ve výbavě přibylo několik velmi podstatných zlepšení; rozhodně se nejedná jen o nějaký lehký „facelift“. Telefonu by však jistě slušela podpora EDGE a mnozí uživatelé by ocenili integrované rádio. Na českém trhu by se měl objevit přibližně v září. Cenu můžeme očekávat kolem třinácti tisíc korun, tedy stejně jako při nasazení modelu D500, jehož cena do té doby jistě klesne.


Samsung D600 ve zkratce

síť: GSM 900, 1 800 a 1 900 MHz

rozměry a hmotnost: 96 × 46,5 × 21,5 mm, 99 g

displej: aktivní TFT, 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev

fotoaparát: 2 megapixely, digitální zoom, přisvětlovací dioda, možnost nahrávání videa (MPEG4), podpora PictBridge, možnost prohlížení obrázků na televizi

multimédia: stereo reproduktory s 3D efektem, přehrávání souborů MP3, AAC, AAC+, MPEG4, H.263, 64hlasé vyzvánění

paměť: vnitřní paměť a podpora paměťových karet TransFlash

komunikace a data: Bluetooth, USB kabel, GPRS třídy 10

další softwarová výbava: velký vícepoložkový seznam a kalendář s možností synchronizace, e-mailový klient, prohlížeč dokumentů, funkce pro rozpoznávání hlasu, podpora Javy 2.0, wap 2.0

Diskuze (62) Další článek: U Oskara už poznáte, že druhá strana hovoří

Témata článku: Samsung, , , Samsung D500, Nov, Samsun, Loď, Stříbrný model, Samsung Max, Sam, Žezlo